Darmowa dostawa od 500 zł!

Dostawa w całej Polsce!

Darmowa dostawa od 500 zł!

Zapraszamy do kontaktu w godz. 8:00 - 16:00

Potrzebujesz pomocy?

Koszyk: 0,00 zł 0

Zawartość koszyka

Do darmowej dostawy: 500 zł

Koszt dostawy:
suma: 0,00 zł
Przejdź do podsumowania
Jakie potrawy z mięsa na Wielkanoc warto przygotować? Poradnik
Jakie potrawy z mięsa na Wielkanoc warto przygotować? Poradnik

Zastanawiasz się, jakie potrawy z mięsa na Wielkanoc przygotować, aby cała rodzina z radością zasiadła do wspólnego stołu? Klucz do kulinarnego sukcesu podczas świąt wielkanocnych zawiera się w jednym słowie, które brzmi: „swojskość”. Codzienny pęd, z jakim każdy z nas ma do czynienia, sprawia, że nie mamy czasu i energii przygotowywać ulubionych, tradycyjnych potraw. Decydujemy się więc na szybkie, niezbyt zdrowe posiłki lub wręcz przeciwnie – staramy się „trzymać dietę” i rezygnujemy ze smaków, które powodują błyskawiczne pojawienie się szerokiego uśmiechu na naszych ustach.

Święta Wielkanocne są idealnym czasem, aby „zdjąć nogę z gazu”, zwolnić tempo i delikatnie złagodzić dietetyczne restrykcje. W odpowiednim przygotowaniu do tych chwil pomoże Ci nasz poradnik, w którym podpowiadamy, jakie mięsa na Wielkanoc przygotować, aby świąteczny stół przyciągał domowników niczym magnes.

Jakie mięso na Wielkanoc przyrządzić? Sięgnij do babcinych przepisów

Wielkimi krokami zbliża się okres, w którym koszyczek święconkowy wraca do łask, a słowo „pisanka” jest odmieniane przez wszystkie przypadki. Prawdopodobnie zaczynasz już rozważać, jakie potrawy z mięsa na Wielkanoc przyrządzić, aby sprawić swoim bliskim kulinarną przyjemność. Naszym zdaniem najlepszym sposobem na odkrycie ciekawych inspiracji w tym zakresie jest wcielenie się w rolę... podróżnika w czasie! Przenieś się kilka, kilkanaście lub kilkadziesiąt lat wstecz i wróć do tradycyjnych babcinych przepisów, które do dziś przywodzą Ci na myśl przyjemne skojarzenia związane ze smakami dzieciństwa. Sięgając do korzeni, natrafisz na wiele znanych i lubianych dań z mięsa wołowego na Wielkanoc. Apetyczna sztufada, rozgrzewający rosół, soczyste zrazy... bogactwo dostępnych możliwości aż trudno wyrazić słowami! Komponując tradycyjne menu mające u swych podstaw polski kanon kulinarny, otrzymasz idealne zestawienie, które zachwyci Twoich bliskich.

Dania mięsne na Wielkanoc – postaw na klasyczne potrawy z wołowiny

Jakie mięso na Wielkanoc przyrządzić, żeby domownicy zajadali się nim z największą przyjemnością? Idealną kandydatką jest wołowina, która od wieków jest ważnym elementem polskiej tradycji kulinarnej. To szlachetne mięso kryje w sobie ogromny potencjał. Możesz z niego przygotować wiele smacznych potraw będących niekwestionowanymi klasykami w polskich domach. Zróżnicowany charakter i unikalne walory poszczególnych elementów wołowych pozwolą Ci przyrządzić niepowtarzalne dania mięsne na Wielkanoc.

Oddając się lekturze babcinych receptur, z pewnością znajdziesz wśród nich różne przepisy na potrawy z wołowiny, które zdobędą serca i żołądki Twoich gości podczas świąt. Z naszego doświadczenia możemy podpowiedzieć Ci, że prawdziwymi wielkanocnymi „pewniakami” są m.in.:

  • rosół wołowy,
  • pieczony rostbef (sezonowany lub świeży),
  • sztufada,
  • zrazy.

Stawiając na te doskonale znane, swojskie dania, sprawisz, że tegoroczna Wielkanoc na długo pozostanie w pamięci Twoich bliskich, którzy nie będą mogli doczekać się kolejnej okazji do wspólnego biesiadowania uświetnionego przygotowanymi przez Ciebie potrawami.

Aromatyczny rosół wołowy – ulubieniec dzieci i dorosłych

Jeśli zastanawiasz się nad tym, jakie tradycyjne dania mięsne na gorąco na Wielkanoc przygotować, to na Twojej liście nie powinno zabraknąć smacznego rosołu wołowego. Jego wyjątkowy smak i niepowtarzalny aromat skusi Twoich bliskich nawet wtedy, gdy wydaje im się, że w ich żołądkach nie ma już na nic miejsca. Jak przyrządzić rosół na bazie wołowiny, któremu nie da się oprzeć?

Formuła pozwalająca na wyczarowanie wyśmienitego rosołu jest prosta: świeże mięso wołowe + solidna porcja warzyw + aromatyczne przyprawy, w tym rzecz jasna lubczyk. Aby Twoja zupa była treściwa i zaskakiwała głębią smaku, wykorzystaj nasz zestaw wołowy rosołowy, w którego skład wchodzą:

Wysokiej klasy świeża wołowina w połączeniu z dużym pęczkiem włoszczyzny (obowiązkowo z nacią!), lubczykiem oraz kompozycją tradycyjnych przypraw, takich jak pieprz, ziele angielskie czy liść laurowy, to niezawodny przepis na rosołowy sukces. Samo przygotowanie tego dania nie powinno sprawić Ci najmniejszego problemu – wystarczy wrzucić składniki do zimnej wody, zagotować, następnie zebrać szumy i posolić, a później długo gotować na wolnym ogniu.

Pieczony rostbef – świąteczny rarytas, który pokocha Twoja rodzina

Częstym dylematem, przed którym stają domowi Mistrzowie i Mistrzynie Kuchni przyrządzający potrawy świąteczne, jest to, jakie mięso upiec na Wielkanoc. Mamy na tę okazję dla Ciebie coś specjalnego – pieczony rostbef! Walory tej wyjątkowej pieczeni przypadną do gustu zarówno osobom, które rzadko jedzą wołowinę, jak i tym, którzy nie wyobrażają sobie, by raz na jakiś czas nie zaserwować sobie smacznego dania bazującego na tym mięsie.

Planując mięso pieczone na Wielkanoc, możesz wziąć pod uwagę świeży lub sezonowany rostbef. Jeśli zależy Ci na potrawie jedynej w swoim rodzaju, skłanialibyśmy się ku elementowi wołowemu poddanemu sezonowaniu. Wysokiej jakości sezonowany rostbef prosto od renomowanego polskiego producenta CHOBOT MEAT Jan Ludwiniak znajdziesz w naszym sklepie. Możesz u nas zamówić ten element wołowy w kilku wariantach wagowych – przy składaniu zamówienia ustalimy, jakiej porcji dokładnie potrzebujesz.

Sezonowanie pozwala skoncentrować w rostbefie intensywny smak i aromat, dzięki czemu do jego przyprawienia będą Ci potrzebne jedynie sól i pieprz. Po upieczeniu możesz go z powodzeniem serwować zarówno na gorąco, w towarzystwie np. puree warzywnego, jak i na zimno – z chrzanem lub musztardą. Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu, który krok po kroku przeprowadzi Cię przez proces przygotowywania tego mięsa na Wielkanoc, to zachęcamy do zapoznania się z artykułem, w którym prezentowaliśmy idealne dania na Sylwestra. Upiecz sezonowany rostbef według zawartych tam wskazówek, a efekt będzie palce lizać!

Sztufada wołowa – smaczna pieczeń szpikowana słoniną

Jeszcze kilkadziesiąt lat temu sztufada wołowa była częstym gościem na polskich stołach. Fakt, że jest ona obecnie mniej popularna, nie stanowi jednak przeszkody w tym, by wzbogaciła Twoją Wielkanoc. Wręcz przeciwnie, możesz odkryć dla swoich bliskich na nowo to wyśmienite danie – młodsze pokolenie będzie miało okazję zaznać intensywnego smaku pieczeni wołowej z ciekawym twistem w postaci słoniny, a starsi członkowie rodziny wybiorą się w sentymentalną, kulinarną podróż do lat młodości. Aby Twoja sztufada okazała się wielkanocnym hitem, sięgnij po wysokiej jakości wołowinę – na bazie naszego doświadczenia możemy podpowiedzieć Ci, że najlepszym elementem wołowym do tego dania będzie górna lub dolna zrazowa.

Zrazy wołowe – idealne mięso na Wielkanoc

Gdy zastanowisz się nad potrawami mięsnymi zajmującymi ważne miejsce w annałach polskiej kuchni, to prawdopodobnie jedna z pierwszych myśli, jaka przyjdzie Ci do głowy, będzie związana ze zrazami wołowymi. Do przyrządzenia tego uwielbianego przez Polaków dania, określanego w pewnych regionach kraju mianem roladek wołowych, najlepiej sprawdzi się świeża górna zrazowa. Z jej użyciem można uformować apetyczne zrazy wypełnione farszem składającym się z cebuli, masła, bułki tartej oraz aromatycznych przypraw. Tak przygotowane danie mięsne na Wielkanoc z pewnością sprawi wiele radości gościom, którzy zawitają do Ciebie na święta.

Podsumowanie

Naszym zdaniem sprawdzonym sposobem na udane Święta Wielkanocne jest odwołanie się do tradycji. Swojskie, znane od lat dania mięsne na Wielkanoc to „pewniak”, który sprawi, że kubki smakowe Twoich bliskich osiągną stan najwyższej błogości. Warto w tym celu poszukać dawnych, babcinych receptur kryjących w sobie to, co lubimy i za czym tęsknimy na co dzień. Prostotę, naturalność, bezpretensjonalność i przede wszystkim... ten jedyny w swoim rodzaju smak!

Aby odnalezione przepisy na mięsa na Wielkanoc nie poszły na marne, należy zaopatrzyć się w wysokiej jakości mięso. W ofercie naszego sklepu znajduje się doskonała, świeża wołowina prosto od polskiego producenta CHOBOT MEAT Jan Ludwiniak. Z jego produktów korzystają regularnie doświadczeni szefowie kuchni renomowanych restauracji, więc masz pewność, że zapewnisz sobie u nas sprawdzone składniki, które mogą posłużyć do przyrządzenia wyjątkowych dań mięsnych na Wielkanoc. Sezonowany i świeży rostbef, górna i dolna zrazowa, pręga wołowa, szponder, łata i wiele innych... w naszej ofercie znajdziesz prawdziwe bogactwo elementów wołowych, dzięki któremu możesz puścić wodze swoich kulinarnych fantazji!

Warto podkreślić, że dużą popularnością wśród naszych klientów cieszą się nie tylko świeża wołowina czy podroby wołowe, ale także unikalne linie sezonowanych na sucho steków. Każdy, kto lubi od czasu do czasu zaserwować sobie soczysty, sezonowany stek wołowy, może kupić u nas m.in.:

Zachęcamy do skorzystania z zaprezentowanych przez nas pomysłów oraz zamówienia wysokiej jakości mięsa wołowego na Wielkanoc!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium