
W sztuce kulinarnej słowo “marmurkowatość” opisuje infiltrację włókien mięśniowych tłuszczem, będącym w wołowinie nośnikiem smaku.
Smugi i plamy tłuszczu na powierzchni czerwonego mięsa dosłownie przypominają wzór marmuru, stąd neologizm “marmurkowatość”.
Marmurkowatość jest jednym z głównych kryteriów oceny jakości kawałków mięsa. Ogólnie rzecz biorąc, im więcej marmurków zawiera, tym lepszy i smaczniejszy jest kawałek mięsa.
W prostym znaczeniu: im bardziej marmurowe mięso, tym bardziej jest przerośnięte tłuszczem, tym samym jest bardziej doceniane przez klientów.
Co więcej, ocena jakości jest równie subiektywna i arbitralna, jak spostrzeżenia indywidualnej osoby przeprowadzającej inspekcję.
Nie ma sposobu na ustalenie dokładnego punktu, w którym umiarkowana ilość marmurkowatości staje się nieco obfitą marmurkowatością.
W naszym sklepie znajdzie 3 linie marmuru: Standard, Premium, Extra Marmur - które są przy nazwach steków.
Nazwa linii |
Standard |
Premium |
Extra Marmur |
Długość sezonowania |
minimum 30 dni |
minimum 30 dni |
minimum 30 dni |
Marmur (1-11) |
3-4 |
5-7 |
8-11 |
Opis |
Steki te charakteryzują się wyraźną strukturą mięsa, niską lub zerową zawartością tłuszczu międzymięśniowego, czyli brakiem marmurkowatości, głębokim smakiem oraz miękkością uzyskaną w procesie sezonowania na sucho. |
Wyselekcjonowane jest spośród tłustych krów i jałówek, które w procesie hodowli wytworzyły infiltrację tłuszczem wewnętrznym. Steki premium cechuje delikatna struktura mięsa, kruchość, marmurkowatość, bardzo głęboki, słodki, wręcz „orzechowy smak”, wzmocniony dzięki sezonowaniu na sucho. |
Wyselekcjonowana jest spośród bardzo rzadko występujących i niezwykle cenionych sztuk, które dzięki właściwościom genetycznym oraz kunsztowi hodowców uzyskały najwyższy stopień marmurkowatości, co jest ich cechą immanentną. Wyróżniają się maślaną konsystencją oraz niepowtarzalnym, trudnym do opisania w słowach naturalnym smakiem. |