Co to marmurkowatość?
W sztuce kulinarnej słowo “marmurkowatość” opisuje infiltrację włókien mięśniowych tłuszczem, będącym w wołowinie nośnikiem smaku.
Smugi i plamy tłuszczu na powierzchni czerwonego mięsa dosłownie przypominają wzór marmuru, stąd neologizm “marmurkowatość”.
Marmurkowatość jest jednym z głównych kryteriów oceny jakości kawałków mięsa. Ogólnie rzecz biorąc, im więcej marmurków zawiera, tym lepszy i smaczniejszy jest kawałek mięsa.
W prostym znaczeniu: im bardziej marmurowe mięso, tym bardziej jest przerośnięte tłuszczem, tym samym jest bardziej doceniane przez klientów.
Co więcej, ocena jakości jest równie subiektywna i arbitralna, jak spostrzeżenia indywidualnej osoby przeprowadzającej inspekcję.
Nie ma sposobu na ustalenie dokładnego punktu, w którym umiarkowana ilość marmurkowatości staje się nieco obfitą marmurkowatością.
W naszym sklepie znajdzie 4 linie steków: Special, Standard, Premium, Extra Marmur - które są przy nazwach steków.
-
Special
- Długość sezonowania: minimum 21 dni
- Marmur: 1-2
- Opis: Steki te, przygotowane w mniejszej gramaturze, sprawdzą się świetnie jako posiłek dla jednej osoby. Niska marmurkowatość (1-2) zapewnia lekką strukturę, a intensywny smak sprawia, że przewyższają jakością supermarketowe produkty, oferując doskonałe białko w atrakcyjnej cenie.
-
Standard
- Długość sezonowania: minimum 30 dni
- Marmur: 2-3
- Opis: Steki te charakteryzują się wyraźną strukturą mięsa, niską zawartością tłuszczu międzymięśniowego, czyli brakiem marmurkowatości, głębokim smakiem oraz miękkością uzyskaną w procesie sezonowania na sucho.
-
Premium
- Długość sezonowania: minimum 30 dni
- Marmur: 4-7
- Opis: Wyselekcjonowane jest spośród tłustych krów i jałówek, które w procesie hodowli wytworzyły infiltrację tłuszczem wewnętrznym. Steki premium cechuje delikatna struktura mięsa, kruchość, marmurkowatość, bardzo głęboki, słodki, wręcz „orzechowy smak”, wzmocniony dzięki sezonowaniu na sucho.
-
Extra Marmur
- Długość sezonowania: minimum 30 dni
- Marmur: 8-11
- Opis: Wyselekcjonowana jest spośród bardzo rzadko występujących i niezwykle cenionych sztuk, które dzięki właściwościom genetycznym oraz kunsztowi hodowców uzyskały najwyższy stopień marmurkowatości, co jest ich cechą immanentną. Wyróżniają się maślaną konsystencją oraz niepowtarzalnym, trudnym do opisania w słowach naturalnym smakiem.