Bezpieczna dostawa w całej Polsce

Darmowa dostawa od 500 pln

Dostawa DPD Food od 19,90 pln

Zapraszamy do kontaktu w godz. 8:00 - 16:00

Potrzebujesz pomocy?

Koszyk: 0,00 zł 0

Zawartość koszyka

Do darmowej dostawy: 500 zł

Koszt dostawy:
suma: 0,00 zł
Przejdź do podsumowania

Co to marmurkowatość?

W sztuce kulinarnej słowo “marmurkowatość” opisuje infiltrację włókien mięśniowych tłuszczem, będącym w wołowinie nośnikiem smaku.

Smugi i plamy tłuszczu na powierzchni czerwonego mięsa dosłownie przypominają wzór marmuru, stąd neologizm “marmurkowatość”.

Marmurkowatość jest  jednym z głównych kryteriów oceny jakości kawałków mięsa. Ogólnie rzecz biorąc, im więcej marmurków zawiera, tym lepszy i smaczniejszy jest kawałek mięsa.

W prostym znaczeniu: im bardziej marmurowe mięso, tym bardziej jest przerośnięte tłuszczem, tym samym jest bardziej doceniane przez klientów.

Co więcej, ocena jakości jest równie subiektywna i arbitralna, jak spostrzeżenia indywidualnej osoby przeprowadzającej inspekcję.

Nie ma sposobu na ustalenie dokładnego punktu, w którym umiarkowana ilość marmurkowatości staje się nieco obfitą marmurkowatością. 

W naszym sklepie znajdzie 4 linie steków: Special, Standard, Premium, Extra Marmur - które są przy nazwach steków. 

  • Special

    • Długość sezonowania: minimum 21 dni
    • Marmur: 1-2
    • Opis: Steki te, przygotowane w mniejszej gramaturze, sprawdzą się świetnie jako posiłek dla jednej osoby. Niska marmurkowatość (1-2) zapewnia lekką strukturę, a intensywny smak sprawia, że przewyższają jakością supermarketowe produkty, oferując doskonałe białko w atrakcyjnej cenie.
  • Standard

    • Długość sezonowania: minimum 30 dni
    • Marmur: 2-3
    • Opis: Steki te charakteryzują się wyraźną strukturą mięsa, niską zawartością tłuszczu międzymięśniowego, czyli brakiem marmurkowatości, głębokim smakiem oraz miękkością uzyskaną w procesie sezonowania na sucho.
  • Premium

    • Długość sezonowania: minimum 30 dni
    • Marmur: 4-7
    • Opis: Wyselekcjonowane jest spośród tłustych krów i jałówek, które w procesie hodowli wytworzyły infiltrację tłuszczem wewnętrznym. Steki premium cechuje delikatna struktura mięsa, kruchość, marmurkowatość, bardzo głęboki, słodki, wręcz „orzechowy smak”, wzmocniony dzięki sezonowaniu na sucho.
  • Extra Marmur

    • Długość sezonowania: minimum 30 dni
    • Marmur: 8-11
    • Opis: Wyselekcjonowana jest spośród bardzo rzadko występujących i niezwykle cenionych sztuk, które dzięki właściwościom genetycznym oraz kunsztowi hodowców uzyskały najwyższy stopień marmurkowatości, co jest ich cechą immanentną. Wyróżniają się maślaną konsystencją oraz niepowtarzalnym, trudnym do opisania w słowach naturalnym smakiem.

 

do góry
 
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium