Wysyłka kurierska na terenie całego kraju

Dostawa

do kasy suma: 0,00 zł
Rostbef wołowy – podstawowe informacje
Rostbef wołowy – podstawowe informacje

Kiedy chcemy zacząć naszą przygodę ze stekami, znajomość podstawowych pojęć jest bardzo przydatna. Wiedząc, co to rostbef, będziemy doskonale zdawać sobie sprawę z tego, czego możemy spodziewać się po wyciętych z niego stekach. A spodziewać możemy się bardzo wiele, jest to element zapewniający mięso o wyjątkowej soczystości i delikatności. Nie ma więc najmniejszego przypadku w tym, że rostbef wołowy stanowi inspirację zarówno dla domowych Mistrzów Grilla, jak i szefów kuchni renomowanych restauracji.

Rostbef jest elementem tuszy wołowej, który znajduje wiele ciekawych zastosowań w kuchni. W dzisiejszym wpisie przybliżymy Wam ten szlachetny produkt – wyjaśniamy m.in.: czym jest rostbef, jakie są jego najistotniejsze cechy, a także przedstawiamy steki, które się z niego pozyskuje.


czytaj całość »
Polędwica wołowa – podstawowe informacje
Polędwica wołowa – podstawowe informacje

Stek z polędwicy to znany i lubiany przysmak wśród miłośników wołowiny. Nie każdy z nich jednak wie, co to dokładnie jest polędwica wołowa oraz czym się ona charakteryzuje. Znajomość tego tematu jest wbrew pozorom przydatna nie tylko największym entuzjastom grillowania. Ten szlachetny element wołowy można wykorzystać w kuchni na wiele różnych sposobów umożliwiających wydobycie z niego pełnię potencjału. Wiedzą o tym dobrze szefowie kuchni renomowanych restauracji, u których polędwica wołowa cieszy się szczególnymi względami.

Według wielu smakoszy polędwica stanowi najlepszy kulinarnie element wołowy. Te pochlebne opinie skutecznie zachęcają do poznania jej tajemnic. Odkryjemy je przed Tobą w dalszej części artykułu, gdzie wyjaśnimy m.in.: co to jest polędwica wołowa, gdzie się ona znajduje w tuszy wołu, a także, na jakie sposoby można przyrządzić ją w domowym zaciszu.


czytaj całość »
Jak przechowywać wołowinę i steki, aby zachować ich świeżość?
Jak przechowywać wołowinę i steki, aby zachować ich świeżość?

Koneserzy grilla i domowi mistrzowie kuchni z pewnością musieli odpowiedzieć sobie kiedyś na pytanie: jak przechowywać wołowinę, aby utrzymała swoje wyjątkowe właściwości? Wielu początkujących adeptów sztuki przygotowywania mięsa dopiero staje przed tym dylematem. Nieodpowiednie warunki przechowywania wołowiny z dużym prawdopodobieństwem negatywnie wpłyną na jej walory smakowe i aromatyczne, a w najgorszym wypadku mogą doprowadzić do zepsucia mięsa.


czytaj całość »
Dlaczego warto wybierać wołowinę wysokiej jakości?
Dlaczego warto wybierać wołowinę wysokiej jakości?

Dlaczego warto wybierać wołowinę wysokiej jakości? Takie pytanie może zadać sobie osoba, która stoi przed trudnym wyborem: postawić na tańsze mięso z marketu czy lepiej sięgnąć nieco głębiej do kieszeni i zdecydować się na produkt z wyższej półki? Naszym zdaniem zwycięzca tego pojedynku może być tylko jeden – wołowina wysokiej jakości prosto od renomowanego polskiego producenta! Decydując się na zakup sprawdzonego mięsa z dobrego źródła, dbasz nie tylko o swoje bezpieczeństwo i zdrowie, ale także sprawiasz niesamowitą przyjemność swoim kubkom smakowym. Brzmi trochę tajemniczo? W takim razie zapraszamy do lektury artykułu, gdzie wszystko dokładnie wyjaśniamy!


czytaj całość »
Antrykot wołowy - podstawowe informacje
Antrykot wołowy - podstawowe informacje

Osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę w świecie wołowiny, często nie zdają sobie sprawy z tego, co to jest antrykot i jakim szacunkiem cieszy się wśród doświadczonych koneserów. Miłośnicy steków uważają go niemal za świętość i starają się każdy kęs przyrządzonego z niego dania celebrować jak najdłużej. Wielu doświadczonych szefów kuchni wprost nie wyobraża sobie, aby w ich restauracji mogło zabraknąć tego wyjątkowego elementu wołowego.

Doskonała renoma i ugruntowana pozycja antrykotu na kulinarnej najwyższej półce nie jest przypadkowa. W dalszej części wpisu wyjaśniamy między innymi: co to jest antrykot, czym się wyróżnia oraz jakimi stekami z tej części wołu może cieszyć się koneser grilla.


czytaj całość »
Czym jest sezonowanie wołowiny na sucho?
Czym jest sezonowanie wołowiny na sucho?

Wysokiej jakości wołowina kryje w sobie doskonały smak i zapach, które tylko czekają na skuteczne wydobycie. Umiejętne sezonowanie mięsa pozwala mu w bezpiecznych warunkach uzyskać oczekiwane przez smakoszy walory, do których zalicza się między innymi kruchość i delikatność. Uwypuklone zostają także jej głęboki smak oraz aromat. Jednym ze sposobów na otrzymanie wybornej, dojrzałej wołowiny jest sezonowanie jej na sucho. Ciekawi Cię: czym jest sezonowanie mięsa wołowego na sucho, dlaczego warto to robić, a także jak przeprowadza się taki proces? Zapraszamy na podróż do krainy obłędnych, sezonowanych steków!


czytaj całość »
Czym jest stek? Jakie są klasyczne steki i ich właściwości?
Czym jest stek? Jakie są klasyczne steki i ich właściwości?

Soczystość w każdym kęsie, połączona z głębią smaku i rozbudzającym apetyt aromatem. Tak na pytanie o to, co to jest stek, mógłby odpowiedzieć wytrawny mistrz grillowania, który chciałby w pełni oddać wyjątkowy charakter tego dania. Nie da się temu zaprzeczyć – dobrze przygotowany stek to w końcu prawdziwy rarytas. Warto go bliżej poznać, ponieważ z pewnością odwdzięczy się nam niesamowitymi wrażeniami smakowymi. Dlatego też postanowiliśmy przybliżyć kilka podstawowych informacji na jego temat i wyjaśnimy między innymi: co to jest stek, o co chodzi z marmurkowatością steka oraz czym są świeże steki.


czytaj całość »
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl