Dostawa
Steki sezonowane na sucho – koncentracja walorów smakowych w każdym kawałku
Osoby, które są dopiero na starcie swojej podróży przez świat wołowiny, mogą zastanawiać się, czym jest stek sezonowany. Proces sezonowania polega na dojrzewaniu wołowiny w precyzyjnie ustalonych warunkach przez ściśle określony czas. Na skutek tego sezonowany stek wyróżnia się wyjątkową delikatnością, a także dochodzi do wydobycia pełni jego potencjału smakowego i aromatycznego.
W naszym sklepie oferujemy steki sezonowane na sucho przez minimum 30 dni. Jest to bardzo droga metoda, która jednak przynosi fantastyczne efekty. Przede wszystkim stek sezonowany na sucho smakuje wyśmienicie i zostaje wzbogacony o charakterystyczne, orzechowo-maślane nuty, tak cenione przez wytrawnych koneserów. Zmianom ulega także jego struktura, która zyskuje przyjemną subtelność oraz kruchość. Warto podkreślić, że sezonowanie dostępnej u nas wołowiny odbywa się w ściśle kontrolowanych warunkach w chłodniach, dzięki czemu można się nią bez obaw cieszyć.
Trzy linie steków sezonowanych na sucho
Zdajemy sobie sprawę z tego, że nasi klienci mają różne preferencje smakowe, dlatego przygotowaliśmy wyjątkową na skalę kraju ofertę. Stworzyliśmy aż trzy linie steków sezonowanych – mięso z poszczególnych linii różni się poziomem marmurkowatości, czyli stopnia infiltracji włókien mięśniowych tłuszczem odgrywającym w wołowinie rolę nośnika smaku.
- Linia Standard – sezonowane steki z tej linii są dobrym wyborem dla miłośników wołowiny o wyrazistym smaku oraz niskiej zawartości tłuszczu. Ta linia charakteryzuje się najniższym poziomem marmurkowatości (3-4).
- Linia Premium – po steki sezonowane z tej linii bardzo chętnie sięgają szefowie kuchni. Cechuje je uniwersalność – docenią je zarówno koneserzy, jak i osoby, które nie miały wcześniej dużej styczności z wołowiną. Szczególne wrażenie na smakoszach robi delikatność miesa, jego głęboki, niemalże orzechowy smak oraz wyczuwalna marmurkowatość (5-7).
- Linia Extra Marmur – wyselekcjonowane steki dla najbardziej wymagających miłośników wołowiny, którym zależy na wysokim poziomie marmurkowatości (8-11). Znakiem rozpoznawczym steków Extra Marmur jest maślana konsystencja oraz absolutnie unikalny smak.
Proponujemy steki wołowe sezonowane cięte z najszlachetniejszych elementów wołu:
- steki z antrykotu – Rib Eye, Cote de Boeuf, Tomahawk (Toporek),
- steki z rostbefu – New York, Kansas, T-Bone, Porterhouse,
- stek z polędwicy wołowej – Filet Mignon.
Polecamy serdecznie również stekowe zestawy: testowe oraz lunchowe, a także elementy sezonowane, takie jak np. rostbef sezonowany na sucho.
Zapraszamy do kontaktu!