Jak zrobić steki?
Szukasz sprawdzonego sposobu na to, jak zrobić steka, który będzie zasługiwał na miano czystej kulinarnej poezji? Trafiłeś w idealne miejsce! Korzystając z naszej porady, przygotujesz idealnego steka z patelni, którego doceni nawet najbardziej wymagający smakosz wołowiny.
Pyszne sezonowane steki – jak je zrobić na patelni?
Soczyste steki wołowe cieszą się ogromnym uznaniem nie tylko wśród koneserów tego mięsa, ale także osób rzadziej jadających wołowinę. Jak je przyrządzić, aby wzbudzić zachwyt swoich bliskich? Wbrew pozorom jest to dość proste – wystarczy, że będziesz postępować zgodnie z naszymi podpowiedziami.
Podstawową rzeczą, od której musisz zacząć, jest dobór mięsa. Doskonałym wyborem będą sezonowane na sucho steki z naszej oferty, które pozyskujemy prosto od renomowanego polskiego producenta CHOBOT MEAT Jan Ludwiniak. Bardzo ważne jest również to, aby dopasować grubość steków do sposobu obróbki termicznej, jaki chcesz zastosować. Jeśli Twój wybór padł na patelnię, to odpowiednim rozwiązaniem będą kawałki o grubości wynoszącej ok. 2; 2,5 lub 3 cm.
Kiedy w Twojej lodówce czeka już dobry stek wołowy, najwyższy czas omówić, jak go zrobić.
- Przede wszystkim wyjmij stek z lodówki na minimum 30 minut przed smażeniem – w przypadku grubszych kawałków zalecamy przedłużyć ten czas, nawet do dwóch godzin. To bardzo ważne, ponieważ mięso przed obróbką termiczną powinno mieć temperaturę pokojową.
- Rozgrzej patelnię do bardzo wysokiej temperatury, aż zacznie się unosić nad nią dym. Nie dodawaj oleju, ale za to otwórz okno i włącz okap.
- Połóż stek na patelni i usmaż go równo z obu stron. Jak długo smażyć steka, aby osiągnąć oczekiwany efekt? W przypadku cienkich steków smaż je po 2-3 minuty z każdej strony, a przy grubszych kawałkach możesz robić to nieco dłużej – do 3-4 minut na stronę.
- Jeśli chcesz urozmaicić przygotowywane danie, możesz pod koniec smażenia zmniejszyć ogień i dodać kawałek masła, czosnku i świeżego rozmarynu.
- Pamiętaj, aby po przyrządzeniu steka zdjąć go z patelni i pozwolić mu odpocząć na drewnianej desce do krojenia przez kilka minut. To sprawdzone rozwiązanie, gdy zastanawiasz się, co zrobić, żeby stek był miękki, a rozkład temperatury w mięsie był równomierny.
- Kiedy stek odpocznie, możesz pokroić go na kawałki o ulubionej grubości i oprószyć solą.
Istotną kwestią, na którą należy uważać przy przyrządzaniu steka jest to, aby go nie „przeciągnąć” na patelni za długo. „Przeciągnięty” stek będzie wysuszony i pozbawiony oczekiwanych walorów zarówno pod względem smaku, jak i tekstury.
Jeśli chcesz kupić wysokiej jakości steki, to zapoznaj się z naszą ofertą. Znajdziesz w niej różne rodzaje steków i atrakcyjne zestawy, które są świetnym rozwiązaniem np. na imprezę z przyjaciółmi. Co istotne, nasze mięso na steki może być mrożone w domu do późniejszego użycia. Pewnie nasuwa Ci się pytanie: czy steki można zrobić z mrożonej wołowiny? Tak, pod warunkiem, że rozmrozisz je zgodnie z naszymi wytycznymi, a przed smażeniem osiągną temperaturę pokojową.
Smacznego!
W razie pytań napisz do nas.
#Wrzuć zdjęcie na swoje media społecznościowe lub relację i oznacz @steki.pl w opisie - najfajniejsze zdjęcia nagrodzimy!