Darmowa dostawa od 500 zł!

Dostawa w całej Polsce!

Darmowa dostawa od 500 zł!

Zapraszamy do kontaktu w godz. 8:00 - 16:00

Potrzebujesz pomocy?

Koszyk: 0,00 zł 0

Zawartość koszyka

Do darmowej dostawy: 500 zł

Koszt dostawy:
suma: 0,00 zł
Przejdź do podsumowania

Co to jest mięso sezonowane?

Każdy miłośnik wołowiny wie, że wysokiej klasy mięso sezonowane to prawdziwy rarytas, który zapewni mu niesamowite doznania kulinarne. Ujmująca kruchość, skoncentrowany smak oraz intensywny aromat dojrzałej wołowiny nie mają sobie równych. Umiejętne sezonowanie wołowiny przeprowadzane w ściśle kontrolowanych warunkach przez doświadczonych specjalistów pozwala wydobyć z niej to, co najlepsze. Zastanawia Cię, co sprawia, że wystarczy jeden kawałek sezonowanego steka, aby Twoje kubki smakowe doznały przyjemnej błogości, a ślinianki zaczęły pracować na pełnych obrotach? Zajrzyj z nami za kulisy procesu sezonowania mięsa wołowego i odkryj jego tajemnicę!

Na czym polega sezonowanie wołowiny?

Sezonowanie wołowiny jest procesem polegającym na dojrzewaniu mięsa w precyzyjnie ustalonych i stale kontrolowanych warunkach. Na jego długość trwania wpływa szereg czynników, jednak przyjmuje się, że czas sezonowania powinien trwać minimum kilka tygodni. Zachodzące w trakcie dojrzewania wołowiny procesy, w tym utleniania i proteolizy, sprawiają, że ostatecznie mięso sezonowane wyróżnia się wyjątkową delikatnością i kruchością, a także wyrazistym, bogatym smakiem. Tak przygotowane kawałki wołowiny są przycięte i krojone na steki, które następnie mogą trafić na rozpalony grill lub rozgrzaną patelnię i po odpowiedniej obróbce termicznej stać się pierwszoplanowymi gwiazdami podczas garden party czy rodzinnego przyjęcia.

Stek sezonowany na sucho czy mokro – który może zaoferować Ci więcej kulinarnej frajdy?

Sezonowane mięso wołowe można otrzymać poprzez zastosowanie metody na sucho lub na mokro. W celu uzyskania lepszych walorów smakowych i aromatycznych stosujemy sezonowanie na sucho. Proces ten przeprowadzamy w specjalnych chłodniach – zamknięta w nich wołowina dojrzewa w powietrzu, w ściśle kontrolowanych warunkach, co pozwala wyprodukować zarówno niezwykle smaczne, jak i całkowicie bezpieczne mięso sezonowane. Warto podkreślić, że do sezonowania na sucho nie wykorzystuje się opakowań próżniowych charakterystycznych dla metody na mokro. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat tego fascynującego procesu, to zachęcamy do lektury jednego z naszych artykułów, w którym dokładniej omawiamy sezonowanie wołowiny na sucho.

Mięso sezonowane na sucho – niezwykła uczta dla podniebienia

Chcesz osobiście przekonać się, jakie wrażenie na kubkach smakowych robi sezonowane na sucho mięso na steki? W takim razie zachęcamy do zapoznania się z pełnią naszej oferty! Dostępne u nas mięso sezonowane pochodzi prosto od renomowanego polskiego producenta CHOBOT MEAT Jan Ludwiniak. Oferujemy kilka unikalnych linii sezonowanych na sucho steków, dzięki czemu możesz wśród nich znaleźć propozycje najbardziej dopasowane do Twoich upodobań. Jeśli szykujesz większą stekową ucztę, to sprawdź nasze zestawy grillowe, które zapewnią Tobie i Twoim bliskim wiele kulinarnej przyjemności. Gdybyś potrzebował natomiast fachowej porady w kwestii przyrządzenia mięsa, to tu przystępnie wyjaśniamy, jak robić steki.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium