Jak mrozić steki?
Czy steki można mrozić w taki sposób, aby nie straciły na jakości i zachowały swoje wyjątkowe walory zarówno pod względem struktury mięsa, jak i jego smaku? Przed tym dylematem staje wielu bardziej i mniej doświadczonych miłośników steków, którzy złożyli większe zamówienie i chcieliby część kupionego mięsa zachować na później. Jeśli i Ty masz wątpliwości w tym zakresie, to chętnie Ci to wyjaśnimy!
Czy steki można mrozić na później?
Istnieją różne powody, dla których entuzjaści wołowiny zastanawiają się nad tym, czy steki można mrozić. Bardzo często te rozważania wynikają z prozaicznej przyczyny: przeszacowania potrzeb. Nikt nie chce przecież, aby na jego garden party zabrakło dla kogoś soczystego steka, co powoduje profilaktyczną „górkę” w zamówieniu. Innym powodem jest chęć jednorazowego zakupu steków po to, aby mieć je zawsze pod ręką, gdy tylko najdzie ochota. Aby jednak takie działanie miało sens, konieczne jest ustalenie, czy można mrozić wołowinę na steki.
W przypadku dostępnych w naszym sklepie wysokiej jakości steków prosto od producenta CHOBOT MEAT Jan Ludwiniak odpowiedź brzmi... tak! Nasze steki sprzedajemy zawsze świeże i jest to towar, który możesz bezpiecznie zamrozić. Jesteśmy gorącymi wyznawcami zasady, że jedzenia nie należy marnować. Dlatego nasze steki można bezpiecznie mrozić i nie stracą one swoich walorów pod warunkiem, że zrobisz to odpowiednio.
Reguła jest prosta: należy je mrozić wyłącznie w oryginalnym, szczelnym opakowaniu. Tylko w ten sposób zachowają swój unikalny smak i teksturę. Ważnym parametrem, o którym należy pamiętać, jest odpowiednia temperatura mrożenia – powinna ona wynosić co najmniej -18 stopni Celsjusza. Zamrożone w ten sposób mięso na steki możesz przechowywać w zamrażarce nawet do 1,5 roku.
Prawidłowe rozmrażanie mięsa na steki – jak przeprowadzić ten proces?
Kiedy wiesz już, jak mrozić steki, czas przejść do innej, równie istotnej kwestii, a mianowicie odpowiedniego sposobu rozmrażania mięsa. W jaki sposób rozmrozić wołowinę, aby nie wpłynęło to negatywnie na jej walory? Jedynym rekomendowanym przez nas sposobem rozmrażania mięsa wołowego jest powolne rozmrażanie go w lodówce. Co istotne, podobnie jak w przypadku zamrażania, należy to robić w oryginalnym opakowaniu. Pamiętaj, że im wolniej przebiega rozmrażanie mięsa, tym lepiej. Nie próbuj przyspieszać tego procesu za pomocą piekarnika, mikrofalówki czy gorącego powietrza, bo steki bezpowrotnie stracą swój wyjątkowy charakter.
Dodatkowa uwaga: jeśli chcesz smażyć lub grillować rozmrożone steki, to odczekaj po wyjęciu ich z lodówki do momentu aż osiągną temperaturę pokojową. Zaufaj nam, smak sezonowanej wołowiny wynagrodzi Twoją cierpliwość!
Jeśli spodobał Ci się ten mini-poradnik i chcesz się dowiedzieć więcej na temat steków i wołowiny, to zapoznaj się z artykułami, które publikujemy na naszej stronie. Znajdziesz w nich przydatne porady, z których dowiesz się m.in. jak robić steki na grillu lub patelni, aby wyszły idealnie.