Opis
Polski domowy obiad składa się zwykle z trzech potraw: zupy, dania głównego oraz deseru. Szponder wołowy dostępny w naszej ofercie sprawdzi się doskonale zarówno jako baza do esencjonalnych zup i wywarów, jak i główny bohater „drugiego dania”. Trzeba jednak przyznać, że główną „specjalizacją” tego elementu wołowego są zupy, co potwierdzi każdy miłośnik tradycyjnego rosołu, nawet jeśli świeża wołowina nie gości na co dzień w jego menu. Dodając do tej klasycznej potrawy szponder wołowy z kością, wzbogacisz ją o urzekającą kubki smakowe słodycz i mocny aromat, który skutecznie rozbudzi apetyt domowników.
Szponder: co to jest, jak się go pozyskuje i co z niego zrobić? Poznaj odpowiedzi na najbardziej nurtujące pytania dotyczące tego wyjątkowego elementu wołowego.
Szponder wołowy – jaka to część i co z niego zrobić na obiad?
Mimo że wielu osobom smakuje szponder wołowy, to nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, co to za część wołu. Tym mianem określa się oddzielaną od ćwierćtuszy przedniej, środkową część partii piersiowej wraz z mięśniem przepony brzusznej. W zależności od specyfikacji handlowej może on cechować się zachowaną lub oddzieloną okrywą tłuszczową. Charakterystyczne dla szpondra wołowego są cienkie warstwy mięśni z przerostami powięzi i tłuszczu oraz środkowymi odcinkami żeber pozbawionych chrząstkowych zakończeń.
Jak optymalnie wykorzystać szponder wołowy z kością w kuchni? Jak wspomnieliśmy, ten element wołowy jest wyśmienity do przygotowywania zup, dań jednogarnkowych i wywarów, które można później wykorzystać do przyrządzania innych potraw. Jeżeli zastanawiasz się nad stworzeniem dania głównego na bazie szpondra, to polecamy poddać go długotrwałemu pieczeniu lub duszeniu. Możesz na niego postawić także w sytuacji, gdy szukasz odpowiedniego mięsa do farszu – połącz go z grzybami i warzywami, a efekt z pewnością Cię zadowoli. Nie można zapominać również o tym, że szponder wołowy, podobnie jak żebra wołowe kulinarne, jest niepowtarzalnym elementem podczas garden party urządzanych przez wytrawnych Mistrzów Grilla.
Szponder wołowy – sięgnij po świeże mięso prosto od polskiego producenta
Planujesz rodzinny obiad i chcesz przygotować wyjątkową zupę, która swoim smakiem i aromatem oczaruje Twoich bliskich? W takim razie strzałem w dziesiątkę będzie nasz szponder wołowy, którego cena pozostaje w bardzo korzystnym stosunku do praktycznie niespotykanej na rynku jakości. Gwarancją wysokiej klasy tego elementu wołowego jest fakt, że nasza świeża wołowina pozyskiwana jest prosto od renomowanego polskiego producenta CHOBOT MEAT Jan Ludwiniak. Ta ceniona przez koneserów wołowiny firma współpracuje ze sprawdzonymi hodowcami, dzięki czemu może zaoferować doskonałe mięso wołowe otrzymywane ze starannie wyselekcjonowanych sztuk. Decydując się na zakup dostępnego u nas mięsa wołowego od CHOBOT MEAT Jan Ludwiniak, masz pewność, że czekają Cię niesamowite kulinarne wrażenia.
Co istotne, szponder wołowy z kością to tylko jeden z elementów naszej bogatej oferty. Zajrzyj do sekcji Wołowina na potrawy, gdzie przygotowaliśmy zestawienie wielu smacznych potraw z dopasowanymi do nich elementami wołowymi z naszego sklepu. Zainteresować Cię może także nasza unikalna oferta podrobów wołowych oraz trzy linie sezonowanych na sucho steków (Standard, Premium i Extra Marmur), wśród których znajdziesz.
- steki z antrykotu,
- steki z rostbefu,
- steki z polędwicy wołowej.
Zapraszamy do składania zamówień!
Opinie o produkcie (0)
Szponder z kością 1 kg
towar niedostępny
Kup ten produkt teraz - zapłać za niego za 30 dni