Wołowina po burgundzku – niekwestionowany klasyk rodem z Francji
Jak sama nazwa wskazuje, korzeni wołowiny po burgundzku należy szukać we Francji. Potrawa, określana w tamtych stronach jako Boeuf Bourguignon, cieszy się sławą, która wykracza daleko poza Burgundię. Walory tego wyjątkowego dania docenia się w wielu krajach, w tym również w Polsce, gdzie chętnie jedzą je zarówno wytrawni smakosze wołowiny, jak i osoby rzadko mające styczność z tym szlachetnym mięsem.
Wyśmienita wołowina po burgundzku to prawdziwy skarb – a jak uczą nas baśnie i legendy, by odnaleźć drogę do takowego, niezbędna jest specjalna mapa. W tym przypadku będzie nią nasz przepis, który przeprowadzi Cię od zgromadzonych na stole składników do aromatycznego mięsnego rarytasu.
Wołowina po burgundzku – oryginalny przepis na kulinarny majstersztyk
Doświadczeni łowcy skarbów wiedzą, że przed wyruszeniem w drogę należy zebrać drużynę. Nie inaczej będzie w naszym przypadku – aby danie wyszło zgodnie z oczekiwaniami, kluczem jest odpowiedni dobór wysokiej jakości składników. Czego potrzebujemy do przyrządzenia wołowiny po burgundzku zgodnie z naszym przepisem?
- 1-1,5 kg wołowiny
- 150-200 g wędzonego boczku
- 3 łyżki mąki
- 250 g małych pieczarek
- 2 marchewki
- 6 cebul szalotek lub 3 cebule czerwone
- 2 ząbki czosnku
- 375 ml bulionu wołowego (1,5 szklanki) lub wody
- Butelka czerwonego, wytrawnego wina
- 2 duże liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 4 lub 5 gałązek świeżego tymianku
- 1 gałązka świeżej natki pietruszki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- masło do smażenia
Podana ilość składników pozwoli Ci na przygotowanie od 4 do 6 porcji pełnej smaku wołowiny po burgundzku.
W trakcie wyprawy po skarb nie może zabraknąć zagadek do rozwiązania. Pierwsza z nich dotyczy optymalnego doboru mięsa – jakie elementy wołowe sprawdzą się najlepiej do tego dania? Dobrym wyborem będzie wysokiej jakości łopatka wołowa lub kark wołowy z naszej oferty. Druga zagadka do rozwikłania wiąże się z selekcją trunku. Jakie wino do wołowiny po burgundzku będzie strzałem w dziesiątkę? W tej roli fantastyczny okazuje się czerwony wytrawny Pinot Noir charakteryzujący się atrakcyjnym poziomem kwasowości, który doskonale podkreśli smak przyrządzanego mięsa.
Chcąc dotrzeć do skarbu w postaci skradającej serce i żołądek wołowiny po burgundzku, będziesz potrzebować odpowiedniego ekwipunku. Na szczęście wymagania nie są wielkie – wystarczy Ci duży garnek z przykrywką (typu gęsiarka) oraz piekarnik.
Kiedy masz już wszystko przygotowane, czas zapoznać się z mapą przedstawiającą drogę do skarbu, czyli naszym przepisem na wołowinę po burgundzku.
- Pokrój wołowinę w kostkę o grubości ok. 1,5x1,5 lub 2x2 cm, natomiast boczek w drobną kostkę ok. 0,5×0,5 cm.
- Szalotki lub cebule posiekaj.
- Marchewki pokrój w grube plasterki.
- Umyj pieczarki – jeśli się da, to je obierz. Przypomnijmy, że powinny być małe (na jeden kęs).
- W dużym garnku podsmaż boczek, po czym wyjmij go na talerz.
- Następnie do tego samego garnka wrzuć łyżkę masła i partiami obsmażaj wołowinę. Podkreślmy – wołowina nie ma być duszona, tylko lekko się zarumienić, dlatego dodawaj ją małymi partiami. Po tym jak mięso stanie się lekko zarumienione, wyjmij wołowinę z garnka.
- Do garnka wrzuć cebulę, a następnie ją zeszklij.
- Następnie wrzuć do garnka marchewkę, po czym całość posól i popieprz.
- Wsyp do garnka mąkę.
- Wrzuć do garnka wołowinę i zalej winem.
- Kiedy wino zacznie wrzeć, dorzuć do garnka podsmażony boczek, zioła w pęczku oraz przyprawy.
- Dolej gorącej wody lub bulionu wołowego tak, aby mięso i warzywa były przykryte.
- Przykryj garnek i włóż go do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza na dwie godziny.
- Na 30 minut przed upływem czasu dorzuć do garnka podsmażone na maśle pieczarki, a następnie piecz bez przykrycia.
Misja wykonana! W garnku już czeka na Ciebie rozbudzający zmysły skarb – niesłychanie smaczna wołowina po burgundzku – pozostaje dodać, z czym ją podawać. Do tego mięsnego arcydzieła doskonale pasują ugotowane ziemniaki, puree lub kasza gryczana.
Podsumowanie
Wołowina po burgundzku przygotowana zgodnie z naszym oryginalnym przepisem to niezawodny sposób na sprawienie kulinarnej radości swoim bliskim. Przyjemnie rozgrzewające danie zachwyca swoimi walorami smakowymi i aromatycznymi – wystarczy, że raz je przygotujesz, a prawdopodobnie domownicy będą prosili Cię o regularne powtórki. Aby osiągnąć optymalny efekt, zaopatrz się w wysokiej jakości mięso wołowe, które gra główną rolę w tej pysznej potrawie. W naszej ofercie dostępna jest świeża wołowina klasy premium, pochodząca prosto od renomowanego polskiego producenta CHOBOT MEAT Jan Ludwiniak. Znajdziesz u nas m.in. łopatkę lub kark wołowy mogące posłużyć jako baza do wołowiny po burgundzku, która dzięki naszemu przepisowi dołączy do kanonu Twoich popisowych dań.
Nasza oferta jest atrakcyjna nie tylko dla osób, które interesuje smaczna wołowina po burgundzku, ale także miłośników mięsa wołowego mających ochotę na inną potrawę, np. soczysty stek wołowy. W naszym sklepie dostępne są różne unikalne linie steków sezonowanych na sucho – wśród znajdujących się w nich steków obecne są m.in.:
Proponujemy także inne smaczne produkty, takie jak np. podroby wołowe, wołowina sezonowana czy steki świeże.
Zachęcamy do składania zamówień!