Darmowa dostawa od 500 zł

Bezpieczna dostawa w całej Polsce

Darmowa dostawa od 500 zł

Zapraszamy do kontaktu w godz. 8:00 - 16:00

Potrzebujesz pomocy?

Koszyk: 0,00 zł 0

Zawartość koszyka

Do darmowej dostawy: 500 zł

Koszt dostawy:
suma: 0,00 zł
Przejdź do podsumowania
 
Nasze bestsellery
Kansas Premium Stek z Rostbefu
Kansas Premium Stek z Rostbefu

74,20 zł

92,75 zł

Najniższa cena: 92,75 zł
21,20 zł /100g
  • promocja
szt.
T-bone Premium Stek z Rostbefu i Polędwicy
T-bone Premium Stek z Rostbefu i Polędwicy

86,08 zł

107,60 zł

Najniższa cena: 107,60 zł
21,52 zł /100g
  • promocja
szt.
Porterhouse Premium Stek z Rostbefu
Porterhouse Premium Stek z Rostbefu

109,80 zł

137,25 zł

Najniższa cena: 137,25 zł
24,40 zł /100g
  • promocja
szt.
Rib Eye Extra Marmur Stek z Antrykotu
Rib Eye Extra Marmur Stek z Antrykotu

114,75 zł

45,90 zł /100g
szt.
Cote De Boeuf Extra Marmur Stek z Antrykotu
Cote De Boeuf Extra Marmur Stek z Antrykotu

131,60 zł

32,90 zł /100g
szt.

Sprawdzony przepis na pyszną wołowinę po burgundzku

Sprawdzony przepis na pyszną wołowinę po burgundzku

Szukasz pomysłu na niebanalne danie obiadowe, które sprawi, że Twoi goście będą prosić o dokładkę? Dobrze przyrządzona wołowina po burgundzku zdaniem wielu mięsożerców potrafi wprawić kubki smakowe w stan błogiego uniesienia. Trudno temu zaprzeczyć – pełne smaku, miękkie mięso wołowe w towarzystwie wędzonego boczku i warzyw, otulone sosem na bazie ziół i czerwonego wytrawnego wina… Pisząc to, sami robimy się głodni! Uczucie to potęguje świadomość, że w naszym rękawie tkwi prawdziwy as – pyszny, sprawdzony w praktyce przepis, dzięki któremu Twoja wołowina po burgundzku wyjdzie palce lizać. Lubimy się dzielić tym, co dobre, dlatego postanowiliśmy uchylić rąbka tajemnicy i zdradzić Ci przepis, dzięki któremu nikt z Twoich bliskich nie będzie miał wątpliwości, komu należy się tytuł Mistrza Kuchni.

Wołowina po burgundzku – niekwestionowany klasyk rodem z Francji

Jak sama nazwa wskazuje, korzeni wołowiny po burgundzku należy szukać we Francji. Potrawa, określana w tamtych stronach jako Boeuf Bourguignon, cieszy się sławą, która wykracza daleko poza Burgundię. Walory tego wyjątkowego dania docenia się w wielu krajach, w tym również w Polsce, gdzie chętnie jedzą je zarówno wytrawni smakosze wołowiny, jak i osoby rzadko mające styczność z tym szlachetnym mięsem.

Wyśmienita wołowina po burgundzku to prawdziwy skarb – a jak uczą nas baśnie i legendy, by odnaleźć drogę do takowego, niezbędna jest specjalna mapa. W tym przypadku będzie nią nasz przepis, który przeprowadzi Cię od zgromadzonych na stole składników do aromatycznego mięsnego rarytasu.

 

Wołowina po burgundzku – oryginalny przepis na kulinarny majstersztyk

Doświadczeni łowcy skarbów wiedzą, że przed wyruszeniem w drogę należy zebrać drużynę. Nie inaczej będzie w naszym przypadku – aby danie wyszło zgodnie z oczekiwaniami, kluczem jest odpowiedni dobór wysokiej jakości składników. Czego potrzebujemy do przyrządzenia wołowiny po burgundzku zgodnie z naszym przepisem?

  • 1-1,5 kg wołowiny
  • 150-200 g wędzonego boczku
  • 3 łyżki mąki
  • 250 g małych pieczarek
  • 2 marchewki
  • 6 cebul szalotek lub 3 cebule czerwone
  • 2 ząbki czosnku
  • 375 ml bulionu wołowego (1,5 szklanki) lub wody
  • Butelka czerwonego, wytrawnego wina
  • 2 duże liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 4 lub 5 gałązek świeżego tymianku
  • 1 gałązka świeżej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • masło do smażenia

Podana ilość składników pozwoli Ci na przygotowanie od 4 do 6 porcji pełnej smaku wołowiny po burgundzku.

W trakcie wyprawy po skarb nie może zabraknąć zagadek do rozwiązania. Pierwsza z nich dotyczy optymalnego doboru mięsa – jakie elementy wołowe sprawdzą się najlepiej do tego dania? Dobrym wyborem będzie wysokiej jakości łopatka wołowa lub kark wołowy z naszej oferty. Druga zagadka do rozwikłania wiąże się z selekcją trunku. Jakie wino do wołowiny po burgundzku będzie strzałem w dziesiątkę? W tej roli fantastyczny okazuje się czerwony wytrawny Pinot Noir charakteryzujący się atrakcyjnym poziomem kwasowości, który doskonale podkreśli smak przyrządzanego mięsa.

Chcąc dotrzeć do skarbu w postaci skradającej serce i żołądek wołowiny po burgundzku, będziesz potrzebować odpowiedniego ekwipunku. Na szczęście wymagania nie są wielkie – wystarczy Ci duży garnek z przykrywką (typu gęsiarka) oraz piekarnik.

Kiedy masz już wszystko przygotowane, czas zapoznać się z mapą przedstawiającą drogę do skarbu, czyli naszym przepisem na wołowinę po burgundzku.

  1. Pokrój wołowinę w kostkę o grubości ok. 1,5x1,5 lub 2x2 cm, natomiast boczek w drobną kostkę ok. 0,5×0,5 cm.
  2. Szalotki lub cebule posiekaj.
  3. Marchewki pokrój w grube plasterki.
  4. Umyj pieczarki – jeśli się da, to je obierz. Przypomnijmy, że powinny być małe (na jeden kęs).
  5. W dużym garnku podsmaż boczek, po czym wyjmij go na talerz.
  6. Następnie do tego samego garnka wrzuć łyżkę masła i partiami obsmażaj wołowinę. Podkreślmy – wołowina nie ma być duszona, tylko lekko się zarumienić, dlatego dodawaj ją małymi partiami. Po tym jak mięso stanie się lekko zarumienione, wyjmij wołowinę z garnka.
  7. Do garnka wrzuć cebulę, a następnie ją zeszklij.
  8. Następnie wrzuć do garnka marchewkę, po czym całość posól i popieprz.
  9. Wsyp do garnka mąkę.
  10. Wrzuć do garnka wołowinę i zalej winem.
  11. Kiedy wino zacznie wrzeć, dorzuć do garnka podsmażony boczek, zioła w pęczku oraz przyprawy.
  12. Dolej gorącej wody lub bulionu wołowego tak, aby mięso i warzywa były przykryte.
  13. Przykryj garnek i włóż go do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza na dwie godziny.
  14. Na 30 minut przed upływem czasu dorzuć do garnka podsmażone na maśle pieczarki, a następnie piecz bez przykrycia.

Misja wykonana! W garnku już czeka na Ciebie rozbudzający zmysły skarb – niesłychanie smaczna wołowina po burgundzku – pozostaje dodać, z czym ją podawać. Do tego mięsnego arcydzieła doskonale pasują ugotowane ziemniaki, puree lub kasza gryczana.

Podsumowanie

Wołowina po burgundzku przygotowana zgodnie z naszym oryginalnym przepisem to niezawodny sposób na sprawienie kulinarnej radości swoim bliskim. Przyjemnie rozgrzewające danie zachwyca swoimi walorami smakowymi i aromatycznymi – wystarczy, że raz je przygotujesz, a prawdopodobnie domownicy będą prosili Cię o regularne powtórki. Aby osiągnąć optymalny efekt, zaopatrz się w wysokiej jakości mięso wołowe, które gra główną rolę w tej pysznej potrawie. W naszej ofercie dostępna jest świeża wołowina klasy premium, pochodząca prosto od renomowanego polskiego producenta CHOBOT MEAT Jan Ludwiniak. Znajdziesz u nas m.in. łopatkę lub kark wołowy mogące posłużyć jako baza do wołowiny po burgundzku, która dzięki naszemu przepisowi dołączy do kanonu Twoich popisowych dań.

Nasza oferta jest atrakcyjna nie tylko dla osób, które interesuje smaczna wołowina po burgundzku, ale także miłośników mięsa wołowego mających ochotę na inną potrawę, np. soczysty stek wołowy. W naszym sklepie dostępne są różne unikalne linie steków sezonowanych na sucho – wśród znajdujących się w nich steków obecne są m.in.:

 

Proponujemy także inne smaczne produkty, takie jak np. podroby wołowe, wołowina sezonowana czy steki świeże.

Zachęcamy do składania zamówień!

Mięso Wołowe Mielone Premium - 80/20 - 1kg
Mięso Wołowe Mielone Premium - 80/20 - 1kg

59,90 zł

5,99 zł /100g
  • nowość
szt.
Serce wołowe krojone 1 kg
Serce wołowe krojone 1 kg

24,90 zł

2,49 zł /100g
  • nowość
szt.
Łój okołonerkowy 1 kg
Łój okołonerkowy 1 kg

19,90 zł

1,99 zł /100g
  • nowość
szt.
Kości wołowe – szpikowe połówki
Kości wołowe – szpikowe połówki

38,00 zł

19,00 zł /100g
  • nowość
szt.
New York - Stek świeży - Rostbef bez kości - 1 kg
New York - Stek świeży - Rostbef bez kości - 1 kg

135,00 zł

13,50 zł /100g
  • nowość
szt.
Promocje
Picanha - stek z dolnej zrazowej
Picanha - stek z dolnej zrazowej

32,63 zł

36,25 zł

Najniższa cena: 36,25 zł
13,05 zł /100g
  • promocja
szt.
Picanha - udziec 1,5 kg
Picanha - udziec 1,5 kg

121,50 zł

135,00 zł

Najniższa cena: 135,00 zł
8,10 zł /100g
  • promocja
szt.
Cote De Boeuf Premium Stek z Antrykotu
Cote De Boeuf Premium Stek z Antrykotu

82,60 zł

103,25 zł

Najniższa cena: 103,25 zł
23,60 zł /100g
  • promocja
szt.
New York Premium Stek z Rostbefu
New York Premium Stek z Rostbefu

67,00 zł

83,75 zł

Najniższa cena: 83,75 zł
26,80 zł /100g
  • promocja
szt.
T-bone Premium Stek z Rostbefu i Polędwicy
T-bone Premium Stek z Rostbefu i Polędwicy

86,08 zł

107,60 zł

Najniższa cena: 107,60 zł
21,52 zł /100g
  • promocja
szt.
Tomahawk Premium Stek z Antrykotu
Tomahawk Premium Stek z Antrykotu

126,00 zł

157,50 zł

Najniższa cena: 157,50 zł
25,20 zł /100g
  • promocja
szt.
Kansas Premium Stek z Rostbefu
Kansas Premium Stek z Rostbefu

74,20 zł

92,75 zł

Najniższa cena: 92,75 zł
21,20 zł /100g
  • promocja
szt.
Porterhouse Premium Stek z Rostbefu
Porterhouse Premium Stek z Rostbefu

109,80 zł

137,25 zł

Najniższa cena: 137,25 zł
24,40 zł /100g
  • promocja
szt.
Cowboy Premium Stek z Antrykotu
Cowboy Premium Stek z Antrykotu

78,12 zł

97,65 zł

Najniższa cena: 279,00 zł
22,32 zł /100g
  • promocja
szt.
Rib Eye Premium Stek z Antrykotu
Rib Eye Premium Stek z Antrykotu

86,16 zł

107,70 zł

Najniższa cena: 107,70 zł
28,72 zł /100g
  • promocja
szt.
do góry
 
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium