Kiedy wielkimi krokami zbliża się długo wyczekiwane przyjęcie lub wyjątkowy okres świąteczny, w wielu kuchniach pada pytanie: co zrobić z wołowiny, żeby było smacznie i ciekawie? Nie sposób udzielić na nie jednej, konkretnej odpowiedzi – mięso wołowe ma niebywały potencjał kulinarny i jest bardzo różnorodne, dlatego z powodzeniem możesz je wykorzystać do realizacji swojej indywidualnej wizji. Interesuje Cię niepodważalna klasyka w postaci rosołu, zrazów, bigosu lub aromatycznej pieczeni? A może chcesz wprowadzić do swojego popisowego menu nieco smaków z różnych stron świata? Wysokiej jakości wołowina sprawdzi się idealnie w każdym przypadku! W dzisiejszym wpisie podpowiadamy m.in.: co można zrobić z wołowiny na przyjęcie w domu lub na zewnątrz, a także jaka wołowina na święta okaże się strzałem w dziesiątkę.
Co można zrobić z wołowiny na święta?
Kuchnię pasjonata kulinariów w przedświątecznym okresie można porównać do piłkarskiej szatni przed zbliżającym finałem Ligi Mistrzów. Podekscytowanie gospodarza udzielające się otoczeniu, rozważne planowanie działań, próba przygotowania czegoś unikalnego i zaskakującego lub, wręcz przeciwnie, szlifowanie do perfekcji swoich kultowych specjałów – mimo że na miłośników sztuki kulinarnej nie są skierowane kamery telewizyjne, to kalejdoskop wrażeń i przeżyć bywa podobny. W ich głowach wciąż kołacze się pytanie: co zrobić z wołowiny na święta, żeby ręce bliskich same składały się do oklasków, a usta prosiły o dokładkę?
Pozostając jeszcze na moment przy futbolowej analogii, tak jak przed ważnym meczem kluczowy jest wybór optymalnego składu, tak przed przyrządzeniem potraw z wołowiny, należy wybrać odpowiedni element wołowy do danego dania. Gdzie szukać odpowiedzi na temat tego, która część wołowa najlepiej sprawdzi się do przygotowywanego przez Ciebie dania? Na naszej stronie znajdziesz sekcję Wołowina na potrawy, w ramach której stworzyliśmy listę wyśmienitych dań z tego szlachetnego mięsa i przyporządkowaliśmy do każdego z nich najbardziej odpowiednie elementy wołowe. Kierując się tymi wskazówkami, z pewnością podejmiesz dobrą decyzję.
Nieodłącznym elementem świątecznej atmosfery jest szeroka gama apetycznych aromatów wydobywających się z kuchni. Zapraszają one całą rodzinę do tego, aby wspólnie zasiąść przy stole i delektować się długo wyczekiwanymi potrawami. W wielu domach nie do wyobrażenia sobie jest odejście od tradycyjnych dań, które od lat wprawiają kubki smakowe domowników w niepowtarzalny błogostan. Jakie potrawy z wołowiny można uznać za pewien kanon, który niezależnie od zmieniających się trendów, pozostaje aktualny?
Rosół wołowy
Naszą listę prawdziwych klasyków otwiera uwielbiana przez Polaków zupa, która stanowi przyjemne preludium przed dalszym świętowaniem. Podstawą tego dania jest starannie dobrany element wołowy – w tej roli sprawdzą się np. szponder, łata wołowa czy pręga wołowa. Szczególnie polecamy nasz zestaw wołowy rosołowy, w którym umieściliśmy każdy z tych elementów w odpowiednich proporcjach – to bardzo ekonomiczne rozwiązanie, bo jeden nasz zestaw z powodzeniem wystarczy na trzy garnki doskonałej zupy!
W tym miejscu warto dodać, że mięso wołowe pozwala na przygotowanie esencjonalnych wywarów, które mogą później posłużyć jako podstawa dla innych dań. Jakie elementy wołowe sprawdzą się w tym przypadku najlepiej? Poza mięsem wchodzącym w skład naszego zestawu rosołowego, możesz sięgnąć np. po kark wołowy lub bawetę.
Zrazy wołowe
Wertując polskie przepisy sprzed lat, z pewnością natknęlibyśmy się na niejedną recepturę wskazującą, jak przygotować wyjątkowe zrazy wołowe. Do przyrządzenia tego dania najlepszym wyborem jest bez dwóch zdań górna zrazowa. Wraz z farszem na bazie cebuli, przypraw, masła i startego pieczywa, tworzy ona apetyczne i estetyczne „zawijańce”, które z miejsca stają się jednym z faworytów na świątecznym stole.
Bitki wołowe
Górna zrazowa to idealny wybór nie tylko w przypadku zrazów. Jej walory świetnie sprawdzają się w przypadku bitek wołowych. Ta lubiana zarówno przez dorosłych, jak i dzieci potrawa mięsna, kusi kruchością i pełnią smaku. Podaj ją z tłuczonymi ziemniakami i ogórkiem kiszonym, a zawartość talerzy bardzo szybko zostanie przetransportowana do żołądków gości.
Pierogi
W naszym zestawieniu klasycznych potraw świątecznych na bazie wołowiny, nie mogło zabraknąć polskiego specjału o międzynarodowej renomie, czyli pierogów. Lepienie pierogów z mięsem, to doskonała okazja na rodzinną integrację, jeszcze przed zajęciem miejsc przy świątecznym stole. Jaki element wołowy wybrać do pierogowego farszu? Jeśli masz wątpliwości, to postaw na naszą wołowinę na gulasz – autorski miks mięs przygotowany przez naszych doświadczonych specjalistów, świetnie sprawdzi się także do pierogów. Wiemy, bo sami z niego korzystamy!
Bigos
Czego jeszcze nie może zabraknąć na świątecznym stole? Oczywiście bigosu! Miłość do tego wyjątkowego połączenia kapusty, różnych mięs oraz gamy aromatycznych przypraw stanowi piękny pomost między pokoleniami. Jeśli chcesz, aby Twój bigos stał się tym „jedynym prawdziwym” w Twojej rodzinie, to w naszej ofercie znajdziesz wołowinę, która pomoże Ci to osiągnąć. Gulaszowa kompozycja mięs lub piękny kawałek łopatki wołowej – wybór należy do Ciebie!
Pasztet wołowy
A może coś do kanapki w przerwach między świątecznymi posiłkami? Domowy pasztet wołowy to idealny dodatek do świeżego pieczywa. Możesz go przygotować zarówno na bazie mięsa wołowego z rosołu, o którym pisaliśmy wcześniej, jak i z wykorzystaniem świeżej wołowiny, np. łopatki czy pręgi wołowej. Jeśli zależy Ci, aby dodatkowo wzbogacić smak pasztetu, dodaj do niego borowiki i wątrobę wołową, którą również znajdziesz w naszej ofercie.
Pieczeń wołowa
Święta to okres, w którym domowe brytfanny zdecydowanie wracają do łask. W niektórych domach część z nich jest w pewien sposób przypisana do konkretnych dań, takich jak np. pobudzająca apetyt pieczeń wołowa. Jakie mięso będzie odpowiednim wyborem, jeśli chcesz przygotować tę potrawę? Polecamy wybrać jeden z trzech poniższych elementów wołowych:
- krzyżową,
- łopatkę,
- rostbef.
Wołowina – co z niej zrobić na przyjęcie domowe?
Pytania dotyczące tego, co zrobić z wołowiny, pojawiają się nie tylko przy okazji zbliżających się świąt. To wyjątkowe mięso stanowi świetną propozycję zarówno na zwykły, weekendowy obiad, jak i huczne przyjęcie wyprawiane w domu. Jakie dania sprawdzą się na rodzinnym obiedzie lub domówce?
Galareta wołowa
Zacznijmy nietypowo, bo od klasycznej potrawy, którą obecnie chyba nieco częściej doceniają starsze pokolenia. Jeśli nigdy nie próbowałeś lub nie próbowałaś galarety wołowej, to serdecznie zachęcamy, ponieważ istnieje duża szansa, że się pozytywnie zaskoczysz. Nawet jeśli jednak chcesz zrobić ją głównie po to, aby sprawić kulinarną przyjemność bliskim, to pamiętaj, aby wybrać odpowiednie mięso. A trudno o lepszy wybór w tym przypadku niż pręga wołowa – możesz nam zaufać!
Burrito wołowe
Chcesz przygotować danie, które z dużym prawdopodobieństwem wpasuje się w gusta gości zaproszonych na Twoje przyjęcie? Postaw na burrito z wołowiną! Ta znana z kuchni Tex-Mex potrawa świetnie przyjęła się w Polsce i od lat stanowi pewny punkt imprezowego menu naszych rodaków. Jeśli po cichu marzysz o tym, aby doskonały smak Twojego burrito stał się tematem przewodnim na domówce, użyj jednego z naszych autorskich miksów mięs, jakimi są:
- wołowina na gulasz,
- wołowina na burgery,
- wołowina na tatar.
Lasagne bolognese
Ukochane danie sympatycznego kreskówkowego kocura z pewnością zrobi niemałe wrażenie na Twoich gościach. Wystarczy rzut oka na lasagne bolognese, aby zrobić się głodnym. Oprócz dużej ilości sera i sosu bolognese podstawą tego dania jest soczyste mięso wołowe. Praktyka pokazuje, że nasze kompozycje wołowe na gulasz i burgery doskonale pasują do tej potrawy – Garfield byłby zachwycony!
Co można zrobić z wołowiny na grillu?
Grillowanie to nie tylko znakomita okazja do spędzenia miłych chwil z bliskimi, ale także szansa na przygotowanie wyjątkowej uczty. Jakie dania z wołowiny pozwolą Ci zapracować na tytuł Mistrza Grilla?
Burgery wołowe
Polacy kochają burgery, nie ma co do tego najmniejszych wątpliwości. Świadczą o tym nie tylko setki polskich przepisów interpretujących na nowo tę potrawę, ale także rosnące jak grzyby po deszczu lokale gastronomiczne, określane potocznie mianem „burgerowni”. Każdy miłośnik burgerów wie, że kluczem do sukcesu tego legendarnego wręcz dania jest idealnie przygotowana, soczysta wołowina. Aby umożliwić Ci przygotowanie perfekcyjnego burgera w ogródku, stworzyliśmy firmową, pilnie strzeżoną recepturę o wymownej, acz tajemniczej nazwie: wołowina na burgery. Decydując się na naszą kompozycję, masz pewność, że Twoje kulinarne dzieło okaże się stuprocentowym sukcesem.
Szaszłyki wołowe
Szaszłyk to danie, które łączy doskonały smak z bardzo estetycznym wyglądem. Apetyczne kawałki mięsa wołowego przeplatane różnorodnymi warzywami tworzą kompozycję, która potrafi „wciągnąć” entuzjastę grillowania – zanim się obejrzy, już będzie chcieć dokładkę. Jaki element wołowy na szaszłyk wybrać, aby wywołać taki efekt? Według wielu koneserów wołowiny bezkonkurencyjna, jeśli chodzi o szaszłyki, pozostaje picanha – ją również znajdziesz w naszej ofercie.
Steki wołowe
Wśród licznych pasjonatów grillowania panuje opinie, że zaserwowanie soczystych steków wołowych, to święty obowiązek podczas garden party. O tym, jak prawidłowo przyrządzić stek wołowy na grillu, już opowiadaliśmy w tym wpisie, a tutaj zastanówmy się, jakie mięso na steki wybrać. Wybór jest naprawdę duży – w naszym sklepie przygotowaliśmy trzy linie steków sezonowanych na sucho, które idealnie sprawdzą się podczas grillowania. Wśród nich dostępne są m.in.:
Gwarantujemy, że każdy z nich będzie strzałem w dziesiątkę, a Twoi goście będą jeszcze przez długi czas wychwalać unikalną wołowinę, jakiej u Ciebie skosztowali.
Podsumowanie
Wiesz już, że odpowiedzi, na pytanie o to, co zrobić z wołowiny na święta lub przyjęcie może być naprawdę wiele. Do wyboru masz zarówno klasyczne potrawy, takie jak rosół, bigos czy zrazy, jak i inspiracje z innych krajów, w tym burgery wołowe czy lasagne bolognese. Niezależnie jednak, na które danie się zdecydujesz, pamiętaj, że podstawą jest wysokiej jakości mięso. Jeśli interesuje Cię najwyższej klasy wołowina, to nasza oferta jest wprost stworzona dla Ciebie! Mięso wołowe do naszego sklepu pozyskujemy prosto od renomowanego polskiego producenta CHOBOT Meat Jan Ludwiniak. Oferowana przez nas świeża wołowina jest w pełni bezpieczna i doskonała w smaku. Sięgając po nią, masz pewność, że stworzone na jej bazie potrawy, okażą się niekwestionowanym hitem podczas świąt lub przyjęć.
Zapraszamy do składania zamówień!