Wysyłka kurierska na terenie całego kraju

Dostawa

do kasy suma: 0,00 zł
Czy rozmiar ma znaczenie przy wyborze steka wołowego?
Czy rozmiar ma znaczenie przy wyborze steka wołowego?

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale czasem już pojedynczy promień słońca wyłaniający się zza chmur w połączeniu z przyjemną temperaturą wzbudzają w miłośnikach wołowiny potrzebę grillowania. Optymalny rozmiar steka wołowego stanowi jedną z podstawowych kwestii, jaką muszą przemyśleć, gdy planują listę zakupów na garden party z przyjaciółmi. W tym przypadku wielkość, a dokładnie grubość steka, rzeczywiście ma znaczenie! Zastanawiasz się, z czego to wynika i czym się kierować podczas podejmowania ostatecznej decyzji? Zapoznaj się z dalszą częścią tego wpisu, z której dowiesz się między innymi: jakie jest najważniejsze kryterium przy wyborze grubości steka, jaki rozmiar steka wołowego stanowi dobry wybór na patelnię, a jaki na grilla czy co to jest stek minutowy. Dzielimy się także wieloma innymi przydatnymi poradami, dzięki którym skutecznie wcielisz w życie piękną ideę spędzania wspólnych chwil przy doskonałej wołowinie.

Jaki rozmiar steka wołowego wybrać?

Widok soczystego steka wołowego potrafi rozbudzić wyobraźnię niemal każdego entuzjasty mięsa. Aby jednak jego smak oraz tekstura spełniły wysokie oczekiwania rozbudzone przez walory wizualne, należy sięgnąć po wołowinę o odpowiedniej grubości. Jaki rozmiar steka wołowego będzie odpowiedni i od czego to zależy?

Najważniejszym kryterium wyboru grubości steka jest sposób obróbki termicznej. To właśnie sposób przygotowania mięsa wpływa na to, jaką grubość steka należy wybrać.

  • Dobry, cienki stek powinien osiągać grubość przynajmniej 2 cm. Do tej kategorii zaliczamy także steki cięte na 2,5 oraz 3 cm. Są one idealne do przygotowywania na patelni, w zaciszu domowej kuchni. Więcej na ten temat powiemy później, ale już teraz ostrzegamy – będzie (i powinno) się dymić, dlatego otwarte okno to podstawa!
  • Jeżeli grillowanie to Twoja pasja i jesteś dumnym właścicielem lub właścicielką grilla gazowego, to nie pozostaje nam nic innego, jak tylko polecić Ci steki o grubości między 4 a maksymalnie 5 cm. Naszym zdaniem najlepszy jest w tym przypadku złoty środek, czyli 4,5 cm. Przyrządzenie takiego „zawodnika wagi ciężkiej” jest trochę bardziej wymagające niż w przypadku cieńszych steków, ale efekt jest wart zachodu – gotową porcją wołowiny możesz podzielić się z innymi gośćmi, a soczystość przygotowanego mięsa zapewni im niepowtarzalne doznania.

Dlaczego warto skorzystać z naszych podpowiedzi dotyczących tego, jak gruby powinien być stek? Przede wszystkim za cienki stek niesie za sobą ryzyko zbyt szybkiego wysmażenia, co może powodować jego wysuszenie, a niekiedy nawet spalenie, czyli ostatnią rzecz, do jakiej chcielibyśmy doprowadzić, przygotowując wołowinę. Odpowiedni dobór grubości do rodzaju obróbki termicznej umożliwia natomiast otrzymanie soczystego i miękkiego steka o takim stopniu wysmażenia, jaki lubimy najbardziej. Dzięki temu można dopasować przyrządzanego steka do indywidualnych preferencji każdego z gości i zapewnić im pełnię satysfakcji.

Jaka grubość steka na patelnię będzie właściwa?

Pogoda i czas nie zawsze są sprzymierzeńcami pasjonatów steków wołowych. Co zrobić, gdy nie masz możliwości przygotować grillowej uczty, a myśli Twoje lub Twojej rodziny intensywnie krążą wokół wołowych smakowitości? Recepta jest prosta: sięgnij po patelnię! Bez wychodzenia z domu możesz przyrządzić wyśmienite steki, które sprawdzą się zarówno jako spełnienie nagłej kulinarnej zachcianki, jak i danie główne podczas uroczystego obiadu. Jaka grubość mięsa sprawdzi się najlepiej w takim przypadku?

Jak wspomnieliśmy, doskonałym wyborem będą steki o grubości wynoszącej 2; 2,5 lub 3 cm. Standardowa grubość każdego z cięć, które są dostępne w naszej ofercie, wynosi ok. 3 cm – jest to rozmiar cieszący się największym zainteresowaniem w renomowanych restauracjach. Oczywiście jest to grubość przybliżona, ponieważ nasze steki cięte są ręcznie przez doświadczonych specjalistów, a nie za pomocą maszyn. Warto dodać również, że w przeciwieństwie do grubości, waga steka zależy od rodzaju cięcia. Dla przykładu stek Rib Eye o grubości równej około 3 cm liczy sobie 300 gramów, co mieści się w rekomendowanym przedziale ilości mięsa na jeden posiłek.

Jak przygotować steka na patelni?

Wiesz już, jaka grubość steka na patelnie grillowe oraz klasyczne będzie odpowiednia, ale pozostaje jeszcze inne ciekawe pytanie: jak poprawnie taką wołowinę przyrządzić? Dzięki kilku naszym wskazówkom ta sztuka przestanie być dla Ciebie elementem wiedzy tajemną i bez trudu spełnisz kulinarne życzenie swoich domowników. Przede wszystkim pamiętaj o tym, aby kłaść stek na suchej, możliwie mocno rozgrzanej patelni. Jak sprawdzić, czy jej temperatura jest już odpowiednia? Odpowiedni moment na położenie steka jest wtedy, gdy patelnia zaczyna się dymić – warto wtedy również włączyć wyciąg kuchenny i otworzyć okna. Bardzo wysoka temperatura odgrywa dużą rolę, ponieważ pozwala skarmelizować cukier na powierzchni mięsa, co daje szansę na ścięcie białka oraz zatrzymanie soków wewnątrz steka.

Ile powinno się smażyć steki na patelni? W przypadku cienkich steków najlepiej 2-3 minuty z jednej strony, a następnie 2-3 minuty z drugiej. Jeśli smażymy natomiast grubsze kawałki, to ten czas należy oczywiście wydłużyć, ponieważ im cieńszy stek, tym szybciej można go wysmażyć. Warto dodać, że na patelni możesz ciekawie balansować np. masłem stekowym czy masłem z czosnkiem i rozmarynem – pamiętaj jednak, że polewanie masłem nie ma dawać tłustości, a ma na celu dogrzanie mięsa. Najważniejsze jest to, aby steka nie „przeciągnąć” za długo, bo otrzymamy wysuszone mięso, które będzie pozbawione swoich cennych walorów smakowych.

Jeśli od czasu do czasu masz ochotę na steka wołowego w porze lunchowej, to mamy dla Ciebie sprawdzony sposób na to, jak przyrządzić go szybko i smacznie. W tym celu wrzuć mięso na rozgrzaną patelnię i obsmaż z prawej i lewej strony. Następnie zredukuj gaz lub poziom na kuchence indukcyjnej i przez minutę lub dwie trzymaj stek na patelni pod przykrywką. Podobnie jak w przypadku wcześniej wspomnianej metody, uważaj, aby nie „przeciągnąć” wołowiny na patelni.

Nie zapominaj również o tym, aby po przyrządzeniu steka dać stekowi odpocząć na desce do krojenia. Dlaczego warto zadbać o tę kwestię? Otóż podczas odpoczynku steka dalej pracuje w nim temperatura, dzięki czemu powierzchnia mięsa zyskuje przyjemną miękkość. Co istotne, dochodzi również do tego, że struktura soków w steku oraz jego temperatura stają się równomierne.

Jaka grubość steka na grilla?

Długi weekend tuż za rogiem i nie możesz się już doczekać, aby oddać się swojej grillowej pasji? Steki wołowe o solidnej grubości sprawdzają się w takich chwilach idealnie. Wraz z innymi specjałami przygotowanymi na grillu cieszą kubki smakowe zaproszonych gości i zachęcają do długiego biesiadowania w akompaniamencie muzyki i radosnych rozmów. Grillowanie nieprzypadkowo stało się dla wielu osób nieodłączną częścią życia, której towarzyszą gadżety i narzędzia umożliwiające czerpanie z niej jeszcze większą przyjemność. Przykładem takich rozwiązań umożliwiających jeszcze pełniejsze korzystanie z uroków idei grillowania są np. grille gazowe, dające szansę na przygotowanie naprawdę nieziemskich steków, dzięki zagwarantowaniu równomiernej, bardzo wysokiej temperatury obróbki mięsa.

Jak gruby powinien być stek na grilla? Strzałem w dziesiątkę okazują steki o grubości z przedziału od 4 do 4,5 cm, przy czym szczególnie rekomendujemy grubość 4,5 cm. To perfekcyjny rozmiar steka wołowego dla miłośników grillowania, którzy chcą dostarczyć sobie kulinarnej przyjemności w wydaniu XXL. Steki cieńsze łatwiej jest przyrządzić na grillu, jednak to właśnie „magiczne” 4,5 cm jest tym, czego większość koneserów wołowiny poszukuje.

Czym kuszą nasze steki grubo cięte? Świetnie sprawdzają się na garden party, gdzie wystarczy kilka większych kawałków pokroić w cienkie slice'y (grube steki kroimy zawsze pod kątem 45 stopni) i wtedy ułożyć je w kształt steka. Ten pomysł zainspirował nas do stworzenia różnorodnych zestawów testowych, dzięki którym możesz dać gościom szansę na wygodne skosztowanie różnych elementów wołowych podczas jednego grillowania. Soczystość grubszego mięsa z pewnością ich zadowoli i zachęci do poszukiwań ulubionego rodzaju steka. Możesz także przyrządzić steki o różnych stopniach wysmażenia, co także zagwarantuje Twoim bliskim możliwość doświadczenia czegoś nowego oraz weryfikacji swoich preferencji smakowych.

Wyśmienity stek z grilla – jak go przyrządzić?

Odpowiedni rozmiar steka wołowego jest już dobrany, przyszedł więc czas na przyrządzenie apetycznej wołowiny. Jak się do tego zabrać? Podstawową kwestią jest wybór metody grillowania – możesz zdecydować się na tradycyjną bezpośrednią lub odwróconą. My rekomendujemy wybór metody tradycyjnej, która pozwala na idealne przygotowanie wysokiej jakości steków wołowych. Po zapadnięciu decyzji o wykorzystywanej metodzie grillowania trzeba zadbać o to, aby właściwie przygotować sam grill. Musi on być rozpalony do możliwie najwyższej temperatury – w przypadku rusztu grilla gazowego może ona wynosić nawet ok. 420 stopni, przy węglu jest to ok. 320 stopni, a jeśli używasz brykietu, to sięga ona ok. 280 stopni. Pamiętaj jednak, że stek nie może jednak trafić na żywy ogień. W innym wypadku wytopi się tłuszcz i osocze, co w konsekwencji zwiększy ogień i Twój stek się spali.

Temperatura jest kluczowym czynnikiem nie tylko w przypadku grilla, ale także samego steka. Jeśli na Twoim ruszcie ląduje gruby stek, to koniecznie mierz jego temperaturę podczas przyrządzania. Jak to zrobić? Wykorzystaj w tym celu termometr – odpowiedni pomiar wykonasz, badając temperaturę sondą na środku grubości steka. Uzyskana informacja pozwoli Ci doprowadzić mięso do preferowanego poziom wysmażenia. Oto jak wygląda podział temperatur (w skali Celsjusza) i stopni wysmażenia:

  • Blue – 48 stopni,
  • Rare – 52 stopnie
  • Medium rare – przedział 54-56 stopni,
  • Medium well – przedział 56-58 stopni,
  • Well done – od 60 stopni.

Według wielu koneserów stek najlepiej zdjąć z rusztu przy 52 stopniach, a następnie dać mu przez chwilę odpocząć. Jeśli jednak wolisz inny stopień wysmażenia, to pilnuj, aby mięso osiągnęło temperaturę z wybranego przez Ciebie zakresu.

A co w przypadku grillowania steków z kością? Mniej doświadczeni miłośnicy grillowania mogą poczuć się rozczarowani, gdy ich piękny T-bone będzie miał inny stopień wysmażenia przy kości, a inny na brzegach. Istnieje jednak prosty sposób, aby temu zapobiec: należy postawić go na kości i odczekać, aż będzie czuć jej charakterystyczny, palony zapach. To oznacza, że nadszedł czas na przełożenie go na całą powierzchnię. Dzięki temu temperatura i wysmażenie będzie na równomiernym poziomie w całym steku. Analogicznie działamy na patelni. Co istotne, analogiczna metoda sprawdzi się również znakomicie, gdy będziesz przygotowywać steki z kością na patelni.

Pozostaje jeszcze jeden dylemat, który często trapi pasjonatów steków z grilla. Kiedy stek obrócić na drugą stronę? W momencie, gdy stek „schodzi” z grilla bez odrywania go na siłę z rusztu. Jest to sprawdzona w praktyce technika, którą stosują doświadczeni Mistrzowie Grilla.

Co to jest stek minutowy?

Masz niewiele czasu, ale chcesz szybko zaserwować sobie świetną wołowinę? W takim razie koniecznie przekonaj się, co to jest stek minutowy! Pod tym pojęciem kryje się cieniutki stek, którego dokładna grubość zależy od elementu wołowego, z jakiego został wykonany, jednak najczęściej jest ona równa 1 bądź 1,5 cm. Z czego można wyciąć stek minutowy? Znakomicie nadają się do tego celu steki świeże, np. stek z przepony czy stek ze świecy, który po przecięciu i rozłożeniu przyjmuje charakterystyczny kształt, nazywany „motylkiem” lub „choinką”. Krojenie takiego steka ze świecy powinno odbywać się wzdłuż „gałązek choinki”. Warto przy tym zaznaczyć, że steki minutowe można przygotować także z elementów sezonowanych.

Jak przygotować stek minutowy? Można to zrobić zarówno na grillu, jak i patelni, jednak w obu przypadkach konieczna jest bardzo wysoka temperatura. Zazwyczaj obróbka trwa krótko: ok. minutę na jedną stronę. Jeśli zdecydujesz się na grillowanie, to łatwo gotowość steka sprawdzić w praktyce: jeśli odchodzi od rusztu, to znak, żeby obrócić go na drugą stronę.

Rozmiar steka wołowego to nie wszystko – postaw na wysokiej jakości wołowinę

Grillowanie to doskonała okazja do spotkania się z całą rodziną i wspólnego spędzenia czasu w miłej atmosferze. Nie może na nim zabraknąć wyśmienitego jedzenia, w tym oczywiście soczystych steków wołowych. Aby zadowolić kulinarnie swoich gości, nie musisz dysponować drogim grillem – fundamentem sukcesu jest wysoka jakość mięsa. Taką jakość gwarantujemy w naszym sklepie, gdzie znajdziesz mięso pochodzące od cenionego polskiego producenta CHOBOT MEAT Jan Ludwiniak. Co wyróżnia dostarczaną przez niego wołowinę na steki? To mięso, które przechodzi ścisłą selekcję jakościową oraz selekcję pH i pochodzi z najlepiej żywionych zwierząt. Firmę wyróżnia także dbałość o odpowiedni stopień marmuru w stekach z każdej z trzech linii: Standard, Premium i Extra Marmur.

Na uwagę zasługuje również umiejętność prawidłowego doboru mięsa do metody sezonowania na sucho. Ten ściśle kontrolowany, innowacyjny proces zapewnia sezonowanym w ten sposób stekom unikalną koncentrację smaku i aromatu, a także wyjątkową kruchość i delikatność. Świetnie wypadają one zarówno na patelni, jak i na grillu, dzięki czemu przygotować niepowtarzalną ucztę niezależnie od kaprysów pogody.

Podsumowanie

Rozmiar steka wołowego bez wątpienia ma znaczenie. Szczególnie istotna jest jego grubość, która powinna być dopasowana do tego, jaką obróbkę termiczną chcesz w jego przypadku zastosować. Jaki rozmiar steka wołowego będzie odpowiedni na patelnię, a jaki na grilla? W pierwszym przypadku sięgnij o stek wyróżniający się grubością 2; 2,5 lub 3 cm, natomiast, gdy planujesz grillowanie i szukasz grubszych steków, to optymalnym wyborem będą takie o grubości 4,5 cm. Niezależnie jednak od tego, na jaki rozmiar steka wołowego się zdecydujesz, pamiętaj, aby było to mięso wysokiej jakości.

Wołowinę z najwyższej półki znajdziesz w naszej ofercie! Każdy koneser tego mięsa powinien sprawdzić nasz szeroki asortyment steków sezonowanych na sucho, wśród których znajdują się:

Proponujemy także wiele innych ciekawych produktów dla pasjonatów wołowiny, w tym m.in.: świeże steki, wołowinę na potrawy czy różnego rodzaju podroby wołowe.

Zapraszamy do składania zamówień!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium