Wysyłka kurierska na terenie całego kraju

Dostawa

do kasy suma: 0,00 zł
Co To Jest Świeca Wołowa i Jak Ją Smacznie Przyrządzić?
Co To Jest Świeca Wołowa i Jak Ją Smacznie Przyrządzić?

Co To Jest Świeca Wołowa i Jak Ją Smacznie Przyrządzić?

Czujesz, że do Twojej kuchni wkradła się rutyna i potrzebujesz nowych mięsnych inspiracji? Umiejętnie przyrządzona świeca wołowa zapewni Tobie i Twoim bliskim wiele przyjemnych doznań smakowych. W tym mięsie kryje się naprawdę duży kulinarny potencjał, który możesz wydobyć na różne sposoby. Wielu koneserów wołowiny szczególnie ceni sobie świeży stek wołowy ze świecy, określany również mianem steka Hanger lub steka rzeźnika, jednak z powodzeniem możesz ją zaserwować również w innym wydaniu. Jeśli ciekawi Cię, czym dokładnie jest świeca wołowa i szukasz sprawdzonego przepisu, dzięki któremu przygotujesz z niej wyśmienitą potrawę, to zapraszamy do lektury!

Świeca wołowa – co to jest za mięso i skąd się je pozyskuje?

Choć świeca wołowa jest ceniona wśród koneserów wołowiny, to nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, jaka to część wołu. Wyjaśnijmy więc, że świeca wołowa stanowi mostkową część przepony. Jej charakterystycznymi cechami są: wyrazisty, mięsny smak oraz duża delikatność. Entuzjaści mięsa wołowego cenią ją również z uwagi na kruchą strukturę, która w połączeniu z intensywnymi walorami smakowymi zapewnia mnóstwo radości z każdym kolejnym kawałkiem.

Świeca wołowa – jak ją smacznie przyrządzić?

Kiedy już wiesz, czym jest świeca wołowa i skąd się ją wycina, możemy przejść do omówienia sposobów na jej przyrządzenie. Wielu pasjonatom wołowiny ten element kojarzy się przede wszystkim ze stekiem Hanger, ale nie jest to jedyna forma, w jakim można go podać. Doskonale sprawdza się również m.in. w wydaniu azjatyckim, podawany z makaronem soba oraz kimchi. Jeśli zastanawiasz się, jak przyrządzić świecę wołową, aby oczarować nią bliskich podczas rodzinnego obiadu, to zapoznaj się z naszymi sprawdzonymi pomysłami.

Stek rzeźnika – prawdziwa gratka dla miłośników steków

O wyjątkowości steka ze świecy wołowej krążą legendy, które znajdują odzwierciedlenie w jednym z określających go terminów, a mianowicie „steku rzeźnika”. Skąd wzięła się ta barwna nazwa? Według krążących w świecie entuzjastów wołowiny opowieści, w przeszłości rzeźnicy przygotowujący dla klientów różne cięcia, to jedno zostawiali dla siebie, nie zdradzając nikomu, ile smaku kryje w sobie stosunkowo niedroga świeca wołowa.

Obecnie walory kulinarne świecy wołowej nie są już pilnie strzeżoną tajemnicą. Świeży stek rzeźnika możesz z powodzeniem przygotować w domu i to w naprawdę krótkim czasie. Stek ze świecy wołowej jest często przyrządzany jako stek minutowy, charakteryzujący się niewielką grubością wynoszącą najczęściej 1 lub 1,5 cm.

Jak przyrządzić świecę wołową w formie doskonałego steka minutowego? To bardzo proste! Bez trudu przygotujesz taki stek zarówno na patelni, jak i na grillu. Zadbaj o bardzo wysoką temperaturę, a następnie smaż lub grilluj ok. minutę z każdej strony. Mała podpowiedź dla zwolenników steków z grilla – mięso jest gotowe do tego, by obrócić je na drugą stronę, gdy odchodzi od rusztu. Wypróbuj ten sposób, a przekonasz się, że stek ze świecy wychodzi „palce lizać”, a dawni rzeźnicy mieli stuprocentową rację co do jego doskonałych walorów!

Świeca wołowa smażona z makaronem soba i kimchi

Masz ochotę wybrać się w kulinarną podróż do Azji? W takim razie przepis, który Ci zaraz zdradzimy, z pewnością Cię zainteresuje. Zaczerpnęliśmy go z książki Marcina Molika „Jak smakuje rok”, przy pracy nad którą brał udział producent wołowiny premium CHOBOT MEAT Jan Ludwiniak.

Co będzie Ci potrzebne do przyrządzenia tego apetycznego dania, które przyciąga jak magnes swym orientalnym charakterem? Zacznijmy od składników niezbędnych do przygotowania kimchi.

  • 2,5 kg kapusty pekińskiej
  • 0,5 kg obranej marchwi
  • 120 g cukru
  • 1,1 kg białej rzodkwi
  • 150 g kochugaru, czyli koreańskich płatków chilli
  • 70 g soli
  • 80 g świeżego imbiru
  • 600 g szarej renety
  • 2 pęczki szczypiorku
  • 100 ml sosu sojowego
  • szklanka sosu rybnego
  • główka czosnku

Oto z kolei składniki potrzebne do przyrządzenia świecy wołowej.

  • 1 kg świecy wołowej
  • duża garść kimchi
  • 2 zwitki makaronu soba
  • 4 ząbki czosnku
  • pół pęczka szczypioru z dymki
  • szczypta sezamu
  • olej do smażenia

Wiesz już, jakie składniki będą Ci potrzebne, więc możemy opowiedzieć więcej o działaniach, które będziesz realizować w kuchni. Musimy na wstępie podkreślić, że przygotowanie kimchi trzeba zaplanować ze sporym wyprzedzeniem, bo do uzyskania oczekiwanego efektu niezbędne są ok. trzy tygodnie. Jeśli brak Ci na to czasu, możesz wprowadzić małą wariację do przepisu i sięgnąć po gotowe kimchi. Naszym zdaniem zdecydowanie lepiej jednak jest przygotować je osobiście, żeby wydobyć pełnię potencjału z tego unikalnego dania.

Jak przygotować prawdziwe kimchi w zaciszu domowej kuchni?

  1. Zacznij od pokrojenia kapusty na grube kawałki.
  2. Pokrojoną na kawałki kapustę wymieszaj z solą i cukrem.
  3. Włóż kawałki kapusty do wiaderka, dociśnij talerzem i zostaw na jedną dobę.
  4. Po upływie doby odciśnij kapustę z nadmiaru wody.
  5. Imbir, renetę i marchew zetrzyj na grubych oczkach.
  6. Do startych składników dosyp kochugaru, a następnie dolej do nich sos rybny i sojowy. Całość wymieszaj.
  7. Pokrojoną w plastry białą rzodkiew dołóż do kapusty.
  8. Wymieszaj wszystkie składniki z kapustą.
  9. Całość przełóż do słoików lub wiaderka i dociśnij porcelanowym talerzykiem. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. tydzień.
  10. Po upływie tygodnia przełóż przenieś słoiki lub wiaderko do lodówki i trzymaj je w niej przez kolejne dwa tygodnie. Zadbaj o to, aby przez cały czas płyn przykrywał kapustę – to bardzo ważne.

Proces przygotowania kimchi omówiony, czas więc przejść do naszej głównej bohaterki, czyli świecy wołowej!

  1. Świecę oczyść z błony i pokrój w cienkie plasterki w poprzek włókien.
  2. Czosnek pokrój w kosteczkę, a dymkę posiekaj.
  3. Rozgrzej patelnię do bardzo wysokiej temperatury, po czym wlej na nią olej i dorzuć pokrojone mięso.
  4. Całość posól i smaż z czosnkiem przez 10 sekund, przez cały czas mieszając. Po tym czasie zdejmij zawartość patelni i odłóż na bok.
  5. Ugotuj makaron soba.
  6. Na tę samą patelnię, na której smażone było mięso, wrzuć kimchi, czosnek i dymkę. 
  7. Całość podgrzej, dorzuć ugotowany makaron soba oraz świecę wołową. Energicznie wymieszaj.
  8. Po przełożeniu dania na talerze możesz posypać mięso sezamem oraz szczypiorem pociętym w paski.

Jak widzisz, wykonanie od A do Z tego dania wymaga nieco dłuższych przygotowań, ale uwierz nam, że efekt w pełni to wynagradza. Wystarczy, że raz spróbujesz tej potrawy, a z pewnością trafi ona do Twojego kulinarnego „The best of...”.

Podsumowanie

Świeca wołowa jest nieoczywistym produktem, jednak wiedząc jak przyrządzić ją prawidłowo, jesteś w stanie otrzymać prawdziwą kulinarną perełkę. Możesz zacząć od jednego z ulubieńców miłośników wołowiny, jakim jest stek rzeźnika, aby potem sięgnąć po zaproponowaną przez nas recepturę, która przeniesie Twoje kubki smakowe na Daleki Wschód. Niezależnie od potrawy, do jakiej planujesz wykorzystać świecę wołową, pamiętaj aby zadbać o wysokiej jakości mięso. Gdzie je znaleźć?

Oczywiście w naszym sklepie! Dostępna jest u nas świeża wołowina klasy premium pochodząca prosto od renomowanego polskiego producenta CHOBOT MEAT Jan Ludwiniak. O jej niepodważalnej klasie świadczy fakt, że chętnie sięgają po nią szefowie kuchni uznanych restauracji. Ważne miejsce w naszej ofercie zajmuje oczywiście świeca wołowa, którą sprzedajemy w kilogramowych porcjach. Znajdziesz u nas także stek Hanger w kilku wariantach wagowych, a mianowicie 250, 300 i 400 g. Jeśli masz ochotę odkrywać w swojej kuchni wyjątkowe walory świecy wołowej, to nasz sklep z przyjemnością Ci to umożliwi!

Warto dodać, że w naszej ofercie dostępne są nie tylko różnorodne steki świeże, takie jak np. stek ze świecy wołowej, ale także kilka unikalnych linii sezonowanych na sucho steków, które cieszą się rangą prawdziwego rarytasu wśród entuzjastów wołowiny. Różnorodność poszczególnych linii pozwoli Ci z łatwością znaleźć ulubione cięcie oraz wybrać mięso o preferowanym poziomie marmurkowatości. Wśród oferowanych przez nas steków sezonowanych na sucho dostępne są m.in.:

Serdecznie polecamy również nasze podroby wołowe, które umożliwią Ci fascynującą eksplorację nowych kulinarnych doznań.

Zapraszamy do składania zamówień!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium