Darmowa dostawa od 500 zł!

Dostawa w całej Polsce!

Darmowa dostawa od 500 zł!

Zapraszamy do kontaktu w godz. 8:00 - 16:00

Potrzebujesz pomocy?

Koszyk: 0,00 zł 0

Zawartość koszyka

Do darmowej dostawy: 500 zł

Koszt dostawy:
suma: 0,00 zł
Przejdź do podsumowania

Stek skirt - wakacyjny hit w świecie grillowania

Stek skirt - wakacyjny hit w świecie grillowania

 

Czym jest stek skirt?

Skirt to stek ze środkowej części przepony wołowej, który zdobył serca miłośników grilla. Zwany jest również stekiem rzeźnika. Jest dość niedrogi, więc jest to dobry wybór dla wszystkich, którzy chcą zrobić królewską ucztę bez wydawania dużych pieniędzy. Sprawdza się w sam raz na kilkuosobowe przyjęcia. Można go łatwo podzielić na 3-4 osoby wzdłuż włókien.

Są to steki świeże, a więc niepoddane procesowi sezonowania. Nie są więc tak kruche, jak mięso dojrzewające w chłodni, jednak świeża wołowina również ma wielu zwolenników wśród fanów grillowania.

Jak przygotować stek z przepony wołowej na grillu?

Żeby przygotować dobry stek wołowy, nie potrzebujesz żadnego profesjonalnego sprzętu. Wystarczy Ci najzwyklejszy grill – węglowy, gazowy lub elektryczny. Duże znaczenie ma natomiast wybór mięsa. Kupując steki w supermarkecie, nie możesz mieć pewności, że wybrany kawałek będzie identycznej jakości, jak ten, który kupiłeś tydzień temu. Nie masz też co liczyć na zawrotną jakość. Polecamy więc kupować mięso bezpośrednio od producenta. W zakładzie CHOBOT MEAT Jan Ludwiniak wszystko odbywa się pod jednym dachem – możesz więc mieć pewność, że otrzymujesz steki powtarzalne, o niezmiennie wysokiej jakości.

Kiedy masz już wysokiej jakości steki, zadbaj, by przed przygotowaniem były w temperaturze pokojowej. Wyjmij je więc z lodówki na przynajmniej pół godziny wcześniej. W tym czasie maksymalnie rozpal grill (nie kładź jednak mięsa na żywy ogień).

Jak długo grillować stek z przepony wołowej? Ilu grill masterów, tyle gustów. Jedni uwielbiają steki rare, inni w wersji medium. Jednak najlepszy stek skirt powinien być krwisty lub półkrwisty, dzięki czemu wydobędziesz z niego największe bogactwo smaku. Polecamy więc trzymać go na ruszcie 3-5 minut z każdej strony. Można wykonać go także jako steki minutowe, a więc smażone z obu stron po minucie. Ważne jest, by steka z przepony nie przeciągnąć – wtedy zrobi się twardy.

Po zdjęciu z grilla daj stekowi odpocząć przez kilka minut na drewnianej desce, żeby jego temperatura była jednolita.

 

Jak przechowywać  stek z przepony?

Swoich klientów namawiamy do zamawiania większej ilości wołowiny i wyciągania jej na specjalne okazje. Jedzenie mięsa bardzo wysokiej jakości, lecz rzadziej, jest dobre nie tylko dla środowiska, lecz i dla zdrowia. Nasze steki nigdy nie były mrożone. Nie znaczy to jednak, że nie możesz zrobić tego w domu. Niektórzy szefowie kuchni uważają nawet, że smak wołowiny mrożonej przez 2-3 doby nabiera głębi.

Jak to zrobić? Włóż mięso do zamrażarki w opakowaniu, w którym do Ciebie dotarło. Pamiętaj jednak, by nie rozmrażać go "na szybko". Nie wkładaj go do gorącej wody, nie wystawiaj na blat i absolutnie nie podgrzewaj go w mikrofalówce, by nie utracić walorów smakowych. Zamiast tego przełóż mięso do lodówki, by się powoli rozmroziło. Oczywiście przed samym przygotowaniem warto wyjąć go na deskę na przynajmniej 30 minut.

Zaopatrz się na grilla

Jeśli planujesz grilla w sobotę, warto zamówić steki z wyprzedzeniem, żebyśmy mieli czas na odpowiednie przygotowanie Twojej przesyłki. Wołowinę dostarczamy na terenie całej Polski i wysyłamy je najszybszym możliwym sposobem – pocztą kurierską.

Dobrze wiemy, że organizując większą imprezę, trudno dogodzić wszystkim gościom. Stek z przepony wołowej to jednak coś, co urzeknie nawet największych smakoszów i nie tylko! Zdobędzie uznanie nawet osób, które na co dzień nie jedzą wołowiny. Żeby jednak zadowolić wszystkie kubki smakowe, polecamy zaprosić na imprezę także inne hity na grilla, takie jak steki z antrykotu, steki z rostbefu czy stek z polędwicy wołowej.

Podsumowanie

Stek z przepony wołowej to niezaprzeczalny hit lata 2024. Przygotowanie go nie jest trudne – wystarczy zwykły grill i zaledwie kilka minut wolnego czasu. Najlepiej smakuje w wersji medium rare – trzeba bardzo uważać, by go nie przeciągnąć. Ważne jednak, by sięgać wyłącznie po wysokiej jakości mięso. Tylko wtedy będziesz mieć pewność, że smak będzie powtarzalny i zachwyci Twoich gości.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium