Kiedy chcemy zacząć naszą przygodę ze stekami, znajomość podstawowych pojęć jest bardzo przydatna. Wiedząc, co to rostbef, będziemy doskonale zdawać sobie sprawę z tego, czego możemy spodziewać się po wyciętych z niego stekach. A spodziewać możemy się bardzo wiele, jest to element zapewniający mięso o wyjątkowej soczystości i delikatności. Nie ma więc najmniejszego przypadku w tym, że rostbef wołowy stanowi inspirację zarówno dla domowych Mistrzów Grilla, jak i szefów kuchni renomowanych restauracji.
Rostbef jest elementem tuszy wołowej, który znajduje wiele ciekawych zastosowań w kuchni. W dzisiejszym wpisie przybliżymy Wam ten szlachetny produkt – wyjaśniamy m.in.: czym jest rostbef, jakie są jego najistotniejsze cechy, a także przedstawiamy steki, które się z niego pozyskuje.
Rostbef – co to jest?
Każdy pasjonat grillowania wie, że rostbef jest elementem wołowym wprost stworzonym do przyrządzania wyśmienitych steków. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę z tego, jak się go pozyskuje i z czego wynikają jego niezwykłe właściwości, tak pożądane w kulinarnym świecie.
Zacznijmy więc od podstaw i odpowiedzmy sobie na pytanie: co to jest rostbef wołowy i gdzie się znajduje przed rozbiorem półtuszy wołu na elementy? Na starcie warto zaznaczyć, że rostbef wraz z antrykotem i polędwicą wchodzą w skład centry wołowej, czyli mięsa idealnego na steki. Przez rostbef rozumiemy górny odcinek części lędźwiowo-brzusznej ćwierćtuszy tylnej z okrywą tłuszczową. Jest to naturalne przedłużenie antrykotu, na które składają się część mięśnia najdłuższego grzbietu, a także górna część mięśnia skośnego brzucha.
Dlaczego na sam dźwięk słowa rostbef entuzjasta wołowiny ma ochotę rozpalać grilla? Wynika to przede wszystkim z tego, że ten element wołowy wyróżnia się dużą kruchością i delikatnością mięsa. Jego struktura jest na tyle miękka, że kawałki mięsa z rostbefu, które lądują w ustach smakosza, sprawiają mu niewypowiedzianą przyjemność. Bardziej doświadczeni pasjonaci grillowania zauważają również, że rostbef ma zwykle w sobie nieco mniej tłuszczu niż antrykot, a przy tym pozostaje zaskakująco soczysty.
Rostbef – uniwersalne tworzywo dla artysty w domowej kuchni
Dla wielu osób rostbef jednoznacznie kojarzy się z kruchymi i soczystymi stekami z grilla czy patelni. Okazuje się jednak, że to delikatne mięso wołowe doskonale nadaje się również do innych kulinarnych zastosowań. Wśród potraw, które można przygotować, są m.in.:
- befsztyk,
- rumsztyk,
- bryzol,
- pieczeń po angielsku,
- sałatkę z grillowanego rostbefu i kompozycji warzyw.
Uniwersalność rostbefu sprawia, że można go przygotowywać na wiele sposobów. Jeśli chcesz poeksperymentować w kuchni z tym mięsem, to w naszym sklepie znajdziesz wysokiej jakości elementy wołowe tego rodzaju o gramaturze 1,5 kg lub 2 kg. Dostępny u nas rostbef możesz także z powodzeniem smażyć lub piec w całości, dzięki czemu zapewnisz swoim domownikom prawdziwą ucztę.
Jakie steki pozyskuje się z rostbefu?
Liczne możliwości, które gwarantuje rostbef w kuchni, są bardzo cenione przez miłośników wołowiny, ale uwielbiają go przede wszystkim za to, jaki stanowi materiał na fantastyczne steki o niepowtarzalnym smaku. Istnieje kilka rodzajów cięć rostbefu na steki, spośród których każdy smakosz może wybrać wersję idealną dla siebie.
Wybór steków z tego elementu jest naprawdę duży, a w naszym sklepie online... dodatkowo go zwiększamy! Wiemy, że nasi klienci mają różne gusta, dlatego przygotowaliśmy trzy linie steków: Standard, Premium oraz Extra Marmur. Różnią się one między sobą przede wszystkim poziomem marmurkowatości, czyli infiltracji włókien mięśniowych tłuszczem, który w istotny sposób wpływa na walory smakowe mięsa. W linii Standard znajdują się steki o niskim poziomie marmurkowatości (3-4), w linii Premium mamy już wyższą marmurkowatość (5-7), natomiast linia Extra Marmur to steki o najwyższej marmurkowatości (8-11), skierowane do najbardziej wymagających koneserów.
W każdej linii znajdują się cztery steki z rostbefu. Na przykładzie linii Standard możemy powiedzieć, że wśród dostępnych wariantów znajdują się u nas m.in.:
- New York Standard Stek z Rostbefu – stek bez kości,
- Kansas Standard Stek z Rostbefu – stek z niewielką kością,
- T-bone Standard Stek z Rostbefu – stek z charakterystyczną kostką w kształcie litery T, który zawiera wąską część polędwicy,
- Porterhouse Standard Stek z Rostbefu – stek z kością pozyskiwany z końca rostbefu, który jest wycinany z szeroką częścią polędwicy.
Niezależnie od tego, na który rodzaj steka się zdecydujesz, masz pewność, że na Twoim grillu lub patelni wyląduje najwyższej jakości wołowina pochodząca prosto od polskiego producenta CHOBOT Meat Jan Ludwiniak.
Sezonowane na sucho steki z rostbefu – ulubiona symfonia smaków i aromatów dla koneserów grilla
Specjaliści, którzy chcą przygotować doskonałe mięso na steki, muszą nie tylko wiedzieć, jak kroić rostbef, ale także jak sprawić, aby on odpowiednio dojrzał. W tym celu przeprowadzają proces określany mianem sezonowania, dzięki któremu wołowina staje się krucha, a jej walory smakowe i aromatyczne nabierają intensywności.
Steki dostępne w naszym sklepie internetowym są sezonowane na sucho. Jest to droższa metoda, która umożliwia jednak skuteczniejsze wydobycie potencjału z mięsa wołowego. Cała procedura trwa co najmniej kilka tygodni i realizuje się ją w ściśle określonych warunkach, pod stałą kontrolą. W efekcie otrzymujemy mięso będące definicją powalającego smaku i aromatu oraz delikatnej struktury, po które chętnie sięgają luksusowe restauracje i oddani miłośnicy wołowiny.
Gdzie można kupić sezonowane na sucho steki z rostbefu?
Odliczasz dni do upragnionego grillowania i szukasz sklepu, w którym znajdziesz powalające na kolana steki z rostbefu? Trafiłeś w dziesiątkę! Proponujemy różne rodzaje sezonowanych na sucho steków z rostbefu, które dostarcza nam renomowany polski producent CHOBOT Meat Jan Ludwiniak. Jest on znakomitym przykładem pasji połączonej z profesjonalizmem. Niezachwiana miłość do wołowiny oraz surowe przestrzeganie norm bezpieczeństwa wraz z technologiczną innowacyjnością sprawiają, że z usług tego producenta na bieżąco korzystają szefowie kuchni wielu cenionych restauracji na świecie. Decydując się na zakupy w sklepie i przyrządzenie steków według przepisu dostępnego na naszej stronie, możesz w pełni poczuć się jak w jednej z nich i to bez wychodzenia z domu.
Masz ochotę na wyśmienitego steka z rostbefu? Zapraszamy do składania zamówień!