Wysyłka kurierska na terenie całego kraju

Dostawa

do kasy suma: 0,00 zł
Wołowina w diecie bezglutenowej
Wołowina w diecie bezglutenowej

Masz alergię na gluten? W takim razie musisz zwracać baczną uwagę na to, co trafia na Twój talerz. Czy wiesz, jakie mięso na diecie bezglutenowej będzie właściwym wyborem? Zapoznając się ze sprawdzonymi informacjami na ten temat, upewnisz się, które z Twoich ulubionych mięsnych specjałów możesz pozostawić w swoim jadłospisie. W dalszej części wpisu wyjaśniamy między innymi: czy wołowina ma w sobie gluten, z jakich dodatków do mięsnych dań należy zrezygnować na diecie wolnej od glutenu oraz jakie wyśmienite potrawy mogą zagościć w Twoim bezglutenowym menu.

Czym jest gluten?

Zanim odpowiemy sobie na pytanie o to, jakie mięso w diecie bezglutenowej jest dozwolone, warto przypomnieć, co określa się mianem glutenu i w jakich produktach spożywczych możesz go znaleźć. Gluten jest białkiem roślinnym występującym w różnego rodzaju żywności i pochodzi ze zbóż, takich jak np. pszenica, żyto czy jęczmień. Problematycznym produktem pozostaje owies, który może zostać zanieczyszczony glutenem, pochodzącym z innego rodzaju zbóż. Ze względu na swoje właściwości klejące i uelastyczniające gluten znajduje zastosowanie w piekarniach i trafia do chlebów, ciast czy bułek. Za sprawą tej substancji poprawie ulega smak i aromat wypieku, a także zwiększa się jego odporność na wysychanie.

Z glutenem spotkasz się również w innych produktach takich jak m.in.:

  • różnego rodzaju mąki, w tym mąka pszenna czy żytnia,
  • makarony,
  • niektóre kasze, np. kuskus czy jęczmienna,
  • kawa zbożowa,
  • niektóre produkty mleczne, twarogi czy sery,
  • sos sojowy,
  • gotowe desery i słodycze,
  • napoje zawierające słód jęczmienny, np. piwo.

Co istotne, gluten występuje nie tylko w produktach zbożowych, ale jest również częstym składnikiem żywności przetworzonej. Zawierać go może między innymi wiele przetworów mięsnych, w tym wędliny, pasztety, parówki czy wędzony boczek i mięso mielone paczkowane. Skąd się bierze obecność glutenu w produktach z tej kategorii? Zazwyczaj wynika ona faktu, że przetwory mięsne dostępne powszechnie w sklepach mają w swoim składzie różnego rodzaju zbożowe dodatki.

Jak wygląda dieta bezglutenowa?

Rozgłos towarzyszący diecie wolnej od glutenu sprawia, że część społeczeństwa może uważać ją za zwykłą modę. Jest to jednak krzywdząca opinia, która wiąże się zwykle z nieznajomością tego zagadnienia. Mimo że gluten poprawia smak, aromat i konsystencję żywności, niektóre osoby ze względów zdrowotnych muszą z niego zrezygnować i postawić na dietę bezglutenową. Kto powinien unikać tego problematycznego białka? Wystrzegać się go muszą osoby cierpiące na celiakię, czyli chorobę trzewną o podłożu genetycznym związaną z nieprawidłową reakcją układu odpornościowego organizmu na spożycie glutenu, a także osoby zmagające się z alergią na pszenicę czy nieceliakalną nadwrażliwością na gluten. Co istotne, borykając się z którąś ze wspomnianych dolegliwości, należy zwracać uwagę nie tylko na typową żywność zawierającą gluten, ale także na produkty, które mogą być nim zanieczyszczone w procesie produkcji lub pakowania. Osoby na ścisłej diecie bezglutenowej powinny unikać nawet śladowych ilości glutenu i w tym celu dokładnie czytać etykiety oraz zamieszczone na nich oznaczenia.

Na czym polega dieta bezglutenowa? Dzieli ona żywność na produkty dozwolone i zabronione, a w tej drugiej grupie umieszcza różnego rodzaju przetwory i potrawy, które zawierają zboża glutenowe bądź ich składniki. W miejsce tego rodzaju jedzenia należy wprowadzić produkty oznaczone jako bezglutenowe. Co się do nich zalicza? Możemy w tej grupie wyróżnić produkty bezglutenowe naturalnie, czyli np. ryż, kukurydzę czy warzywa i owoce, a także żywność, z której gluten został usunięty w procesie technologicznym. Co ważne, dieta bezglutenowa nie jest równoważna ze „zdrową dietą” i nie stanowi sposobu żywienia zalecanego wszystkim. Z tego powodu decyzję o przejściu na taką dietę powinno się podejmować po badaniach i konsultacjach specjalistycznych.

Czy mięso wołowe zawiera gluten?

Wielu entuzjastów soczystych steków i innych potraw z wołowiny zastanawia się, czy mięso wołowe w diecie bezglutenowej może być obecne? Już spieszymy z odpowiedzią! Otóż podstawowa informacja, z której ucieszą się zagorzali mięsożercy, brzmi: każde mięso jest bezglutenowe. Oznacza to oczywiście, że odpowiedź na pytanie o to, czy wołowina zawiera gluten, musi być przecząca. Zaznaczmy jednak, że mowa w tym przypadku o świeżym mięsie wołowym pochodzącym ze sprawdzonego źródła. Jak wspomnieliśmy wcześniej, bardzo często w wyrobach mięsnych, także mięsie garmażeryjnym, znajdują się dodatki zawierające gluten. Decydując się na zakupy w naszym sklepie, możesz zapewnić sobie wysokiej jakości wołowinę, która nie ma w sobie tego alergenu.

Dlaczego warto postawić akurat na wołowinę w diecie bezglutenowej? Ma ona wiele cennych właściwości, wśród których można wyróżnić m.in.:

  • wysoką zawartość łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka,
  • niski poziom tłuszczu w mięsie (do 5%),
  • bogactwo witamin z grupy B oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach,
  • wysoką zawartość dobrze przyswajalnego cynku oraz selenu,
  • obecność w mięsie różnych cennych związków o charakterze bioaktywnym, w tym np. kreatyny, koenzymu Q10 czy tauryny.

Jak widać, wołowina prosto od renomowanego polskiego producenta może być dobrym rozwiązaniem na diecie wolnej od glutenu i przynosić zarówno korzyści organizmowi, jak i przyjemność kubkom smakowym.

Jakich dodatków do wołowiny unikać przy diecie bezglutenowej?

Dania mięsne i rybne to ważny element wielu posiłków osób chorych na celiakię lub zmagających się z innymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, wywoływanymi przez produkty zawierające w swoim składzie gluten. Jeśli marzysz o smakowitej wołowinie w diecie bezglutenowej układanej dla siebie, to możesz ją bez obaw wprowadzić do swojego jadłospisu. Nie rób tego jednak bezrefleksyjnie – zawartość glutenu w standardowych dodatkach, a także wielu sosach w proszku czy mieszankach przypraw może Ci zaszkodzić. Bez czego zatem należy podawać mięso wołowe w diecie bezglutenowej? Na „czarnej liście” powinny znaleźć się m.in.:

  • kasza kuskus oraz kasza jęczmienna i różne jej odmiany,
  • pieczywo bez oznaczenia, że nie zawiera glutenu,
  • warzywa panierowane lub w bułce tartej,
  • sosy zagęszczane mąką pszenną lub żytnią,
  • kopytka.

Osoby na diecie bezglutenowej mogą znaleźć w sprzedaży wiele zamienników tradycyjnych dodatków z glutenem. Co istotne, coraz więcej produktów takich jak musztarda czy ketchup ma oznaczenia braku zawartości glutenu, dzięki czemu wiosenne i letnie grille mogą nadal w pełni cieszyć Ciebie oraz wszystkich Twoich gości.

Jak przyrządzać wołowinę na diecie bezglutenowej?

Czy steki w diecie bezglutenowej to dobry pomysł? Jak najbardziej! To, że nie tolerujesz glutenu, nie oznacza, że musisz zupełnie zrezygnować z soczystego i kruchego steka na swoim talerzu. Mięso wołowe w diecie bezglutenowej jest mile widziane, pod warunkiem że przyrządzasz je w odpowiedni sposób. Jeśli planujesz grilla lub obiad i jesteś osobą z celiakią bądź inni Twoi goście nie spożywają glutenu, pamiętaj o kilku istotnych zasadach.

  • Do przygotowywania potraw dla osób na diecie bezglutenowej używaj innych (bądź dokładnie umytych) sztućców, przyborów kuchennych oraz naczyń niż dla gości tolerujących gluten. Podobnie w przypadku grillowego rusztu – w niektórych przypadkach, zamiast specjalnie myć ruszt, możesz skorzystać z osobnych, aluminiowych tacek.
  • Unikaj wszelkich składników zawierających gluten i sięgaj po ich zamienniki, np. chcąc wykonać wołowinę w panierce, użyj sezamu bądź mąki kukurydzianej, zamiast gotowych mieszanek.
  • Nie używaj tego samego tłuszczu do przyrządzania potraw glutenowych i bezglutenowych.
  • Dokładnie weryfikuj obecność glutenu w składzie danego produktu.
  • Zamiast korzystania z gotowych marynat, wybieraj podstawowe przyprawy i samodzielnie komponuj mieszanki.

Zastanawiasz się, jakie dania bazujące na wołowinie w diecie bezglutenowej są dobrym pomysłem? Istnieje wiele przykładów wybornych potraw, którymi możesz się cieszyć bez glutenu – wśród nich znajdują się m.in.:

  • gulasz wołowy,
  • roladki wołowe ze śliwką,
  • klopsiki w sosie pomidorowym (lepiej sos przygotować samodzielnie, np. na bazie passaty bez glutenu),
  • smażona polędwica wołowa z warzywnym purée,
  • soczyste steki wołowe z patelni lub grilla.

Wniosek jest prosty: jeśli odpowiednio przygotujesz się do życia na diecie wolnej od glutenu, to możesz fundować sobie regularnie wiele wyjątkowych doznań smakowych i aromatycznych, dzięki doskonałej wołowinie dostępnej w naszym sklepie.

Podsumowanie

Jakie mięso w diecie bezglutenowej będzie bezpiecznym i smacznym rozwiązaniem? Połączenie obu cech zagwarantuje Ci wysokiej jakości wołowina! Musisz jednak pamiętać o tym, aby sięgać po mięso od sprawdzonego dostawcy, ponieważ w przypadku wielu przetworów mięsnych, a także mięsa mielonego mamy do czynienia z obecnością glutenu. Z perspektywy osób na diecie bezglutenowej istotne jest także to, aby dokładnie selekcjonować dodatki do posiłków. Wiele standardowych rozwiązań, takich jak kasze, pieczywo i makarony z glutenem, należy wyeliminować z jadłospisu bądź zastąpić je odpowiednimi zamiennikami. Istotny jest również sposób przyrządzania potraw – w przypadku dań bezglutenowych trzeba cały proces przeprowadzać z dużą dbałością, aby przez pomyłkę nie dostały się do nich elementy produktów żywnościowych z glutenem.

Chcesz cieszyć się świeżą i smaczną wołowiną na diecie bezglutenowej? W naszej ofercie znajdziesz znakomite mięso wołowe od polskiego producenta CHOBOT Meat Jan Ludwiniak. Proponujemy zarówno apetyczną wołowinę na potrawy, różnorodne podroby wołowe, jak i unikalne sezonowane na sucho steki. Możesz zamówić u nas m.in.:

Zapraszamy do zapoznania się z całością naszej oferty.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium