Planujesz przyjęcie rodzinne lub grillowanie w gronie przyjaciół i zastanawiasz się, jak zrobić wołowinę, aby zaimponować kubkom smakowym swoich gości? W takich sytuacjach sprawdzony przepis na wyśmienite danie z mięsa wołowego jest na wagę złota! Dlatego dzisiaj postanowiliśmy przygotować dla Ciebie niezawodną „ściągę” z kilkoma przetestowanymi w praktyce recepturami, które wprawią żołądki Twoich gości w błogi stan, o jakim nie zapomną na długo. Z naszym mini-przewodnikiem bez trudu dotrzesz do skarbu w postaci wyjątkowych potraw z wołowiny. Pamiętaj tylko, aby w tę piękną podróż zabrać ze sobą szeroki uśmiech i doskonałe towarzystwo. Grillowanie to w końcu coś więcej, niż tylko pyszne dania – to styl życia, który wręcz przyciąga unikalne chwile z najbliższymi!
Jak zrobić wołowinę, która okaże się hitem imprezy lub rodzinnego obiadu?
Jeśli chcesz stworzyć kulinarne arcydzieło, doceniane zarówno przez doświadczonych koneserów, jak i osoby stawiające pierwsze kroki w świecie wołowiny, musisz zadbać o dwie podstawowe kwestie. Pierwszą z nich jest oczywiście wysokiej jakości mięso wołowe, które stanie się bazą dla Twojej pobudzającej apetyt kompozycji. Druga to natomiast dobry przepis umożliwiający Ci przekształcenie wołowego marmuru w efektowną rzeźbę. Oba te składniki dostępne są na naszej stronie internetowej – świeżą wołowinę znajdziesz w naszej ofercie, a wskazówki, jak ją wykorzystać, przedstawiamy poniżej!
Jak zrobić steki z wołowiny, którym nie da się oprzeć?
Na start, prawdziwy klasyk nad klasykami, one and only: stek wołowy! Chyba każdy smakosz wołowiny na myśl o soczystym kawałku steka odczuwa nagły głód. Jak zabrać się za przyrządzenie tej niekwestionowanej legendy, aby jej nie wysuszyć, ani nie spalić, co wśród wielu członków grillowej społeczności uchodzi niemal za świętokradztwo? Zanim zdecydujesz się na zakup steka o określonym rozmiarze, zastanów się, gdzie chcesz go przygotować. Sposób obróbki termicznej stanowi najistotniejsze kryterium wyboru grubości steka. Na szczęście soczysty Tomahawk czy niezwykle delikatny Rib Eye może powstać zarówno podczas grillowania w ogrodzie, jak i w zaciszu domowej kuchni. W związku z tym, że nie zawsze pogoda sprzyja grillowaniu, przygotowaliśmy dwie wersje przepisu na soczysty stek – pierwsza z nich dotyczy mięsa przygotowywanego na patelni, a druga, przyrządzanego na grillu.
Jak zrobić stek z wołowiny na patelni?
Chcąc przyrządzić dobre steki z patelni grillowej lub klasycznej na obiad, wybierz kawałki o grubości między 2; 2,5 lub 3 cm. To idealna grubość, która zapewni mnóstwo satysfakcji każdemu domownikowi. Sprawdź, jak usmażyć stek na patelni, aby wydobyć z niego pełnię potencjału.
- Przed przystąpieniem do smażenia wyjmij mięso z lodówki i odczekaj aż osiągnie temperaturę pokojową.
- Nie dodając oleju, rozgrzej patelnię do momentu aż osiągnie bardzo wysoką temperaturę i zacznie się dymić.
- Połóż steka na patelni, włącz wyciąg kuchenny i otwórz okna.
- Cienkie steki smaż po 2-3 minuty z każdej strony. W przypadku grubszych porcji mięsa wydłuż delikatnie czas obróbki termicznej.
- Jeśli chcesz, możesz w trakcie smażenia dodać masło stekowe, które dodatkowo dogrzeje mięso.
- Po przyrządzeniu steka pozwól mu odpocząć na desce do krojenia – dzięki temu mięso będzie miękkie i osiągnie równomierną temperaturę w każdym miejscu.
Podczas przyrządzania steka pamiętaj o złotej zasadzie: nie „przeciągnij” steka za długo, bo wysuszysz wołowinę i pozbawisz ją bogactwa smaku oraz atrakcyjnej struktury.
Jak zrobić steki z wołowiny na grillu?
W przypadku steków przyrządzanych na grillu warto rozważyć nieco większą grubość mięsa. Optymalnym rozwiązaniem będzie 4,5 cm, ale sprawdzą się także steki cechujące się grubością 4 lub 5 cm. Jak zrobić steki z wołowiny na grillu metodą tradycyjną?
- Rozgrzej grilla do bardzo wysokiej temperatury – w przypadku rusztu grilla gazowego będzie to ok. 420 stopni, natomiast jeśli używasz brykietu, to temperatura powinna wynosić ok. 280 stopni. Nie dopuść jednak do sytuacji, w której mięso trafi na żywy ogień, ponieważ dojdzie do spalenia steka.
- Podczas grillowania steka mierz jego temperaturę za pomocą sondy. Dzięki temu osiągniesz planowany poziom wysmażenia steka. Przykładowo, aby przyrządzić steka na medium rare, to jego temperatura musi znaleźć sie w przedziale od 54 do 56 stopni Celsjusza. Kiedy obrócić stek na drugą stronę? Zrób to wtedy, gdy stek „schodzi” z grilla bez potrzeby odrywania go na siłę z rusztu.
- Pamiętaj, aby po przyrządzeniu steka pozwolić mu przez parę minut odpocząć na desce do krojenia.
Burgery wołowe – ukochane danie małych i dużych mięsożerców
W Twoim domu niepostrzeżenie wyrosło silne burgerowe stronnictwo, które regularnie upomina się o to, aby na ich talerzach wylądowała apetyczna wołowina w bułce, okraszona świeżymi warzywami i serem? W takim razie nasz przepis pozwoli Ci skutecznie poskromić głód domowych łakomczuchów. Stworzone na jego podstawie burgery sprawią, że Twój tytuł Mistrza bądź Mistrzyni wołowych specjałów pozostanie niezagrożony.
Oto, co będzie Ci potrzebne do przygotowania wyśmienitego burgera:
- 200 gramów mięsa wołowego – szczególnie polecamy naszą firmową kompozycję: wołowina na burgery,
- duża bułka z sezamem lub czarnuszką,
- świeże warzywa: sałata, pomidor, czerwona cebula,
- łyżka wody,
- łyżeczka masła,
- plasterek sera typu cheddar lub typu mimolette,
- majonez, ketchup lub inny ulubiony dodatek w postaci sosu.
Jak zrobić burgera z wołowiny, który podbije serce konesera tego szlachetnego mięsa?
- Zmiel mięso na na dużym oczku sitka maszynki.
- Przełóż mięso do miski i wlej wodę.
- Dokładnie wyrób mięso w misce – dzięki obecności wody tłuszcz z mięsa może zemulgować i połączyć się z mięsem.
- Uformuj mięso na burgera. W środku mięsnego krążka zrób niewielkie wgłębienie – zapobiegniesz w ten sposób kurczeniu się mięsa podczas obróbki termicznej.
- Przełóż burgera na rozgrzaną patelnię grillową.
- Smaż mięso po trzy minuty każdej strony. Jeśli wolisz bardziej wysmażone mięso, trzymaj je na patelni odpowiednio dłużej.
- Posmaruj obie strony przeciętej bułki niewielką ilością masła i ułóż je na krótki moment na patelni obok mięsa. Po chwili zdejmij bułkę z patelni i posmaruj jej obie połówki od wewnątrz sosem, majonezem lub ketchupem
- Gdy smażysz już drugą stronę mięsa po obróceniu, połóż na nią plasterek sera.
- Ułóż apetycznego burgera – na spodzie bułki ułóż po kolei: liść sałaty, mięso oraz spoczywający na nim, roztopiony ser, plasterki pomidora, dwa krążki cebuli i zwieńcz dzieło górną połową bułki.
Jeśli chcesz dodać do swojego burgera nutkę intrygującej ekstrawagancji, połóż pod spód górnej części bułki dwa listki mięty. Jej odświeżający smak ciekawie przełamie całą kompozycję i dostarczy niesamowitych wrażeń zmysłowych!
Jak zrobić miękką wołowinę w sosie będącą strzałem w dziesiątkę?
Szukasz inspiracji na temat tego, jak przyrządzić wołowinę na obiad w prosty sposób? Doskonałym pomysłem będzie znany i lubiany strogonow! Mięciutka wołowina w aromatycznym sosie to danie, które z pewnością przypadnie Ci do gustu.
Jak zrobić strogonowa z wołowiny? Istnieje bardzo wiele wariacji tego dania, każda z nich powinna być jednak oparta o wysokiej jakości mięso wołowe i odpowiednie dodatki. Do przygotowania strogonowa według naszego przepisu będziesz potrzebować:
- 500 gramów mięsa wołowego – w klasycznym wariancie strogonowa powinna nim być polędwica wołowa, ale możesz ją zastąpić krzyżową,
- dwie nieduże cebule,
- jedną czerwoną paprykę,
- dwie łyżki mąki pszennej,
- 300 gramów pieczarek,
- olej do smażenia,
- trzy łyżki gęstej śmietany,
- dwie łyżki koncentratu pomidorowego,
- pół litra bulionu (sprawdzi się zarówno wołowy, drobiowy jak i warzywny),
- przyprawy: dwa liście laurowe, dwa ziarenka ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu, jedna płaska łyżeczka soli, jedna łyżeczka pieprzu mielonego, pół łyżeczki papryki ostrej oraz dwie łyżeczki papryki słodkiej.
Kiedy masz przygotowane wszystkie składniki, możesz przystąpić do działania.
- Pokrój cebulę w piórka, a paprykę w paski.
- Mięso pokrój w paski (ok. 1 cm grubości) wzdłuż włókien, a następnie obtocz je w mące.
- Podsmaż cebulę na głębokiej patelni do uzyskania złotego koloru. Następnie przełóż ją do małej miseczki.
- Na patelnię, na której podsmażałeś cebulę, dodawaj stopniowo mięso – nie wrzucaj całego mięsa od razu na patelnię, bo obniży to temperaturę na patelni, co może skutkować tym, że wołowina straci na soczystości.
- Podsmażaj mięso do uzyskania rumianego koloru, a następnie dodaj paprykę, pieczarki (jeśli są duże, kroimy je wcześniej na pół) oraz koncentrat pomidorowy.
- Po chwili wlej bulion, dodaj przyprawy i duś całość tak długo, aż mięso będzie miękkie. Jeśli użyjesz polędwicy, będzie to trwało krócej, jeśli krzyżowej – dłużej. Pamiętaj, żeby regularnie mieszać zawartość patelni.
- Odlej część bulionu i połącz w misce ze śmietaną, a następnie wlej to, co powstało, z powrotem na głęboką patelnię.
- Spróbuj przygotowanego strogonowa i dopraw do smaku.
- Przyrządzone danie podawaj ze świeżym chlebem, ziemniakami lub ryżem. Jako ciekawy dodatek polecamy pokrojonego w paski, kiszonego ogórka.
Podsumowanie
Jak przyrządzić wołowinę? Odpowiedzi na to pytanie może być naprawdę mnóstwo, w zależności m.in. od Twoich upodobań czy czasu, jaki chcesz poświęcić na przygotowanie danej potrawy. Zaprezentowane przez nas przepisy to receptury dobre na każdą okazję. Przyrządzone na ich podstawie: stek, burger czy strogonow, dodadzą swoim smakiem kolorytu nawet najbardziej pochmurnym dniom. Jednak sam sprawdzony przepis to za mało – niezbędna jest jeszcze wysokiej klasy, świeża wołowina.
Takie mięso wołowe znajdziesz właśnie w naszej ofercie! Pozyskujemy je od renomowanego polskiego producenta CHOBOT Meat Jan Ludwiniak. Niezależnie od tego, czy zastanawiasz się, jak przyrządzić tatara z wołowiny na spotkanie z przyjaciółmi, czy jak zrobić wołowinę na rodzinny obiad, u nas znajdziesz wysokiej jakości mięso wołowe, które pozwoli Ci ostatecznie zrealizować nawet najśmielszy kulinarny pomysł. Proponujemy szereg różnych elementów wołowych, dzięki czemu z pewnością znajdziesz solidną porcję apetycznej wołowiny dla siebie.
Prawdziwą perełką w naszej ofercie, o której należy wspomnieć, są trzy unikalne linie sezonowanych na sucho steków wołowych. Wśród nich znajdziesz różnorodne:
Poza tym kupisz u nas m.in. podroby wołowe, steki świeże czy elementy wołowe sezonowane.
Zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą i składania zamówień!