Wysyłka kurierska na terenie całego kraju

Dostawa

do kasy suma: 0,00 zł
Kawałki wołowe – odkryj ich kulinarny potencjał!
Kawałki wołowe – odkryj ich kulinarny potencjał!

Każdy domowy Mistrz Kuchni powinien mieć zawsze przygotowanego asa w rękawie, który pozwoli mu zaskoczyć bliskich doskonałą potrawą. Nasze kawałki wołowe znakomicie sprawdzają się w tej roli, ponieważ umożliwiają przyrządzenie szeregu smacznych dań cieszących kubki smakowe zarówno koneserów wołowiny, jak i osób bez większego doświadczenia z tym mięsem. Jesteśmy przekonani, że mogą się one okazać prawdziwym gamechangerem w Twojej kuchni. Stawiając na proponowane przez nas kawałki wołowe, za atrakcyjną cenę otrzymujesz wyjątkowej klasy wołowinę, która dzięki swojej uniwersalności pozwoli Ci zrealizować niemal dowolny kulinarny pomysł, jaki Ci tylko przyjdzie do głowy. Wystarczy, że raz doświadczysz ich zalet, a z miejsca uczynisz je gościem honorowym na Twoim stole!

Kulinarny potencjał, jaki skrywają w sobie kawałki wołowe, jest naprawdę imponujący. Uważamy, że należy dzielić się tym, co dobre, dlatego w dalszej części dzisiejszego wpisu podpowiemy Ci, jak możesz je wykorzystać. Wyjaśnimy między innymi: czym dokładnie są nasze kawałki wołowe, jak się je pozyskuje, jakie są ich rodzaje oraz jak możesz ich użyć, żeby oczarować żołądki swoich gości fantastycznymi potrawami.

Kawałki wołowe – czym się charakteryzują?

W świecie filmu mamy czasem do czynienia z sytuacją, w której czynnikiem decydującym o końcowym sukcesie danej produkcji jest wybitna kreacja drugoplanowa jednego z aktorów lub aktorek. Jeśli ktoś miałby nakręcić filmowe dzieło na temat kulinarnych możliwości, w jakie obfituje uniwersum wołowiny, to z pewnością taka wiekopomna rola przypadłaby naszym kawałkom wołowym. Mimo że pozostają one w cieniu soczystych steków czy aromatycznych pieczeni powstałych na bazie całych elementów wołowych, to ich uniwersalność połączona z wyśmienitym smakiem i przyjazną dla portfela ceną bez wątpienia zostałyby docenione przez entuzjastów tego mięsa.

Aby zrozumieć fenomen, jakim okazują się kawałki wołowe, znane również jako trimming wołowy (w wersji spolszczonej: trymming wołowy), musimy najpierw zdefiniować, co to jest za produkt. W ten sposób określa się drobne porcje wołowiny bez kości i chrząstek, które są pozyskiwane w procesie wycinania większych elementów wołowych. Trimming wołowy możemy więc uzyskać np.:

  • podczas wycinania steków sezonowanych z centry wołowej – mamy wtedy do czynienia z wołowiną sezonowaną,
  • w trakcie wycinania świeżych elementów wołowych, takich jak m.in. polędwica – w ten sposób pozyskujemy świeże kawałki wołowe.

Jak widzisz, trimming wołowy można w ogólnym ujęciu podzielić na sezonowany i świeży. Ważnym kryterium podziału w przypadku tego produktu są także cechujące go proporcje mięsa do tłuszczu. To one w dużej mierze wpływają na to, do czego możemy wykorzystać dane kawałki wołowe. W naszej ofercie znajdziesz trimming wołowy o różnych proporcjach mięsa do tłuszczu, w tym m.in. „osiemdziesiątkę”, „dziewięćdziesiątkę” i „dziewięćdziesiątkę ósemkę”.

  • „Osiemdziesiątka”, czyli kawałki wołowiny, w których stosunek mięsa do tłuszczu wynosi 80/20, ze względu na dużą zawartość łoju, doskonale sprawdzi się wszędzie tam, gdzie potrzebne jest tłustsze mięso o wyraźnej kleistości. To pierwszorzędny wybór, jeśli szukasz wołowiny do burgerów, kotletów mielonych czy znakomitych, domowych kiełbas oraz innych wyrobów wędliniarskich.
  • „Dziewięćdziesiątka” – trimming wołowy w proporcjach 90% mięsa, 10% tłuszczu. Świetnie sprawdza się do gulaszu i bogracza, a także innych dań jednogarnkowych.
  • „Dziewięćdziesiątka ósemka” – bardzo chude kawałki wołowiny, zawierające zaledwie 2% tłuszczu. Możesz z niej przyrządzić idealną przystawkę w postaci tatara.

Jako oddani zwolennicy wykorzystania trimmingu wołowego w domowej kuchni uwzględniliśmy w naszym asortymencie wyśmienite świeże i sezonowane kawałki wołowe, dzięki czemu możesz zaopatrzyć się u nas w wysokiej klasy wołowinę w ekonomicznej cenie. To nie tylko opłacalne, ale i wygodne – nie musisz zastanawiać się nad tym, jak odpowiednio dobrać i później zagospodarować większą porcję konkretnego elementu wołowego. Używasz tyle trimmingu, ile potrzebujesz, a resztę mrozisz i możesz wykorzystać w dowolnym momencie, kiedy tylko najdzie Cię ochota na głęboki, mięsny smak wołowiny.

Trimming sezonowany – niekwestionowany must-have w kuchni miłośnika wołowiny

Naszym flagowym produktem są unikalne sezonowane na sucho steki wycinane z centry wołowej. Pozyskujemy w ten sposób pełne smaku steki z antrykotu, rostbefu i polędwicy wołowej. Podczas wycinania steków uzyskujemy również inny cenny produkt, a mianowicie trimming sezonowany, określany także mianem wołowiny sezonowanej. Możemy zdradzić, że sami chętnie korzystamy z niego w naszych kuchniach, bo genialnie sprawdza się jako baza do realizacji różnych kulinarnych pomysłów.

Sezonowane kawałki wołowiny z antrykotu, rostbefu i polędwicy wchodzące w skład tego wyjątkowego trimmingu wołowego klasyfikujemy jako „osiemdziesiątkę”, czyli – przypomnijmy – 80% mięsa, 20% łoju wołowego. Dzięki tym parametrom jest to wręcz wymarzone mięso na burgery wołowe, które zaskoczą Cię soczystością i unikalnym smakiem. Jeśli chcesz dodatkowo urozmaicić swoje burgery, możesz uszykować mięso do nich, mieląc ze sobą „pół na pół”:

  • kilogram wołowiny sezonowanej,
  • kilogram świeżej łopatki wołowej lub proponowanej przez nas kompozycji mięs w postaci wołowiny na burgery.

Przygotuj się jednak na to, że po przyrządzeniu wyśmienitych burgerów na bazie proponowanej przez nas wołowiny czeka Cię grad pytań dotyczących tego, kiedy otwierasz swoją burgerownię i dlaczego wcześniej o tym przedsięwzięciu nikomu nie wspominałeś...

Oczywiście potrawy, w przypadku których możesz zastosować trimming sezonowany, nie ograniczają się wyłącznie do burgerów. Zanim jednak opowiemy o innych daniach, jakie możesz przyrządzić z jego wykorzystaniem, musimy zaznaczyć pewną istotną kwestię. W świecie kulinariów istnieje przeświadczenie, że jedynym sposobem na właściwe przygotowanie smacznej wołowiny jest jej długa obróbka termiczna. Nasz trimming sezonowany udowadnia, że wcale tak nie musi być i da się „wyczarować” kulinarne arcydzieło z mięsa wołowego dosłownie w mgnieniu oka.

Jak smażyć wołowinę w kawałkach, aby uzyskać smaczny efekt? Po pokrojeniu mięsa w kostkę wystarczy przesmażyć je na maksymalnie rozgrzanej patelni przez 5-6 minut. Najpierw 2-3 minuty smażymy je w maksymalnej temperaturze, a następnie na 2-3 minuty zostawiamy trimming wołowy pod przykryciem, żeby sobie spokojnie „doszedł”. W ten sposób błyskawicznie przyrządzisz wyjątkowo smaczną wołowinę, która z pewnością ucieszy Twoich domowych mięsożerców.

Naszą wołowinę sezonowaną możesz wykorzystać również w inny sposób. Jeśli przyrządzasz kopytka na obiad, to polecamy pokroić ją w drobną kosteczkę, doprawić je solą i pieprzem, a następnie przesmażyć jak wyżej – otrzymasz pyszne skwarki, które nadadzą podawanym kopytkom unikalnego charakteru. Podkreślmy, że dzięki sezonowaniu, nie potrzebujesz żadnych dodatkowych przypraw czy marynat do wzbogacenia smaku mięsa wołowego – podobnie jak w przypadku steków wystarczy Ci sól i pieprz, a resztę zagwarantuje wysokiej jakości dojrzała wołowina!

A co powiesz na wołowinę w wersji śniadaniowej? Nie jest to standardowe rozwiązanie, ale do weekendowego śniadania „na wypasie” stanowiącego nagrodę po ciężkim tygodniu w pracy będzie pasować jak ulał!

  • Masz ochotę na chrupiącą przekąskę do świeżego pieczywa? Wystarczy Ci do tego pokrojenie trimmingu w cienkie paseczki, wrzucenie ich na pół minuty na patelnię i na Twoim talerzu zagości niesamowity wołowy „bekon”.
  • Nasza wołowina sezonowana doskonale sprawdzi się także do prawdziwego śniadaniowego klasyka, jakim jest jajecznica. Dzięki wzbogaceniu tej potrawy o nasze kawałki dojrzałej wołowiny dodasz jej oryginalnego smaku i sprawisz, że stanie się na tyle sycąca, by skutecznie poskromić Twój głód na wiele godzin.

Świeże kawałki wołowe – sprawdzony sposób na smaczny obiad

Do istotnych elementów naszej oferty należy nie tylko sezonowany trimming, ale także świeże kawałki wołowe, które otwierają przed Tobą ogrom kulinarnych możliwości. W ich kontekście należy podkreślić, że w przeciwieństwie do wołowiny sezonowanej, świeże kawałki wołowe wymagają znacznie dłuższej obróbki termicznej. Przykładowo, aby przygotować smaczny gulasz zachwycający delikatnym mięsem wołowym, trzeba całość dusić przez 2-3 godziny. Wyjątek stanowią kawałki polędwicy, które podobnie jak sama polędwica nie wymagają długotrwałej obróbki termicznej – można je smażyć krótko i nie wymagają wielogodzinnego duszenia.

Jakie kawałki wołowe znajdziesz u nas w tej kategorii? W jej ramach zawarliśmy takie produkty jak:

Czym wyróżniają się świeże kawałki wołowiny współtworzące każdy z powyższych produktów? Przyjrzyjmy się im bliżej!

Kawałki polędwicy – ekonomiczna alternatywa klasy premium dla całej polędwicy wołowej

Wśród koneserów wołowiny polędwica wołowa cieszy się bez wątpienia szczególnym uznaniem. Jej szlachetna natura wiąże się również z dość wysoką ceną, z powodu której czasem możesz z bólem serca rezygnować z zakupu ulubionego mięsnego specjału. Dlatego, aby sprawić przyjemność zarówno Twoim kubkom smakowym, jak i Twojemu portfelowi, przygotowaliśmy znakomite rozwiązanie: wysokiej klasy świeże kawałki polędwicy.

Uzyskujemy je po odcięciu głowy i ogona polędwicy. Otrzymany w ten sposób trimming wołowy to doskonałe, chude mięso, które możesz wykorzystać później do przyrządzenia różnego rodzaju dań dla dzieci, strogonowa, tatara czy smacznych mięsnych „kąsków” wprost z patelni. To idealne rozwiązanie dla każdego, kto chce się cieszyć mięsem z polędwicy wołowej w jakości premium, a jednocześnie wydać na nie o ponad połowę mniej, niż gdyby zdecydował się kupić całą polędwicę.

Wołowina na burgery – przygotuj ulubiony przysmak małych i dużych mięsożerców

Skoro mowa o wysokiej jakości kawałkach wołowych, to nie mogło wśród naszych produktów zabraknąć także wołowiny na burgery. Jest to „osiemdziesiątka” przeznaczona do samodzielnego zmielenia na dużym oczku – dzięki odpowiedniej proporcji mięsa do tłuszczu nasza wołowina na burgery znakomicie się skleja, co pozwala w wygodny sposób formować mięsny wkład do tej znanej i lubianej przez niemal wszystkich potrawy. Większa zawartość tłuszczu gwarantuje również odpowiednią soczystość, której burgerowi nie zapewniłoby chudsze mięso, takie jak np. ligawa czy polędwica. Jak wspomnieliśmy wcześniej, skomponowaną według naszej firmowej receptury kompozycję mięs na burgery możesz połączyć z sezonowanym trimmingiem wołowym, co zapewni Twojemu daniu dodatkowe akcenty smakowe.

W kontekście dostępnego u nas mięsa wołowego na burgery warto podkreślić również, że można je wykorzystać do innych potraw i wyrobów mięsnych, w tym m.in. kotletów mielonych czy kiełbas. Sprzyja temu też atrakcyjna cena, która pozwoli Ci zapewnić sobie wysokiej jakości, przemyślanie skomponowaną wołowinę bez konieczności przeprowadzania solidnej „sesji odchudzającej” dla Twojego portfela.

Wołowina na gulasz – wysokiej klasy chude kawałki wołowe na rodzinny obiad

Dania jednogarnkowe to bardzo wdzięczna koncepcja kulinarna – smaczna, sycąca, prosta i wystarczająca na kilka dni. Idealnym rozwiązaniem do tego typu potraw jest chude mięso wołowe, które charakteryzuje się przyjemną teksturą i intensywnym smakiem. Stworzona przez nas kompozycja mięs, jaką jest wołowina na gulasz, to „dziewięćdziesiątka” – możesz ją z powodzeniem wykorzystać nie tylko do przyrządzenia gulaszu, ale także aromatycznych rozgrzewających zup jesiennych, takich jak m.in.: bogracz czy zupa Kansas. Niski poziom tłuszczu tych kawałkach wołowiny jest korzystny także z perspektywy wielu rodziców, których dzieci nie przepadają za tłustszymi fragmentami w mięsie.

Wołowina na tatar – sprawdzony sposób na bezkonkurencyjną przystawkę

W sercach wielu miłośników wołowiny tatar zajmuje miejsce absolutnie szczególne. Jego natura pozwala bowiem radować się pełnią mięsnego smaku skoncentrowanego w wysokiej jakości wołowinie, co najwyżej delikatnie wzbogaconego o starannie dobrane dodatki. Jeśli i Ty należysz do entuzjastów tej tradycyjnej przystawki, to przygotowana przez nas kompozycja, czyli wołowina na tatar, z pewnością sprawi Ci wiele kulinarnej przyjemności. Stworzyliśmy ją na bazie ściśle strzeżonej, autorskiej receptury, dzięki czemu nasze kawałki wołowe na tatar wprost rozbijają bank smakowych doznań i cieszą się uznaniem każdego, kto ich spróbował. Dostępna u nas wołowina na tatar to „dziewięćdziesiątka ósemka” – wyjątkowo chude mięso, które po posiekaniu może stać się klasową przystawką rodem z najlepszych restauracji.

Podsumowanie

Kawałki wołowe są produktem, który możesz wykorzystać w swojej kuchni na wiele kreatywnych sposobów. Decydując się na trimming sezonowany, masz możliwość przygotowania zarówno pożywnego, unikalnego śniadania, jak i licznych dań obiadowych będących źródłem ogromnej satysfakcji kulinarnej. Co warto podkreślić, przygotowanie wołowiny w tej formie trwa bardzo krótko, dzięki czemu nie musisz spędzać długich godzin w kuchni, aby stworzyć smaczny posiłek. Jest to więc idealna opcja „dla zabieganych”, którzy nie mają w ciągu tygodnia czasu na gotowanie, a chcą zjeść coś, co automatycznie podniesie ich kąciki ust w błogim uśmiechu. Świeże kawałki wołowe wymagają w większości przypadków (poza mięsem na tatar i kawałkami polędwicy) dłuższej obróbki termicznej, natomiast stosunek ceny do jakości oraz różnorodność zastosowań zdecydowanie to wynagradza. Rozgrzewające zupy, kipiący smakiem gulasz, a nawet domowe kiełbasy – trimming wołowy dostępny w naszej ofercie pozwoli zrealizować Ci szereg kulinarnych pomysłów i uzyskać satysfakcjonujący efekt.

Warto podkreślić, że kawałki wołowe, które możesz u nas zamówić, pochodzą prosto od renomowanego polskiego producenta CHOBOT MEAT Jan Ludwiniak. Dostarcza on nam wysokiej jakości wołowinę, do której jeszcze niedawno dostęp mieli praktycznie jedynie szefowie renomowanych restauracji. Dzięki naszemu sklepowi możesz mięso wołowe tej klasy zamówić bezpośrednio do swojego domu i bez wychodzenia z niego rozsmakowywać się w doskonałych, przyrządzonych przez siebie potrawach. Co istotne, w naszej ofercie znajduje się nie tylko świeża wołowina czy trimming wołowy, ale także np. trzy unikalne linie sezonowanych na sucho steków: Standard, Premium i Extra Marmur. W ich ramach zawarliśmy:

Zachęcamy do zapoznania się z pełnym zakresem naszej bogatej oferty i składania zamówień.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium