Darmowa dostawa od 500 zł!

Dostawa w całej Polsce!

Darmowa dostawa od 500 zł!

Zapraszamy do kontaktu w godz. 8:00 - 16:00

Potrzebujesz pomocy?

Koszyk: 0,00 zł 0

Zawartość koszyka

Do darmowej dostawy: 500 zł

Koszt dostawy:
suma: 0,00 zł
Przejdź do podsumowania

Co zrobić z mięsa z rosołu? Praktyczny poradnik

Co zrobić z mięsa z rosołu? Praktyczny poradnik

Co zrobić z mięsa z rosołu, aby nic się nie zmarnowało? Dla doświadczonych gospodyń domowych tego typu zagwozdka nie niesie za sobą zmartwienia i gorączkowego poszukiwania przepisów. Wręcz przeciwnie, jest to pytanie, które otwiera całą skarbnicę inspiracji – wystarczy wygodnie rozsiąść się, odwiedzić zakamarki pamięci i wydobyć z niej to, na co domownicy mogą mieć największą ochotę. Nie przesadzamy – potencjał tkwiący w mięsie z rosołu jest ogromny, o czym mogą się przekonać Twoi bliscy, którym zaserwujesz doskonałe pierogi czy krokiety z farszem na jego bazie. Pomysły dotyczące tego, jak wykorzystać mięso z rosołu, nie ograniczają się jednak bynajmniej do przerobienia na farsz. Pasztet o subtelnej konsystencji, przystawka w postaci mięsa w galarecie, sztuka mięsa z ziemniakami czy nawet... zapiekanka! Prawdziwy Mistrz Kuchni mając w planach rosół bazujący na świeżym mięsie, już cieszy się na samą myśl, jakie potrawy będzie mógł z niego wyczarować.

Zastanawiasz się, co zrobić z mięsem wołowym z rosołu, aby w pełni je wykorzystać? W naszym praktycznym poradniku zebraliśmy wiele ciekawych pomysłów, dzięki którym sprawisz przyjemność nie tylko kubkom smakowym i żołądkom swoich bliskich, ale także swojemu portfelowi!

Jak przyrządzić doskonały rosół?

Jak w życiu, tak i w kuchni, zastosowanie znajduje powiedzenie „nie od razu Rzym zbudowano”, dlatego zanim przejdziemy do tego, co z mięsem z rosołu można zrobić, najpierw zastanówmy się, w jaki sposób przygotować tę wyjątkową zupę. Rosół cieszy się w polskich domach niepodważalnym statusem – jest czymś więcej niż tylko pierwszym daniem na niedzielnym obiedzie. Matczyny lub babciny rosół na lata zostaje nam w pamięci na lata i wraca w przyjemnych wspomnieniach, którym związanych z nutą beztroski i otulającym rodzinnym ciepłem. Jak przyrządzić tę zupę, aby po jej spróbowaniu, nawet najbardziej wymagająca gospodyni domowa pokiwała głową z uznaniem?

W żargonie informatycznym dość często używa się stwierdzenia „garbage IN – garbage OUT”, czyli w wolnym tłumaczeniu: śmieci na wejściu dają śmieci na wyjściu. Ta zasada sprawdza się również w kuchni. Z kompozycji kilku kostek rosołowych, niskiej jakości mięsa z marketu oraz lichej porcji warzyw trudno uzyskać rosół, który sprawi, że Twoi bliscy w mgnieniu oka osuszą talerz i będą prosić o dokładkę. Po jakie składniki należy więc sięgnąć?

Absolutną podstawą jest wysokiej jakości mięso ze sprawdzonego źródła. Utarło się, że nie ma dobrego rosołu bez minimum trzech rodzajów mięsa, jednak z naszego doświadczenia wiemy, że da się uzyskać oszałamiający efekt kulinarny również inną drogą. Jaką? Kluczem jest odpowiednio dobrana, świeża wołowina! Jak mawia klasyk – „od pręgi, rosół tęgi!” – dlatego w Twoim garnku nie może zabraknąć tego elementu wołowego. Już ona wystarcza do tego, aby otrzymany wywar aż kipiał smakiem, ale dla dodatkowego wzbogacenia jego walorów warto wykorzystać także szponder i łatę wołową. Jakie proporcje między tymi elementami wołu będą „w punkt”? Takie, jakimi charakteryzuje się nasz zestaw wołowy rosołowy! To cztery kilogramy wyśmienitego mięsa stanowiącego idealną bazę do zupy, która zachwyci kubki smakowe Twoich bliskich.

Wysokiej jakości wołowinie powinny w Twoim garnku towarzyszyć świeże warzywa i kompozycja starannie dobranych przypraw – obowiązkowo powinny wśród nich znaleźć się: ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Jeśli zależy Ci na tym, aby rosół zachwycał nie tylko smakiem, ale i aromatem wybierz młodą włoszczyznę składającą się z warzyw z obfitą natką. Źródło sukcesu w tym przypadku nie bywa często „w świetle reflektorów”, ponieważ najważniejszą rolę odgrywa niesłychanie aromatyczna nać selera, a nie, jak można byłoby się spodziewać, znana i lubiana natka pietruszki. Nie zapomnij również dodać lubczyku – szczególnie, gdy pragniesz, aby powiedzenie „przez żołądek do serca” stało się faktem...

O czym jeszcze musisz pamiętać, planując przygotowywanie rosołu?

  • Przede wszystkim w garnku, do którego chcesz wrzucić umyte mięso, warzywa i przyprawy, powinna znajdować się zimna woda.
  • W zanadrzu doświadczonych gospodyń domowych znajdują się różne kuchenne „triki” – jednym z nich jest to, aby na początku gotowania dodać do rosołu opalaną nad ogniem cebulę. Jeśli masz np. kuchenkę indukcyjną, możesz ten efekt uzyskać poprzez przypalenie na patelni pokrojonej na pół cebuli.
  • Aby późniejsze nalewanie rosołu było łatwiejsze, zwiąż przepłukane warzywa nitką – późniejsze wyjęcie ich z garnka nie sprawi Ci problemu
  • Nie sól zawartości garnka od razu, tylko zrób to na późniejszym etapie gotowania.
  • Do momentu pojawienia się szumów możesz gotować rosół na większym ogniu – po zebraniu szumów zmniejsz ogień do minimum i pozwól rosołowi wolno „pykać” przez kilka godzin.

Twoje złociste arcydzieło już się gotuje? W takim razie wykorzystajmy ten czas i przemyślmy, co zrobić z mięsa z rosołu!

Co zrobić z mięsem z rosołu? Odpowiedź brzmi: zjeść ze smakiem!

Teoretycznie nie ma w tym pomyśle absolutnie nic zaskakującego, jednak ze zdumieniem możemy stwierdzić, że gdzieniegdzie jeszcze bezpośrednie smakowanie mięsa z rosołu nie cieszy się taką popularnością, na jaką zasługuje. Musimy Ci zdradzić, że w naszych domach pręga wołowa często nie dotrwa do momentu, w którym byłaby wykorzystana ponownie, ponieważ... w magiczny sposób „znika” z garnka! Miłośnicy gotowanej wołowiny z rosołu jadają ją na różne sposoby – od raczenia się samym mięsem podlanym rosołem, przez wyłożenie na osobny talerz i konsumowanie z dodatkami w postaci chleba i musztardy, po podanie w formie sztuki mięsa w towarzystwie tłuczonych ziemniaków. Opcji jest tyle, ilu jest entuzjastów powolnego „skubania” tego pełnego smaku, delikatnego i łatwo rozpadającego się na włókna mięsa.

Jak wykorzystać mięso z rosołu? Stwórz kapitalny farsz do pierogów, krokietów lub naleśników

Na start weźmy pod lupę znak rozpoznawczy każdego ekonomicznego gospodarstwa, czyli wykorzystanie mięsa wołowego z rosołu do tworzenia różnego rodzaju farszy. Dobrze zmielona gotowana wołowina wraz z odpowiednimi dodatkami idealnie sprawdzi się jako smaczne wypełnienie pierogów, krokietów, naleśników lub pasztecików. W zależności od potrawy można taki farsz dodatkowo wzbogacić – jeśli interesują Cię np. pierogi z mięsem wołowym z rosołu, to strzałem w dziesiątkę okazuje się dodanie do wołowiny przed zmieleniem cebuli podsmażonej na maśle klarowanym.

A co jeżeli nie masz aktualnie ochoty na danie z wykorzystaniem gotowanej wołowiny? Mamy na to sprawdzony, babciny sposób! Przygotuj farsz z mięsa z rosołu, a następnie go zamroź. Po kilku przygotowanych rosołach będziesz mieć spory zapas farszu, które pozwolą Ci za jednym razem przygotować tyle pierogów lub krokietów, że wszyscy członkowie rodziny będą mogli wziąć dowolną liczbę dokładek. A uwierz – dania stworzone na bazie naszej wołowiny wybitnie sprzyja dokładkowemu natarciu, ponieważ bardzo skutecznie aktywuje „osobny żołądek” na kolejne pyszności.

Co można zrobić z mięsa z rosołu? Przegląd obiadowych rozmaitości

Na często padające pytanie dotyczące tego, do czego można wykorzystać mięso z rosołu, odpowiemy: a do czego nie można? Przekrój możliwości jest naprawdę spory, co potwierdzi każda gospodyni domowa z wieloletnim stażem w kuchni. Jeśli szukasz inspiracji na smaczne drugie danie z mięsa pozostałego po rosole, możesz zdecydować się m.in. na:

  • pulpeciki i kotlety z mięsa z rosołu,
  • pasztet z mięsa z rosołu,
  • pastę z mięsa z rosołu.

Co ciekawe, możliwości nie ograniczają się wyłącznie do opcji obiadowych, bo przygotowany pasztet możesz z powodzeniem wykorzystać na kanapki zamiast wędliny.

Co zrobić z gotowanego mięsa z rosołu? Przygotuj galaretę idealną na przystawkę i kolację

Ciekawym pomysłem na to, co z mięsem z rosołu zrobić, jest podanie go w formie galarety będącej prawdziwym klasykiem wielu przyjęć rodzinnych. Pozwoli Ci to wykorzystać nie tylko wołowinę, ale i pozostałą resztkę rosołu – pod warunkiem oczywiście, że nie chcesz z niego robić pomidorowej! Przyrządzenie takiej galarety jest banalnie wręcz proste. Zacznij od wyłowienia mięsa i poszarpania go na mniejsze kawałki, po czym przełóż je do miseczek. Potem do garnka z rosołem dodaj odpowiednie przyprawy, nie zapominając o posiekanym czosnku, który doda potrawie charakteru. Podgrzej rosół, ale nie doprowadzaj do wrzenia, a następnie dodaj żelatynę w sposób zgodny z zaleceniami na opakowaniu. Mieszaj tak długo aż żelatyna się rozpuści, a później przelej rosół przez sitko do miseczek z mięsem. Odstaw je do lodówki, aby całość zastygła i... gotowe. Tak przygotowane danie z mięsa z rosołu z pewnością okaże się hitem nie tylko podczas rodzinnego obiadu, ale także, gdy w porze kolacji złapie Cię „mały głód”.

Zapiekanka z mięsem z rosołu – czyli jak sprawić przyjemność małym i dużym miłośnikom wołowiny

Jeśli w Twoim domu grasują nie tylko mięsożercy, ale też żarłoczni serożercy, to mamy dla Ciebie stuprocentowo skuteczną przynętę, która błyskawicznie sprowadzi ich na obiad. Zapiekanka z mięsem z rosołu to unikalny sposób, jak z kilku prostych składników stworzyć doskonałą potrawę. Wystarczą Ci ulubiony ser, mięso wołowe z rosołu, jajka, makaron, śmietanka i przyprawy połączone w naczyniu żaroodpornym oraz piekarnik. Tylko tyle jest potrzebne, aby po krótkim czasie Twoim oczom ukazała się scena, w której Twoi najbliżsi zajadają się zapiekanką tak, że aż im się uszy trzęsą!

Podsumowanie

Nie ma wątpliwości, że w Polsce wiele osób stawia rosół na piedestale, jeśli chodzi o pomysł na pierwsze danie obiadowe. Sporo osób nie zdaje sobie jednak sprawy z tego, jak wiele smacznych drugich dań można zrobić z wołowiny ugotowanej w tej zupie. Mamy nadzieję, że nasze praktyczne porady zainspirują Cię do tego, aby w przyszłości jeszcze efektywniej wykorzystywać mięso z rosołu. Choć, musimy uczciwie zaznaczyć, nasz zestaw wołowy rosołowy jest na tyle pyszny po ugotowaniu, że Twoi bliscy mogą „wyjeść” Ci go bezpośrednio z garnka, zanim zdążysz wyjąć maszynkę do mielenia mięsa.

W naszej ofercie poza zestawem rosołowym znajduje się wiele innych wartych uwagi produktów mięsnych od renomowanego polskiego producenta CHOBOT MEAT Jan Ludwiniak. Szczególnym zainteresowaniem cieszą się nasze trzy unikalne linie sezonowanych na sucho steków: Standard, Premium i Extra Marmur. W skład tych linii wchodzą takie steki jak:

Zachęcamy do zapoznania się z pełnią naszego mięsnego asortymentu i składania zamówień!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium