Wysyłka kurierska na terenie całego kraju

Dostawa

do kasy suma: 0,00 zł
Polędwica wołowa – podstawowe informacje
Polędwica wołowa – podstawowe informacje

Stek z polędwicy to znany i lubiany przysmak wśród miłośników wołowiny. Nie każdy z nich jednak wie, co to dokładnie jest polędwica wołowa oraz czym się ona charakteryzuje. Znajomość tego tematu jest wbrew pozorom przydatna nie tylko największym entuzjastom grillowania. Ten szlachetny element wołowy można wykorzystać w kuchni na wiele różnych sposobów umożliwiających wydobycie z niego pełnię potencjału. Wiedzą o tym dobrze szefowie kuchni renomowanych restauracji, u których polędwica wołowa cieszy się szczególnymi względami.

Według wielu smakoszy polędwica stanowi najlepszy kulinarnie element wołowy. Te pochlebne opinie skutecznie zachęcają do poznania jej tajemnic. Odkryjemy je przed Tobą w dalszej części artykułu, gdzie wyjaśnimy m.in.: co to jest polędwica wołowa, gdzie się ona znajduje w tuszy wołu, a także, na jakie sposoby można przyrządzić ją w domowym zaciszu.

Polędwica wołowa – co to jest?

Zgodnie z arkanami sztuki grillowania, najlepsze mięso na steki pozyskuje się z centry wołowej, zwanej również lombatą. Tworzą ją trzy cenione elementy wołowe – antrykot, rostbef oraz polędwica. Co warte podkreślenia, nasza dzisiejsza bohaterka jest przez wielu koneserów wołowiny uważana za najszlachetniejszy z nich. Należy więc zadać sobie pytanie: czym jest polędwica wołowa i jaka to część półtuszy wołu?

Polędwicę wołową pozyskuje się z tylnej ćwierćtuszy i stanowi ona długi, wąski mięsień, który idzie wzdłuż grzbietu wołu. Wykrawa się ją w jednym kawałku, dokładnie od powierzchni brzusznej kręgów lędźwiowych oraz od bocznej powierzchni biodra. W ten sposób uzyskiwany jest wyjątkowo pożądany wśród smakoszy element wołowy, który charakteryzuje się delikatnością oraz miękkością. Każdy miłośnik wołowiny powinien również pamiętać, że polędwica jest mięsem wymagającym krótkiej obróbki termicznej.

Jakie dania można przyrządzić z polędwicy wołowej?

Na fenomen polędwicy składa się jej wyjątkowa delikatność, nietuzinkowy smak oraz mnogość kulinarnych zastosowań. Można powiedzieć, że Filet Mignon, czyli stek z polędwicy, znajduje się w elementarzu każdego początkującego miłośnika wołowiny. Na uwagę zasługuje jednak to, że z tego elementu wołowego można wyczarować o wiele więcej magicznych potraw. Do czego wykorzystać polędwicę wołową w domowej kuchni? Możesz z niej przyrządzić m.in.:

  • tatar,
  • strogonof,
  • pieczeń wołową,
  • carpaccio,
  • befsztyki,
  • kebab,
  • szaszłyki,
  • cevapcici,
  • suflaki.

Aż ślinka cieknie, prawda? Jeśli któryś z tych pomysłów Cię zainspirował, to podpowiadamy, że w naszym sklepie znajdziesz doskonałe polędwice wołowe o gramaturze: 1,5 kg, 1,8 kg, 2,2 kg. Z tak znakomitym mięsem musi się udać!

Filet Mignon – stek, któremu nie można się oprzeć

Król podniebień, obiekt westchnień entuzjastów kulinarnej sztuki... delikatny, a przy tym wyrazisty Filet Mignon zasłużył na wiele nobilitujących tytułów i pochlebnych określeń. Ten niezwykły stek otrzymywany z polędwicy jest w wielu cenionych restauracjach prawdziwym bestsellerem. I nie można się temu dziwić – wyśmienite doznania smakowe, które dostarcza, doprawdy trudno porównać z czymkolwiek innym.

Filet Mignon można przyrządzić na wiele sposobów. Niektórzy decydują się na zaprawienie w marynacie przed wysmażeniem czy zawinięcie w plastry boczku lub słoniny. Jeśli jednak szukasz prostej i niezawodnej metody na to, jak przyrządzić nieziemskie steki z polędwicy, to zajrzyj tutaj.

W naszej ofercie znajdziesz wyjątkową pozycję: Filet Mignon Stek z Polędwicy. To przepyszny stek z linii Premium, który charakteryzuje się bardzo dużym poziomem marmurkowatości, bo aż 8-11. Wytrawni Mistrzowie Grilla uwielbiają go za kruchość, subtelność oraz pełen głębi, intrygujący smak zabierający nas w niesamowitą podróż. Podróż za jeden uśmiech, który pojawia się na twarzy po każdym kęsie.

Sezonowane na sucho steki z polędwicy wołowej – dzieło sztuki kulinarnej

Na sukces steka składa się kilka czynników. Podstawą jest wysokiej jakości, wyselekcjonowane mięso wołowe. Jeśli jednak chcemy doświadczyć „czegoś więcej” dzięki stekowi, to nie sposób uzyskać tego bez poddania wołowiny procesowi sezonowania na sucho.

Sezonowane na sucho steki z polędwicy i innych elementów wołowych dostępne w naszym sklepie pozyskujemy prosto od polskiego producenta CHOBOT Meat Jan Ludwiniak. Wołowinę na steki z polędwicy sezonuje on w specjalnych chłodniach, gdzie panują ściśle ustalone i nieustannie monitorowane warunki. Cała procedura trwa minimum kilka tygodni i daje niesamowite efekty. Steki po wycięciu zachwycają kruchością i delikatnością, a także zniuansowanym, pełnym mocy smakiem i aromatem. Spotkanie z sezonowanym Filetem Mignon to przeżycie, które dostarcza mnóstwo satysfakcji zmysłowej. Dzięki nam możesz doznać go w domu bez rezerwowania stolika w wykwintnej restauracji.

Naszym klientom oferujemy także inne steki, które pozwolą się cieszyć walorami sezonowanej polędwicy. Poza Filetem Mignon z linii Premium proponujemy w tym kontekście dwa rodzaje steków z rostbefu: T-bone oraz Porterhouse. Pierwszy z nich to znany Ci dobrze z amerykańskich filmów stek z charakterystyczną kością w kształcie litery T, zawierający w sobie wąską część polędwicy. Stek Porterhouse jest natomiast większy i zawiera szeroką część tego szlachetnego elementu wołowego. Zarówno stek T-bone, jak i Porterhouse występują u nas nie tylko w linii Premium. Dostępne są także w wersji Standard, skierowanej do osób nieprzepadających za tłustszymi fragmentami w steku oraz w wersji Extra Marmur – marmurkowej bombie smaku, idealnej dla doświadczonego i wymagającego konesera, który z niejednego grilla stek jadł.

Gdzie można znaleźć wysokiej jakości sezonowane steki z polędwicy?

Na dobrym grillowaniu miłośników wołowiny nie może zabraknąć doskonałych steków z polędwicy. Tylko, gdzie znaleźć wysokiej klasy mięso, które będzie warte swojej ceny, a jednocześnie nie zrujnuje portfela? Odpowiedź jest prosta – u nas! Oferujemy szeroki wybór sezonowanych na sucho steków wołowych, które mamy prosto od polskiego producenta CHOBOT Meat Jan Ludwiniak. O tym, jak bezpieczna i dobra jest jego wołowina, świadczą liczne współprace z cenionymi szefami kuchni, którym regularnie dostarcza on tej samej jakości steki, jakie możesz zamówić u nas.

W naszej ofercie znajduje się również propozycja wprost stworzona dla Mistrzów Grilla. Jeśli szykujesz większą biesiadę i wiesz, że na kilku stekach się nie obejdzie, to możesz u nas złożyć zamówienie na dziesięć Filetów Mignon, a jedenasty dostaniesz gratis! Co więcej, nasze steki można bez problemu zamrozić, dlatego masz pewność, że żaden się nie zmarnuje.

Zapraszamy do kontaktu!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium