Opis
Nie znosisz nudy w kuchni i szukasz inspiracji do odświeżenia swojej książki z przepisami? Wypróbuj ogony wołowe dostępne w naszej ofercie, a jesteśmy pewni, że Twoja dotychczasowa kolekcja receptur poszerzy się o kolejne pozycje związane z tym wyjątkowym produktem. Szczególnie polecamy je osobom, które łączą w sobie miłość do mięsnych smaków we włoskim wydaniu. Jeśli podczas przechadzki po ulicach Rzymu wejdziesz do dobrej restauracji podającej wołowinę, to możesz zaskoczyć się tym, że specjalnością lokalu będą duszone ogony wołowe z dodatkiem boczku i warzyw. Nie musisz jednak wybierać się w podróż do Italii, aby ich skosztować. Przygotuj ogon wołowy w domowych warunkach, a przekonasz się, że będziesz chcieć sięgać po niego częściej.
Ogon wołowy – wyjątkowy produkt, który warto docenić
W Polsce ogony wołowe nie zdobyły jeszcze popularności, na jaką bez wątpienia zasługują. Wyróżnia je delikatne mięso, a także wysoka zawartość białka i kolagenu, który zapewnia temu rodzajowi podrobów wołowych odpowiednią kleistość. Z uwagi na nią ogony wołowe świetnie sprawdzają się w roli farszu do pierogów i innych potraw bazujących na mielonej wołowinie. Przekrój zastosowań tego produktu jest jednak znacznie szerszy, a inspiracje można czerpać nie tylko z kuchni włoskiej, ale także z receptur hiszpańskich i staropolskich przepisów sprzed setek lat.
Jeśli chcesz spróbować, czym raczyli się nasi pradziadowie, zachęcamy do przygotowania tzw. ogonówki, czyli tradycyjnej polskiej zupy przyrządzanej na bazie wywaru z ogonów wołowych. Miłośnikom dobrze znanych i lubianych dań polecamy dodać ogon wołowy do rosołu – dzięki temu zyska on ciekawy twist smakowy i będzie kusić intensywnym, mięsnym aromatem.
Skoro przywołaliśmy hiszpańskie receptury, nie możemy nie odwołać się do zastosowania ogonów wołowych w tamtejszej kuchni. Dużą popularnością w tej części Półwyspu Iberyjskiego cieszy się danie Rabo de toro, czyli ogon wołowy duszone w czerwonym winie. Ta kompozycja może stanowić idealny dowód dla domowników, że przyrządzone z pomysłem podroby wołowe potrafią nieziemsko smakować.
Świeże ogony wołowe – gdzie kupić taki rarytas?
Ze względu na to, że ogony wołowe nie są zazwyczaj pierwszym skojarzeniem klientów na myśl o świeżej wołowinie, możesz zastanawić, gdzie je kupić. W naszej ofercie znajdziesz szeroki wybór podrobów wołowych, w tym właśnie ogony, które dostarcza nam ceniony polski producent CHOBOT MEAT Jan Ludwiniak. Pozyskujemy od niego wysokiej jakości podroby i mięso wołowe otrzymywane z wyselekcjonowanych sztuk, dzięki czemu potrawy przygotowywane na bazie proponowanych przez nas produktów zostaną docenione przez nawet najbardziej wysublimowane kubki smakowe.
Jakie podroby wołowe poza ogonami możesz u nas kupić? Oferujemy między innymi: serca, nerki, ozory, poliki, a nawet jądra. W naszym asortymencie znajduje się także świeża wołowina, którą możesz wykorzystać do przyrządzenia niemal dowolnego dania bazującego na tym mięsie. Jeśli szukasz inspiracji w tym zakresie, zachęcamy do zapoznania się z sekcją: Wołowina na potrawy.
Wielu klientów naszego sklepu doceniło nie tylko nasze świeże podroby i mięso wołowe, ale także trzy wyjątkowe linie sezonowanych na sucho steków – Standard, Premium i Extra Marmur. W ramach tych linii oferujemy:
- steki z antrykotu,
- steki z rostbefu,
- steki z polędwicy wołowej.
Jeżeli chcesz skosztować steka, który zachwyci Cię kruchością oraz głębokością smaku, to z pewnością jest to oferta dla Ciebie.
Zapraszamy do składania zamówień!
Najczęściej zadawane pytania
- Skąd pochodzi mięso oferowane na Steki.pl? Współpracujemy wyłącznie ze sprawdzonymi polskimi hodowcami. Bezpośrednia współpraca z lokalnymi dostawcami pozwala nam zachować pełną kontrolę nad jakością mięsa.
- Jak dostarczacie wołowinę?
Oferujemy dwa bezpieczne sposoby dostawy:
- Wysyłka kurierska na terenie całej Polski w specjalistycznych opakowaniach, testowanych laboratoryjnie dla zachowania najwyższej jakości produktu
- Transport chłodniczy (DPD Food) dostępny w wybranych miastach: Warszawa, Kraków, Poznań, Łódź, Trójmiasto, Hel, Wrocław, Katowice, Toruń, Bydgoszcz
- Czy Wasze mięso jest wolne od antybiotyków i hormonów? Tak, nasze mięso jest w 100% wolne od antybiotyków i hormonów. Dbamy o to, aby oferować Państwu produkt najwyższej jakości, bez zbędnych dodatków.
- Czy Wasze produkty mają certyfikaty jakości? Posiadamy certyfikat IFS, który potwierdza najwyższe standardy bezpieczeństwa i jakości w produkcji żywności.
- Jak przechowywane jest mięso przed wysyłką? Mięso jest przechowywane w naszym zakładzie produkcyjnym z zachowaniem ciągłego łańcucha chłodniczego. Co istotne, produkt trafia do Ciebie bezpośrednio od producenta, bez pośrednich punktów przechowywania w hurtowniach czy sklepach.
- Czy mięso oferowane na Steki.pl jest świeże czy mrożone? Oferujemy wyłącznie świeże mięso, które nigdy nie było poddawane mrożeniu.
- Jak długo można przechowywać mięso po otrzymaniu?
Przy zachowaniu odpowiedniej temperatury przechowywania:
- Steki z kością: do 7 dni
- Steki bez kości: do 14 dni
- Jakie są różnice między standardowym a premium stekiem? W naszej ofercie wyróżniamy 3 główne linie steków, które różnią się poziomem marmurkowatości. Marmurkowatość to naturalne przerosty tłuszczu w mięsie, które są nośnikiem smaku i świadczą o jakości produktu. Im wyższy poziom marmurkowatości, tym bardziej intensywny i bogaty smak steka.
- Czy mogę zamówić dostawę na konkretny dzień? Tak, podczas składania zamówienia możesz wybrać preferowany dzień dostawy od wtorku do soboty.
- Czy mogę zwrócić zakupione mięso? Ze względów bezpieczeństwa żywności i zachowania ciągu chłodniczego, mięso nie podlega zwrotom.
Ogon wołowy 1,5 kg
towar niedostępny
Kup ten produkt teraz - zapłać za niego za 30 dni