Darmowa dostawa od 500 zł!

Dostawa w całej Polsce!

Darmowa dostawa od 500 zł!

Zapraszamy do kontaktu w godz. 8:00 - 16:00

Potrzebujesz pomocy?

Koszyk: 0,00 zł 0

Zawartość koszyka

Do darmowej dostawy: 500 zł

Koszt dostawy:
suma: 0,00 zł
Przejdź do podsumowania

Mięso Na Steki: Najlepsze Rodzaje W 2024 Roku

Mięso Na Steki: Najlepsze Rodzaje W 2024 Roku

Steki wołowe nie są (jeszcze!) zbyt popularnym polskim daniem. Choć dobre mięso na steki dostarcza wiele białka i jest szybkie w przygotowaniu, niektórzy mają wątpliwości, czy dadzą radę przygotować je we własnej kuchni. Czy rzeczywiście są trudne w przygotowaniu? Odpowiemy wprost. Jeśli umiesz ugotować ziemniaki, umiesz także zrobić dobre steki. Jest to jedno z najprostszych i najszybszych dań, jakie możesz przygotować. Żeby być zadowolonym z efektu, musisz przestrzegać tylko dwóch zasad. Po pierwsze, wybierz dobre mięso, po drugie, nie przesmaż go.

Czego potrzebujesz do przygotowania steków?

Jeśli obawiasz się, że będziemy wymieniać profesjonalne sprzęty od renomowanych producentów, możemy Cię uspokoić. Do steków nie potrzebujesz drogich grillów ani profesjonalnych naczyń. Nie musisz przygotowywać wymyślnych sosów ani kupować żadnych mieszanek przypraw. Nie potrzebujesz nawet oleju do smażenia. Steki przygotujesz na zwykłej patelni, a nawet na kuchence polowej lub na ognisku.

Jest tylko jednak kwestia, o której nie możesz zapomnieć. Mięso na steki musi być dobrej jakości. W przeciwnym razie nawet najlepiej dobrane dodatki nie uratują sytuacji.

Kupuj wołowinę u sprawdzonego dostawcy

Jest to niestety najczęstszy błąd, który popełniają początkujący koneserzy. Wołowina z niepewnego źródła jest nierównej jakości. W najlepszym przypadku trafisz na średniej jakości mięso, które nie zachwyci Twoich kubków smakowych. W najgorszym – trafisz na gumiaste steki i uprzedzisz się do wołowiny.

Ważne jest więc, by wybrać dobre mięso na steki. Gdzie kupić taką wołowinę? Najlepiej bezpośrednio u producenta. Na steki.pl znajdziesz mięso z małej miejscowości Chobot pod Warszawą. To tu są przygotowane steki świeże i sezonowane, które sprawdzą się idealnie na grilla lub na patelnię. Przykładamy dużą wagę do całego procesu produkcji. Mięso pochodzi wyłącznie z polskich sprawdzonych hodowli i jest ręcznie cięte przez nasze panie rzeźniczki. W czasie sezonowania stale kontrolujemy temperaturę i wilgotność.

Jakie mięso na steki?

Tutaj niestety nie mamy jednoznacznej odpowiedzi – ilu miłośników wołowiny, tyle gustów. Jedni przepadają za stekami z antrykotu, inni preferują rostbef. Jeśli jesteś początkującym koneserem, musisz wiedzieć, że za smak odpowiada w największym stopniu marmurkowatość, czyli infiltracja mięsa tłuszczem.

Jeśli to Twoje pierwsze podejście do steków, pewnie nie wiesz jeszcze, jakie są Twoje preferencje. Polecamy więc zamówić zestawy steków, żebyś mógł porównać różne rodzaje.

Jak smażyć steki?

Załóżmy, że masz już dobre mięso na steki. Jak je przygotować? Zanim zabierzesz się do smażenia, otwórz wszystkie okna i włącz okap – nie unikniemy dymu! Następnie nagrzej suchą patelnię. Kiedy zacznie dymić, połóż na niej steki i smaż 2-3 minuty z każdej strony. Na koniec możesz dodać sól i ewentualnie pieprz.

Gotowe steki przełóż na drewnianą deskę i daj im odpocząć przez kilka minut.

Jak grillować steki?

Grillowane steki są hitem na garden party. Żeby je przygotować, rozgrzej maksymalnie grilla, jednak nie kładź steków na żywy ogień. Grilluj je z obu stron, aż będą bez problemów odchodziły od rusztu.

Przy grubszych stekach może przydać Ci się sonda, która pozwoli sprawdzić temperaturę w środku. 

Na co warto uważać?

Przede wszystkim pamiętaj, by steków nie przeciągnąć. Wystarczy je smażyć kilka minut (możesz przygotować je także jako steki minutowe, jeśli lubisz wersję rare). Zbyt długie smażenie nie tylko odbiera im smak, lecz również charakterystyczną kruchą teksturę. Nie bój się, że mięso będzie niedosmażone. Jeśli okaże się, że jest surowe w środku, wystarczy zostawić je na kilka minut na desce, by wyrównała się temperatura w środku.

Zadbaj też o to, by przed smażeniem steki były w temperaturze pokojowej. Wyjmij je więc z lodówki na minimum pół godziny wcześniej.

Jeśli zamroziłeś wcześniej nasze steki, zadbaj o  prawidłowe rozmrażanie. Istotne jest, by proces ten przebiegał powoli. Nie wkładaj mięsa do mikrofalówki ani do miski z gorącą wodą, żeby nie utracić smaku i faktury. Zamiast tego przełóż je na noc z zamrażarki do lodówki. Więcej na temat mrożenia steków dowiesz się z naszej sekcji FAQ.

Podsumowanie

Steki to jedne z najprostszych i najszybszych dań, które możesz przygotować we własnej kuchni. Świetnie sprawdzają się także na grilla. Ważne jest jednak, by nie smażyć ich za długo i zadbać o odpowiednią temperaturę przed przygotowaniem.

Kluczowe znaczenie odgrywa wysokiej jakości wołowina na steki. Gdzie kupić dobre mięso? Najlepszy smak osiągniesz, wybierając wołowinę bezpośrednio od producenta – bez GMO, hormonów i antybiotyków.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium