Darmowa dostawa od 500 zł!

Dostawa w całej Polsce!

Darmowa dostawa od 500 zł!

Zapraszamy do kontaktu w godz. 8:00 - 16:00

Potrzebujesz pomocy?

Koszyk: 0,00 zł 0

Zawartość koszyka

Do darmowej dostawy: 500 zł

Koszt dostawy:
suma: 0,00 zł
Przejdź do podsumowania
Opanuj sztukę smażenia steka: przewodnik po stopniach wysmażenia
Opanuj sztukę smażenia steka: przewodnik po stopniach wysmażenia

Jako ludzie potrafimy się pięknie różnić i nie inaczej jest w przypadku tego, jakie lubimy steki i ich rodzaje wysmażenia. Wielu koneserów wołowiny szczególnie upodobało sobie steki krwiste, które pozwalają rozkoszować się pełnią mięsnych nut smakowych. Dla nieco mniej doświadczonych miłośników steków często bezpieczniejszym wyborem okazują się wyższe stopnie wysmażenia. Widząc tę rozpiętość gustów, może nam przypomnieć się stare polskie porzekadło, że jeszcze się taki nie narodził, co by wszystkim dogodził. Dobry gospodarz imprezy nie powinien jednak załamywać rąk, tylko znaleźć skuteczną receptę na to, aby jego goście byli w pełni zadowoleni z zawartości swoich talerzy. Tylko jak tego dokonać? Rozwiązanie jest wbrew pozorom bardzo proste: wystarczy zapoznać się z naszym przewodnikiem po stopniach wysmażenia steków i na jego bazie przygotować każdemu takie mięso, jakie najbardziej lubi!

Jak wybrać odpowiednie mięso na steki?

Zanim zaczniemy zastanawiać się, jak przygotować stek i jakie są rodzaje wysmażenia, trzeba najpierw wiedzieć, po jakie mięso sięgnąć. Bez wysokiej jakości wołowiny nawet duża wiedza na temat przyrządzania steków nie zda się na wiele. Czym kierować się przy wyborze mięsa wołowego, żeby mieć możliwość przygotowania wyśmienitych steków?

Przede wszystkim musisz zwrócić uwagę na to, aby pozyskiwać steki ze sprawdzonego źródła. Tylko w ten sposób będziesz mieć pewność, że kupiona wołowina jest bezpieczna i odpowiednio wyselekcjonowana, a co za tym idzie, będzie gwarantować oczekiwane walory smakowe. W naszym sklepie znajduje się mięso wołowe prosto od polskiego producenta CHOBOT Meat Jan Ludwiniak, które cieszy się doskonałymi opiniami zarówno wśród domowych Mistrzów Grilla, jak i szefów kuchni renomowanych restauracji. Niekwestionowanym hitem w naszej ofercie są sezonowane na sucho steki wycinane z antrykotu, rostbefu i polędwicy. Stworzyliśmy z nich trzy unikalne linie:

  • Standard – dostępne w niej steki charakteryzują się niskim poziomem marmurkowatości, wyczuwalny mięsnym smakiem i przyjemną kruchością,
  • Premium – w przypadku steków Premium marmurek jest znacznie większy, a samo mięso zaskakuje doskonałą soczystością,
  • Extra Marmur – linia przeznaczona dla miłośników wykwintnych smaków, którzy lubią kremową konsystencję mięsa o wysokiej marmurkowatości.

Rozbudzająca zmysły kruchość, koncentracja smaku i aromatu w każdym kawałku oraz soczystość powodująca czystą rozkosz sprawiają, że steki z naszej oferty regularnie trafiają na stoły koneserów wołowiny z całej Polski.

Przed zamówieniem steków przemyśl także to, w jaki sposób chcesz je przygotować. W zależności od planowanej formy obróbki termicznej dobierz odpowiednio grubość wyciętych porcji mięsa:

  • jeśli chcesz kupić steki na patelnię lub patelnię grillową, postaw na steki o grubości 2; 2,5 lub 3 cm,
  • jeżeli natomiast potrzebujesz wołowiny na grilla, to optymalnym wyborem będzie grubość między 4 a 5 cm – jako złoty środek polecamy steki o grubości 4,5 cm.

Kiedy wołowina została już wybrana, możemy przejść do clue naszego dzisiejszego wpisu, jakim są stopnie wysmażenia steka i związana z nimi optymalna temperatura.

Steki wołowe – jakie wyróżniamy rodzaje wysmażenia?

Stopnie smażenia steka to bardzo interesujące zagadnienie, które jest przedmiotem kulinarnych sporów wielu entuzjastów wołowiny. Opinie na temat najlepszego stopnia wysmażenia bywają bardzo odmienne, dlatego najrozsądniej jest samemu się przekonać, jak wysmażony stek wołowy najbardziej nam odpowiada. Aby móc tę zagadkę rozwikłać, niezbędna jest wiedza na temat tego, jakie wyróżniamy stopnie wysmażenia i czym się one charakteryzują. Warto podkreślić, że zależności od źródła, z którego skorzystasz, możesz znaleźć nieco inne klasyfikacje stopni wysmażenia steków. Bazując jednak na naszym wieloletnim doświadczeniu, przygotowaliśmy zestawienie stopni wysmażenia steka wraz z odpowiadającymi im temperaturami mięsa:

  • Blue – podgrzewany do ok. 48 stopni,
  • Rare – podgrzewany do ok. 52 stopni,
  • Medium rare – podgrzewany do ok. 54 stopni,
  • Medium – podgrzewany do ok. 56-58 stopni,
  • Medium well – podgrzewany do ok. 61 stopni,
  • Well done – podgrzewany do ok. 62 stopni.

Zastanawiasz się, co wyróżnia powyższe stopnie wysmażenia steka? Spieszymy z odpowiedzią!

Blue

Pierwszym stopniem wysmażenia, o jakim chcielibyśmy Ci opowiedzieć jest Blue. Jego nazwa pochodzi od efektu, który powstaje, gdy tuż po przyrządzeniu steka naciśniesz palcem na jego powierzchnię. Wtedy to na ułamek sekundy wołowina przybierze subtelnie błękitny kolor. Cechą charakterystyczną steka Blue jest to, że mięso w procesie obróbki jest jedynie „zamykane” z obu stron – w środku pozostaje surowe, ale podgrzane. Przyrządzając taki stek, należy zadbać o to, aby nie doszło do ścięcia białka, dlatego koniecznie pilnuj temperatury mięsa: nie powinna ona przekroczyć 48 stopni Celsjusza.

Rare

Miłośnikom krwistych steków, dla których Blue to jednak zbyt skrajny wariant, polecamy stopień wysmażenia Rare. Jest on bardziej wysmażony od Blue (ok. 5 mm grubości warstwy przesmażonej), jednak mięso w środku pozostaje krwiste. Po przekrojeniu steka Rare możemy zaobserwować, że ok. 75% jego przekroju ma czerwony, krwisty kolor. Temperatura mięsa, przy której należy zdjąć stek Rare z grilla lub patelni, wynosi ok. 52 stopnie Celsjusza. Zdaniem wielu smakoszy wołowiny to właśnie ten stopień wysmażenia steka jest optymalny.

Medium rare

Jest to jeden z pośrednich stopni wysmażenia, na który decydują się często osoby, dla których jest to pierwszy eksperyment smakowy z krwistym stekiem. W tym przypadku warstwa przesmażona jest od 2 do 3 mm grubsza, jednak nie dochodzi jeszcze do różowienia mięsa w środku. Jeżeli naciśniemy delikatnie stek przyrządzony na Medium rare, to wypłynie z niego osocze i krew. W przekroju ok. 50% mięsa ma czerwony kolor. Temperatura mięsa, przy której należy zdjąć stek Medium rare z grilla lub patelni, wynosi ok. 54 stopnie Celsjusza.

Medium

Praktyka pokazuje, że poziom wysmażenia Medium jest jedną z częściej wybieranych opcji, szczególnie przez osoby, które nie przepadają za mocno krwistym mięsem, a jednocześnie lubią, gdy stek jest soczysty. Steki przyrządzone na Medium w środku są delikatnie różowe, a tylko nieduża część mięsa (ok. 25%) wpada jeszcze w barwę czerwoną. Mimo że steki Medium nie są krwiste, to zachowują satysfakcjonujący stopień soczystości. Jaka jest temperatura graniczna, która oznacza, że przyszedł czas ściągnąć mięso z grilla lub patelni? W przypadku steków Medium mówimy o przedziale ok. 56-58 stopni Celsjusza.

Medium well

Steki wysmażone na Medium well to świetne rozwiązanie dla osób, które nie przepadają za krwistym mięsem. Na tym poziomie wysmażenia dochodzi do delikatnego ścięcia białka i osiągnięcia barwy mięsa przechodzącej w kolor brunatny. Stek pozostaje elastyczny, ale jest mniej soczysty niż w przypadku wcześniejszych stopni wysmażenia. Aby uzyskać stek Medium well, należ doprowadzić wołowinę do temperatury ok. 61 stopni Celsjusza.

Well done

Dochodzimy do dużej kontrowersji w świecie miłośników wołowiny, czyli do steka wysmażonego na Well done. Według wielu entuzjastów tego mięsa, ten poziom wysmażenia nie powinien być w ogóle brany pod uwagę. Stek Well done jest mocno wysmażony i nie gwarantuje zbytniej soczystości. Jeśli jednak chcesz go skosztować, to temperaturą graniczną mięsa, od której możemy mówić o steku Well done, jest ok. 62 stopnie Celsjusza.

Jak otrzymać smaczne steki o pożądanym rodzaju wysmażenia?

Kiedy wiesz już, jakie są stopnie wysmażenia steka i jaka temperatura mięsa jest Twoim celem, by je osiągnąć, warto zastanowić się, jak przyrządzić danie, które spełni Twoje oczekiwania.

  • Przed tym, jak poddasz mięso obróbce termicznej, zadbaj o to, aby miało ono temperaturę pokojową.
  • Pamiętaj, aby możliwie mocno rozgrzać patelnię lub ruszt grilla przed położeniem steka.
  • Przyrządzając stek, pamiętaj o tym, aby kontrolować jego temperaturę za pomocą termometru wyposażonego w sondę. Aby sprawdzić, jaką temperaturę ma mięso w środku, zaaplikuj sondę termometru na środku steka.
  • Małym wyzwaniem dla początkujących osób może być właściwe przyrządzenie steku z kością. Jeśli chcesz, aby stopień wysmażenia był równomierny w całym steku, rozpocznij jego przygotowywanie od postawienia go na kości – zarówno, jeśli używasz grilla, jak i patelni. Po pewnym czasie poczujesz unoszący się zapach palonej kości, który jest czytelnym sygnałem, że możesz zacząć smażenie lub grillowanie steka.
  • Po osiągnięciu odpowiedniej temperatury wewnątrz steka przełóż go na drewnianą deskę i pozwól mięsu odpocząć kilka minut.

Zastosuj się do naszych wskazówek, a przyrządzony stek z pewnością ucieszy Twoje kubki smakowe.

Podsumowanie

Stopnie smażenia steka, określane przez niektórych błędnie jako stopnie wypieczenia steka, są istotnym zagadnieniem, z którym powinien zapoznać się każdy entuzjasta wołowiny. Ich wybór jest szeroki, dzięki czemu bez trudu możesz dobrać idealny poziom wysmażenia do swoich upodobań. Wyłącznie od Ciebie zależy, czy podążysz za opiniami doświadczonych koneserów rekomendujących stopień Rare, czy pójdziesz pod prąd i zdecydujesz się na stek Well done. Niezależnie jednak od tego, jaką decyzję podejmiesz, pamiętaj, że kluczem do udanego steka, jest wysokiej jakości wołowina. Taki produkt znajdziesz właśnie w naszym sklepie, gdzie dostępne jest mięso wołowe od cenionej firmy CHOBOT Meat Jan Ludwiniak. Stekożercom szczególnie polecamy nasze wyjątkowe, sezonowane na sucho steki wołowe, wśród których są m.in.:

Poza nimi w naszej ofercie znajdują się m.in. steki świeże, podroby wołowe czy różnorodna, świeża wołowina.

Zapraszamy do składania zamówień!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium