Darmowa dostawa od 500 zł!

Dostawa w całej Polsce!

Darmowa dostawa od 500 zł!

Zapraszamy do kontaktu w godz. 8:00 - 16:00

Potrzebujesz pomocy?

Koszyk: 0,00 zł 0

Zawartość koszyka

Do darmowej dostawy: 500 zł

Koszt dostawy:
suma: 0,00 zł
Przejdź do podsumowania
Przepis na stek z rostbefu: Sekrety przygotowania idealnego mięsa na obiad
Przepis na stek z rostbefu: Sekrety przygotowania idealnego mięsa na obiad

Steki z rostbefu to już prawdziwa klasyka gatunku dlatego trudno się dziwić, że w internecie można znaleźć liczne przepisy tłumaczące, jak przygotować to doskonałe danie. Ten przepisowy róg obfitości ma niestety swoje wady – wybranie „tej jedynej” receptury może okazać się nie lada problemem, a dodatkowo istnieje spore ryzyko, że znaleziony przepis okaże się rozczarowaniem. Po kolejnej godzinie poszukiwań odpowiedniej instrukcji przygotowania soczystych steków z rostbefu możesz powoli zacząć czuć się jak średniowieczni śmiałkowie próbujący znaleźć Świętego Graala.

Dzisiejszym wpisem chcemy udowodnić, że wcale nie musi tak być, a sprawdzony przepis na steki z rostbefu możesz mieć zawsze pod ręką – wystarczy, że zapiszesz sobie w przeglądarce ten artykuł. Przedstawimy w nim sprawdzone receptury oparte na wiedzy i doświadczeniu Mistrzów Grilla, którzy bez wątpienia znają się na rzeczy. Chcesz dowiedzieć się, jak zrobić stek z rostbefu na patelni lub grillu, żeby wyszedł Ci 10/10? W takim razie zapraszamy do lektury!

Steki z rostbefu – co je wyróżnia?

Zanim przejdziemy do omówienia tego, jak przyrządzić stek z rostbefu oraz zaprezentujemy nasze przepisy, warto przyjrzeć się temu, dlaczego steki z tego elementu wołowego cieszą się takim uznaniem. Co sprawia, że rostbef okazuje się doskonałym mięsem na steki?

Znawcy wołowiny są zgodni – najlepsze mięso na steki pochodzi z centry wołowej. W jej skład wchodzą trzy elementy wołu: antrykot, polędwica i właśnie rostbef. Mianem rostbefu określa się naturalne przedłużenie antrykotu, które jest górnym odcinkiem części lędźwiowo-brzusznej ćwierćtuszy tylnej. Kluczowymi cechami tego elementu wołowego w kontekście wycięcia z niego smacznych steków jest niebywała kruchość oraz miękkość. Koneserzy wołowiny z pewnością zauważą również, że zwykle rostbef charakteryzuje się mniejszym otłuszczeniem niż antrykot. Z tego powodu steki z rostbefu, które mają do tego niski poziom marmurkowatości, mogą być optymalnym wyborem w przypadku osób, które preferują nieco chudsze mięso.

Jakie wyróżniamy steki z rostbefu?

W praktyce wyróżnia się cztery podstawowe cięcia steków wołowych z rostbefu. Co istotne, dwa z nich zawierają poza rostbefem także część polędwicy. Są to:

  • T-bone – stek z rozpoznawalną kością zbliżoną kształtem do litery T, który zawiera wąską część polędwicy,
  • Porterhouse – stek z kością pozyskiwany z początku rostbefu, który zawiera szeroki fragment polędwicy.

Poza nimi możesz zdecydować się na dwa steki z rostbefu bez udziału polędwicy, czyli:

  • New York – stek z rostbefu bez kości,
  • Kansas – stek z rostbefu z niewielką kością.

W naszej ofercie znajdziesz każde z czterech cięć steków z rostbefu, dzięki czemu bez trudu dobierzesz odpowiedni stek wołowy do swoich upodobań.

Jak przygotować doskonałe steki z rostbefu? Sięgnij po wysokiej jakości mięso wołowe

Na sukces steku z rostbefu przekładają się dwa główne czynniki: dobry przepis oraz wysokiej klasy wołowina. Jakie mięso wołowe spełni oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy? Sprawdzonym rozwiązaniem są steki sezonowane na sucho dostępne w naszej ofercie. Co je wyróżnia?

Mięso na steki poddawane sezonowaniu na sucho pozyskujemy od renomowanego producenta CHOBOT MEAT Jan Ludwiniak. Dostarcza on wysokiej jakości wołowinę, po którą sięgają szefowie kuchni cenionych restauracji. Dzięki naszej współpracy dysponujemy mięsem wołowym pochodzącym z wyselekcjonowanych sztuk od zaufanych hodowców. Wołowina na steki jest sezonowana na sucho przez minimum 30 dni w specjalnych chłodniach, w których panują ściśle kontrolowane, bezpieczne warunki sprzyjające jej dojrzewaniu. Sezonowane w ten sposób mięso wyróżnia się skoncentrowanym smakiem i aromatem, a także niebywałą kruchością i delikatnością. Z tego powodu steki wykrawane z dojrzewającej w ten sposób wołowiny stanowi niepowtarzalną ucztę dla zmysłów.

Warto zauważyć to, że sezonowane na sucho steki z naszej oferty, w tym oczywiście steki z rostbefu, są podzielone na trzy unikalne linie: Standard, Premium i Extra Marmur. Na to, do której linii zostanie przydzielony dany stek wpływa jego marmurkowatość, czyli stopień infiltracji włókien mięśniowych tłuszczem, który odgrywa rolę nośnika smaku. W każdej z tych linii znajdziesz steki o różnej gramaturze, co pozwoli Ci wybrać idealne porcje do Twoich potrzeb.

Stek z rostbefu – sprawdzone przepisy Mistrzów Grilla

Kiedy wiesz już, jakie mięso wybrać, aby przyrządzić soczyste i pełne smaku steki z rostbefu, czas przejść do omówienia przepisów odkrywających sekrety przygotowania perfekcyjnego mięsa. Zdajemy sobie sprawę z tego, że nie każdy ma możliwość lub czas przygotowywać steki na grillu, dlatego zaproponujemy dwa przepisy, które pozwolą Ci zaserwować swoim bliskim wyśmienite:

  • steki z rostbefu z grilla,
  • steki z rostbefu z patelni grillowej.

Steki z rostbefu – przepis dla miłośników grillowania

Nie możesz się doczekać najbliższego garden party, na którym poczęstujesz swoich przyjaciół pierwszorzędnymi stekami z rostbefu? Dzięki naszemu przepisowi z pewnością Ci się to uda. Od czego musisz zacząć? Pierwszym krokiem jest wybór steków z rostbefu o odpowiedniej grubości. W przypadku grilla polecamy postawić na steki, których grubość mieści się między 4 a 4,5 cm, przy czym skłanialibyśmy się jednak ku grubości 4,5 cm. Dobrze przyrządzony stek o takiej grubości to sposób na naprawdę satysfakcjonującą ucztę. Jeśli wydaje Ci się, że taka porcja będzie za duża dla jednej osoby, to zawsze możesz pokroić pod kątem 45 stopni grillowane steki w cienkie slice'y i umożliwić gościom kosztowanie ich z jednego, wspólnego talerza. Efekt integracyjny gwarantowany!

Po wyborze steka przychodzi czas na decyzję w zakresie wyboru metody grillowania. Wysoka jakość dostępnej u nas wołowiny sprzyja wyborowi metody tradycyjnej, która pozwoli uwolnić z mięsa pełnię potencjału. Następnie musisz zadbać o to, aby rozpalić grill do możliwie najwyższej temperatury:

  • dla grilla gazowego może być to nawet ok. 420 stopni,
  • dla grilla opalanego węglem wynosi ona ok. 320 stopni,
  • dla grilla na brykiet będzie to ok. 280 stopni.

Niezależnie od rodzaju Twojego grilla dopilnuj tego, aby Twoje steki nie trafiły na żywy ogień, bo wytapiające się osocze i tłuszcz doprowadzą do ich spalenia.

W kontekście grubych steków „grillowych” bardzo ważne jest to, aby na bieżąco monitorować ich temperaturę w trakcie przyrządzania. W tym celu najlepiej użyć termometra z sondą i zbadać za jej pomocą temperaturę mięsa na środku grubości steka. Pilnując tej kwestii, zadbasz o odpowiedni poziom wysmażenia swoich steków z rostbefu. Skąd będziesz wiedzieć, czy dana temperatura jest już odpowiednia? Już spieszymy z pomocą i prezentujemy tabelkę z przydatną „ściągą”.

 

   

 

Kiedy stek osiągnie pożądany przez Ciebie stopień wysmażenia, zdejmij go z grilla i odłóż na drewnianą deskę na kilka minut, żeby odpoczął.

Mniej doświadczeni entuzjaści grillowania mogą zastanawiać się nad tym, w którym momencie należy obrócić stek na drugą stronę. Jako praktycy wiemy, że jest jeden prosty sposób, żeby się przekonać, czy „to już”. Sprawdź, czy stek „schodzi” z grilla bez odrywania go na siłę z rusztu – jeśli tak, to znaczy, że czas, aby go obrócić.

Jak sprawić, aby stopień wysmażenia steków z kością, takich jak Porterhouse i T-bone, był równomierny?

Mistrzowie Grilla doskonale wiedzą, że na ich młodszych stażem kolegów i koleżanki może czekać mała „pułapka” przy grillowaniu steków z rostbefu i polędwicy z kością, czyli steków Porterhouse i T-bone. Na czym ona polega? Z uwagi na kość obecną w tych stekach może dojść do sytuacji, w której inny będzie poziom wysmażenia mięsa przy kości, a inny na brzegach steka. Jak sobie z tym poradzić? Aby do tego nie doszło, wystarczy najpierw postawić stek na kości i utrzymywać go tak do momentu, aż zacznie się wydobywać z niej unikalny, palony zapach. To wyraźny znak, że można przełożyć steka na płasko, a wysmażenie oraz temperatura rozłożą się w mięsie równomiernie.

Jak zrobić stek z rostbefu na patelni grillowej?

Grillowanie to bez dwóch zdań czysta przyjemność, ale nie w każdym przypadku masz do niej sposobność. Nie oznacza to jednak, że musisz rezygnować ze stekowej uczty. Wystarczy, że skorzystasz z naszych porad, a na patelni grillowej w domowym zaciszu przyrządzisz znakomite steki z rostbefu.

Podobnie jak w przypadku grillowania, pierwszym etapem jest wybór grubości steka. W przypadku patelni grillowej przyjmuje się przedział między 2 a 3 cm, jednak rekomendujemy kierować się w stronę tej drugiej granicznej grubości, co jest standardem w wielu renomowanych restauracjach. Sezonowane steki z rostbefu osiągające (w przybliżeniu, z uwagi na cięcie ręczne, a nie maszynowe) taką grubość znajdziesz właśnie w naszym sklepie.

Gdy dotrą już do Ciebie zamówione steki, możesz przystąpić do ich przyrządzania. Jeśli mięso było trzymane wcześniej w lodówce, wyjmij je przed smażeniem i odczekaj do momentu, aż osiągnie temperaturę pokojową. Następnie rozgrzej mocno patelnię, nie używając do tego tłuszczu. W momencie gdy z patelni zacznie się dymić, włącz wyciąg kuchenny, otwórz okap i połóż na niej steka. Dzięki wysokiej temperaturze patelni skarmelizujesz cukier na powierzchni mięsa i zetniesz na niej białko, dzięki czemu cenne soki zostaną wewnątrz steka.

Jeśli dysponujesz stosunkowo cienkimi stekami, to smaż je po 2-3 minuty z każdej strony. W przypadku grubszych steków należy ten czas nieco wydłużyć. Kluczem jest to, aby nie „przeciągnąć” steka z rostbefu za długo, bo dojdzie do wysuszenia mięsa i utraty jego walorów smakowych. Miłośnicy mięsa urozmaiconego innymi smakami i aromatami mogą dodać w trakcie smażenia np. masło z czosnkiem i rozmarynem, które wzbogaci potrawę o dodatkowe walory, a jednocześnie dogrzeje mięso poddawane obróbce termicznej.

Po przygotowaniu steka pozwól odpocząć mięsu na drewnianej desce do krojenia. Dzięki temu powierzchnia mięsa zyska pożądaną miękkość, a struktura soków w steku i jego temperatura będą równomiernie rozłożone na całej powierzchni steka.

Steki z rostbefu – przepis „błyskawiczny”

Pędzący tryb życia nie sprzyja temu, aby móc regularnie cieszyć się smakiem swoich ulubionych potraw. Jeśli kochasz steki z rostbefu i chcesz się nimi delektować, gdy tylko najdzie Cię na nie ochota, to mamy dla Ciebie sprawdzony przepis w wersji błyskawicznej. Na mocno rozgrzaną patelnię włóż mięso i obsmaż je z każdej strony tak, aby uzyskać zamknąć w nim soki. W kolejnym kroku zmniejsz ogień i nałóż na stek przykrywkę. W tej formie trzymaj całość przez około dwie minuty, uważając przy tym, aby nie „przeciągnąć” steka. Gotowe – w mgnieniu oka pyszny stek może wylądować na Twoim talerzu!

Podsumowanie

Zdradziliśmy Ci dzisiaj sprawdzone w praktyce przepisy, dzięki którym przygotujesz nieziemskie steki z rostbefu zarówno na grillu, jak i na patelni grillowej. Poza dobrą recepturą będzie Ci potrzebna również wysokiej jakości mięso wołowe, które kupisz w naszym sklepie. W skład naszych autorskich trzech linii sezonowanych na sucho steków wchodzą nie tylko steki z rostbefu, ale także:

Oferta naszego sklepu wykracza daleko poza wyśmienite steki. Znajdziesz u nas również m.in.: świeżą wołowinę idealną do przyrządzenia smacznego obiadu czy eleganckiej kolacji oraz szeroki wybór podrobów wołowych.

Zapraszamy do składania zamówień!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium