Darmowa dostawa od 500 zł!

Dostawa w całej Polsce!

Darmowa dostawa od 500 zł!

Zapraszamy do kontaktu w godz. 8:00 - 16:00

Potrzebujesz pomocy?

Koszyk: 0,00 zł 0

Zawartość koszyka

Do darmowej dostawy: 500 zł

Koszt dostawy:
suma: 0,00 zł
Przejdź do podsumowania
Podroby wołowe – odkryj kulinarny potencjał piątej ćwiartki
Podroby wołowe – odkryj kulinarny potencjał piątej ćwiartki

 

Podroby wołowe – co to za produkty i czym się charakteryzują?

Szlachetną naturę wołowiny doceniają nie tylko doświadczeni koneserzy, ale także miłośnicy dobrej kuchni, którzy jedynie od czasu do czasu sięgają po to mięso. Dla osób rozpoczynających swoją podróż po krainie wołowiny pierwszymi „przystankami” są zazwyczaj soczyste steki wołowe lub aromatyczne pieczenie. Podroby wołowe, zwane również piątą ćwiartką, są zwykle dużo późniejszym etapem tej fascynującej kulinarnej eskapady, jednak warto do niego dotrzeć, by przekonać się o ich wyjątkowych walorach smakowych i odżywczych.

 

Co to są podroby wołowe?

Warto sobie zadać w tym miejscu podstawowe pytanie: co to są podroby wołowe? Tym mianem określa się:

  • jadalne narządy wewnętrzne, takie jak np. serca, ozory, nerki czy wątroby,
  • niektóre elementy wołowe, w tym np. policzki czy ogony.

Cieszą się one sporą popularnością w kuchniach regionalnych różnych państw – od Włoch, przez Niemcy i Francję, po Polskę. Pełnią one różne funkcje kulinarne: niekiedy stanowią główny składnik dania, w innych przypadkach stanowią bazę do stworzenia potrawy lub istotny dodatek do niej, a czasem są wykorzystywane do produkcji farszów mięsnych, pozwalając przyrządzić choćby apetyczne paszteciki czy pierogi z podrobami.

Podroby wołowe charakteryzuje dość krótki okres przydatności do spożycia, dlatego ważne jest, aby nabywać je świeże i z pewnego źródła – takiego jak nasz sklep.

Podroby wołowe – jakie są ich wartości odżywcze?

Jedno z pytań, które często zadają sobie osoby planujące pierwszą kulinarną przygodę z wołową piątą ćwiartką, brzmi: czy podroby są zdrowe? Okazuje się, że podroby wołowe stanowią cenne źródło wielu wartościowych substancji o właściwościach prozdrowotnych. Szczególną uwagę warto zwrócić na to, że zawierają m.in.:

  • pełnowartościowe, łatwo przyswajalne białko,
  • różnorodne witaminy z grupy B, w tym ryboflawinę, niacynę, cholinę oraz kobalaminę,
  • witaminy A, E i K z grupy rozpuszczalnych w tłuszczach,
  • wiele składników mineralnych, takich jak m.in. żelazo, wapń, fosfor czy cynk.

Podroby wołowe są więc wyjątkowo interesującymi produktami nie tylko ze względu na swój potencjał kulinarny, ale także z uwagi swoje wartości odżywcze.

Wołowa piąta ćwiartka – jakie produkty się do niej zaliczają?

Podroby wołowe są szeroką i zróżnicowaną grupą produktów, wśród których można wyróżnić wiele wartych uwagi przysmaków kulinarnych. Jakie są najistotniejsze elementy wchodzące w skład wołowej piątej ćwiartki?

  • Poliki wołowe – stanowią one element tuszy wołowej i część głowizny. Wśród miłośników mięsnych potraw cieszą się one statusem unikalnego rarytasu. Są chętnie serwowane w renomowanych restauracjach jako wykwintne danie, np. jako policzki wołowe duszone w winie z warzywami, dla szczególnie wymagających gości. Długa, umiejętna obróbka tego rodzaju podrobów wołowych pozwala nadać im wyjątkową delikatność i soczystość.
  • Wątroba wołowa – odznacza się charakterystycznym, intensywnym smakiem. Wymaga długiej obróbki termicznej, ale wynagradza ten czas przygotowania ciekawymi walorami kulinarnymi i przyjemną teksturą. Sprawdzonym pomysłem na wykorzystanie wątroby wołowej w kuchni jest usmażenie jej z cebulką i podanie z ziemniakami.
  • Nerki wołowe – cieszą się mniejszą rozpoznawalnością niż np. policzki wołowe, ale w nich również tkwi spory potencjał kulinarny. Dobrze smakują np. w formie duszonej, po uprzednim obgotowaniu i pokrojeniu w cienkie plastry.
  • Ozory wołowe – jeden z najpopularniejszych w polskich domach rodzajów podrobów. Sprawdzają się znakomicie zarówno podawane na zimno, np. w galarecie, jak i na ciepło, np. po ugotowaniu w sosie chrzanowym.
  • Serce wołowe – prawdziwa skarbnica cennych wartości odżywczych, a przy tym całkiem uniwersalny „przedstawiciel” piątej ćwiartki. Można je wykorzystać do przygotowania m.in. gulaszu czy niebanalnego steka z grilla.
  • Świeca wołowakandydatka do miana gwiazdy piątej ćwiartki. Ceniona za swoje delikatne, a zarazem soczyste mięso. Wykorzystywana m.in. do przygotowania steka rzeźnika (stek Hanger), ale można ją spożytkować również na inne sposoby. Jeśli chcesz dowiedzieć się o niej więcej, to zajrzyj do naszego artykułu, w którym wyjaśniamy, co to jest świeca wołowa i jak ją smacznie przyrządzić.
  • Jądra wołowe – intrygujący produkt, który może wzbudzić spore kulinarne zainteresowanie wśród Twoich bliskich. Można je podać m.in. w formie panierowanych i usmażonych na maśle klarowanym plastrów.
  • Przepona wołowa – element piątej ćwiartki, który zasmakuje wytrawnym smakoszom wołowiny, jak i „niedzielnym” amatorom tego mięsa. Dysponując przeponą wołową, można przyrządzić m.in. smaczny stek Skirt lub klasyczne danie kuchni Tex-Mex, czyli fajitas.
  • Ścięgna wołowe – z uwagi na wysoką zawartość kolagenu i głęboki mięsny smak, często wykorzystuje się je do przyrządzania różnego rodzaju azjatyckich potraw, takich jak np. zupa pho.
  • Kości wołowe – potencjał kulinarny tego produktu jest doprawdy niesamowity. Korzystając z niego, możesz przygotować np. doskonałą bazę do sosów czy smaczną alternatywę dla różnego typu smarowideł. Więcej na temat kości szpikowych wołowych przeczytasz tutaj.
  • Łój wołowy – prawdziwy hit wśród podrobów wołowych. Jeśli o jakimś elemencie piątej ćwiartki można by było powiedzieć, że „schodzi jak ciepłe bułeczki”, to właśnie o nim. Spróbuj frytek usmażonych na tym tłuszczu, a przekonasz się, czemu jest tak uwielbiany.
  • Ogony wołowe – istnieją różne smaczne dania z podrobów wołowych, a ważną część z nich stanowią bez wątpienia pełne smaku i aromatu zupy. Gwarantujemy, że dodatek ogona wołowego do Twojego rosołu z podrobów i mięsa sprawi, iż Twoi bliscy będą prosić o dokładkę za dokładką. Ze względu na dużą zawartość kolagenu, wypadnie również doskonale m.in. w roli farszu do pierogów z podrobami.

Gdzie można kupić świeże podroby wołowe bezpośrednio od producenta?

Aby móc cieszyć się w pełni walorami podrobów wołowych, należy zadbać o to, aby były one świeże i pochodziły bezpośrednio od producenta. Oba te warunki spełniają produkty dostępne w naszym sklepie. Zarówno oferowane przez nas podroby wołowe, świeża wołowina, jak i steki sezonowane na sucho pozyskujemy prosto od cenionego polskiego producenta CHOBOT MEAT Jan Ludwiniak. Dostarcza on wołowinę klasy premium, która do niedawna była dostępna praktycznie wyłącznie dla szefów kuchni renomowanych restauracji. Powstanie naszego sklepu ściśle współpracującego z firmą CHOBOT MEAT Jan Ludwiniak sprawiło, że dostęp do najwyższej jakości mięsa i podrobów wołowych mają również klienci indywidualni. Dzięki nam możesz w domowym zaciszu przyrządzać potrawy klasy restauracyjnej i cieszyć się smakiem wyselekcjonowanej polskiej wołowiny.

Wiele osób pragnących poszerzyć swój jadłospis o elementy piątej ćwiartki zastanawia się nad tym, czy można mrozić podroby wołowe. W przypadku naszych produktów jest to możliwe – proponowane przez nas mięso wołowe, zamrożone w odpowiednim terminie i we właściwy sposób, może być przechowywane w -18 stopniach Celsjusza przez nawet 1,5 roku, bez obaw o utratę jego walorów kulinarnych.

 

Warto podkreślić, że wysokiej klasy podroby wołowe to jedna z wielu kategorii produktów w naszym sklepie, na jakie warto zwrócić uwagę. Ogromną popularnością wśród klientów cieszą się także np. sezonowane na sucho steki. Dostępne są one w kilku unikalnych liniach różniących się między sobą poziomem marmurkowatości. Osoby mające ochotę na sezonowany stek wołowy mogą u nas zamówić m.in.:

Zachęcamy do zapoznania się z pełnią naszej oferty oraz składania zamówień.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium