Wysyłka kurierska na terenie całego kraju

Dostawa

do kasy suma: 0,00 zł
Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Ligawa - udziec

Dostępność: duża ilość
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 101,26 zł 101.26
  7,79 zł/100g
ilość szt.
Producent: Chobot Meat
dodaj do przechowalni
* Pole wymagane
Ocena: 3.33
Pin It

Opis

Szukasz ciekawego pomysłu na przystawkę na eleganckim obiedzie? Z pomocą może przyjść Ci ligawa, czyli najszlachetniejszy element otrzymywany z udźca wołowego, który doskonale smakuje na surowo w formie carpaccio czy tatara. Podana w tej formie rozbudzi apetyt gości przed dalszymi posiłkami i wprawi ich kubki smakowe w niemałą ekstazę. Ligawę z powodzeniem wykorzystasz także w roli dań głównych – możesz ją ugotować w bulionie czy zaserwować w postaci pieczeni.

Co to jest ligawa wołowa?

Niemal każdy entuzjasta smaku wołowiny wie, jak smakuje tatar z ligawy, jednak nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, co to za element wołowy. Pozyskuje się ją z udźca wołowego – po wycięciu z niego zrazowej dolnej wraz z przylegającą do niej ligawą, dokonuje się oddzielenia anatomicznego ligawy od zrazowej dolnej. W efekcie otrzymuje się chudy mięsień, który ze względu na swoją charakterystykę bywa określany mianem “fałszywej polędwicy”.

Co można zrobić z ligawy wołowej, aby spełnić wymagania nawet najbardziej wymagających smakoszy? W świecie pasjonatów wołowiny, którzy regularnie zaopatrują się w szlachetne mięso wołowe, często korzysta się z pojęcia: ligawa na tatara, ale wachlarz kulinarnych zastosowań tego elementu jest znacznie szerszy. Ligawa doskonale znana jest m.in. domowym twórcom wędlin i wędzonek, którzy lubią od czasu do czasu zaserwować sobie i swoim bliskim pełną smaku wołową „wkładkę” do kanapek. W takim wydaniu stanowi ona interesującą alternatywę dla wędlin wieprzowych lub drobiowych i może zaspokoić głód zarówno miłośników klasycznych wariantów wędliniarskich, jak i entuzjastów wędlin dojrzewających. Dużym uznaniem w wielu domach cieszy się także sztufada wołowa z ligawy – tradycyjna pieczeń szpikowana słoniną, idealna na rodzinne przyjęcie.

Niepowtarzalna ligawa wołowa – gwiazda niejednego przepisu kulinarnego

Dostępna w naszym sklepie ligawa wołowa to wysokiej jakości mięso, którego cena nie odstrasza przed zakupem. Oferujemy ją w dwóch gramaturach – 1,3 i 1,8 kg, dzięki czemu możesz z łatwością dopasować porcję do swoich potrzeb. Gwarancją niepodważalnej jakości ligawy obecnej w naszym asortymencie jest to, że pozyskujemy ją od renomowanego polskiego producenta CHOBOT MEAT Jan Ludwiniak. Wytwarzana przez tę firmę świeża wołowina jest chętnie kupowana przez szefów kuchni znanych restauracji, co tylko potwierdza jej klasę. Dzięki nam możesz cieszyć się nią w domowym zaciszu i serwować swoim gościom prawdziwą poezję smaku.

Jeśli kochasz smak wołowiny i chcesz wzbogacić swoją kuchnię, nie tylko o wyśmienitą ligawę, ale także inne elementy wołowe, to zachęcamy do zapoznania się z pełnią naszej oferty. Dla przykładu, ligawa na steki, z uwagi na jej charakterystykę, nie jest najlepszym wyborem, ale jeśli masz na ochotę na tego typu soczystą porcję wołowiny z grilla lub patelni, to sprawdź wyjątkowe trzy linie sezonowanych na sucho steków: Standard, Premium i Extra Marmur, wśród których znajdują się:

Wołowe uniwersum nie ogranicza się wyłącznie do krainy steków, dlatego przygotowaliśmy specjalną sekcję Wołowina na potrawy, w której przyporządkowaliśmy różne lubiane dania do dopasowanych do nich elementów wołowych. W ten sposób zarówno zapewnisz sobie znakomite mięso wołowe, jak i pomysł na jego przyrządzenie.

Zachęcamy do składania zamówień!

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium