Darmowa dostawa od 500 zł!

Dostawa w całej Polsce!

Darmowa dostawa od 500 zł!

Zapraszamy do kontaktu w godz. 8:00 - 16:00

Potrzebujesz pomocy?

Koszyk: 0,00 zł 0

Zawartość koszyka

Do darmowej dostawy: 500 zł

Koszt dostawy:
suma: 0,00 zł
Przejdź do podsumowania
Jak przygotować perfekcyjny stek wołowy z grilla?
Jak przygotować perfekcyjny stek wołowy z grilla?

Letnie popołudnie i jeszcze unoszący się w powietrzu zapach świeżo skoszonej trawy to idealny anturaż udanego garden party. Jak grillować wołowinę, aby uraczyć gości ogrodowej imprezy stekami, które zapewnią wiele przyjemności ich kubkom smakowym i żołądkom? Prawidłowe przygotowanie mięsa wołowego na grillu bywa wyzwaniem, ale warto stawić mu czoła, ponieważ efekt w postaci soczystego steka z kuszącym crustem zdecydowanie wynagradza podjęty wysiłek. Jako pasjonaci wołowiny dobrze wiemy, że na temat grillowania steków krąży wiele mitów, dlatego dzisiejszy wpis postanowiliśmy poświęcić tajnikom przyrządzania tego legendarnego dania. Drobna uwaga: lektura tego artykułu wzmaga apetyt!

Jak zrobić steka na grillu? Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę

Aby przygotować genialnego steka z grilla, nie musisz dysponować sprzętem za kilka czy kilkanaście tysięcy złotych i wieloletnim doświadczeniem w przyrządzaniu wołowiny. Krucha, pełna smaku i aromatu porcja grillowanego mięsa wołowego to cel, który możesz osiągnąć nawet wtedy, gdy stawiasz pierwsze kroki w tej kulinarnej krainie. Jak go osiągnąć? Kluczem do sukcesu są oczywiście wiedza i postępowanie według sprawdzonych wskazówek. Jeśli marzy Ci się stekowa uczta z prawdziwego zdarzenia, to koniecznie zadbaj o to, aby:

  • zapewnić sobie wysokiej jakości mięso wołowe, zwracając uwagę na to, po jaki element wołowy sięgasz,
  • dobrać odpowiednią grubość mięsa na steki z grilla,
  • mięso, które ma trafić na ruszt, miało temperaturę pokojową,
  • maksymalne rozgrzać grill przed procesem przyrządzania mięsa.

Postępując zgodnie z naszymi podpowiedziami, z pewnością przygotujesz steki, które podbiją serca Twoich bliskich!

Złota zasada grillowania: sięgaj tylko po wysokiej klasy wołowinę ze sprawdzonego źródła

Nawet najlepszy grill i największe umiejętności nie pozwolą na wyczarowanie doskonałego steka z niskiej jakości wołowiny. Odpowiednie mięso to absolutna podstawa, jeśli chcemy otrzymać zjawiskowe steki, których każdy kawałek będzie wręcz rozpływał się w ustach. Na jaki produkt się zdecydować, aby móc cieszyć się pysznym smakiem wołowiny z grilla? Doskonałym wyborem będą nasze sezonowane na sucho steki, które pozyskujemy od cenionego polskiego producenta CHOBOT Meat Jan Ludwiniak.

Co wyróżnia steki wołowe dostępne w naszej ofercie? Znajdziesz u nas aż trzy linie sezonowanych na sucho steków, wśród których z pewnością znajdziesz odpowiednich kandydatów na Twój ruszt.

  • Linia Standard to seria steków stworzona z myślą o osobach, które lubią chude i delikatne mięso o wyrazistym smaku. Dostępne w tej linii steki są wycinane z wyselekcjonowanego mięsa najlepszych młodych byków, a także wybranych typów jałówek. Jeśli preferujesz wyraźną strukturę mięsa, niską marmurkowatość oraz głęboki smak wołowiny, to steki z linii Standard okażą się w Twoim przypadku strzałem w dziesiątkę.
  • Linia Premium cieszy się dużym uznaniem zarówno doświadczonych koneserów wołowiny, jak i osób rozpoczynajacych przygodę z tym wyjątkowym mięsem. Nie ma przypadku w tym, że chętnie po steki z tej linii sięgają szefowie kuchni renomowanych restauracji. Mięso, z którego wycinane są steki Premium, pochodzi z wyselekcjonowanych tłustych krów oraz jałówek, dzięki czemu charakteryzuje się dużą marmurkowatością. Dodatkowo dojrzewa ono w procesie sezonowania na sucho przez minimum 30 dni, co zapewnia piorunujący efekt w postaci kruchej, delikatnej wołowiny o bardzo głębokim smaku i apetycznym aromacie.
  • Linia Extra Marmur jest prawdziwą gratką dla wyrafinowanych miłośników wołowiny. Dostępne w niej steki wycinane są z mięsa pochodzącego z wyselekcjonowanych, rzadkich sztuk, które charakteryzuje się imponującym stopniem marmurkowatości. Decydując się na steki z tej linii, masz szansę skosztować wyjątkowo zniuansowanej smakowo wołowiny o przyjemnej, maślanej konsystencji.

Warto podkreślić to, że niepowtarzalna jakość naszych steków wynika nie tylko z tego, że wykorzystujemy wyselekcjonowane mięso wołowe. Kluczową rolę odgrywa również sezonowanie na sucho, czyli proces polegający na dojrzewaniu wołowiny w ściśle kontrolowanych warunkach. Dzięki niemu mięso zyskuje niebywałą kruchość, a wycięte z niego steki raczą podniebienie unikalnym, skoncentrowanym smakiem.

Rozmiar ma znaczenie – zwróć uwagę na grubość steka

Kiedy w ogrodzie pojawia się gotowy do rozpalenia grill to znak, że zbliża się czas wieczornej imprezy w akompaniamencie prawdziwych pyszności. Nie może na niej zabraknąć grubo ciętych, soczystych steków, które przejmą batutę dyrygenta, gdy okaże się, że Twoim gościom „kiszki marsza grają”. Jakiej grubości steki sprawdzą się najlepiej podczas grillowania w towarzystwie entuzjastów wołowiny? Polecamy wybierać kawałki, których grubość mieści się między 4 a 5 cm. Naszym zdaniem najbardziej „w punkt” są steki cięte na 4,5 cm – pozwalają one w pełni rozkoszować się smakiem i strukturą doskonałej, sezonowanej wołowiny, a przy tym są bardzo sycące.

Grubo cięte steki świetnie sprawdzają się także w roli smacznego czynnika integracyjnego podczas imprezy. Pokrój świeżo przyrządzone mięso w cienkie slice'y i ułóż w kształt steka, a Twoi goście będą mogli skosztować różnych elementów wołowych i podzielić się swoimi opiniami. Pamiętaj, aby grube steki kroić zawsze pod kątem 45 stopni, a efekt będzie niezapomniany. Dla zwiększenia różnorodności doznań możesz zaserwować steki o różnym stopniu wysmażenia, dzięki czemu Wasze kulinarne eksploracje staną się jeszcze ciekawsze.

Spodobała Ci się wizja grubych steków powoli dochodzących na grillu i zastanawiasz się, gdzie znaleźć takie okazałe sztuki? W naszej ofercie znajdziesz unikalny zestaw Steki XXL – 7 steków o łącznej wadze 4,5 kg. Z takim stekowym zapleczem Twoje grillowanie jest skazane na sukces!

Jak grillować wołowinę na steki, aby zasmakowała wszystkim gościom?

Jak przygotować steka na grilla? Jak długo grillować wołowinę? W jaki sposób otrzymać oczekiwany stopień wysmażenia? Wątpliwości dotyczące tego, jak grillować wołowinę na steki, trapią wiele osób, które wyruszają dopiero na pierwszą eskapadę do tego niezwykłego świata. Chcemy pomóc je rozwiać, dlatego jeśli interesują Cię niesamowicie soczyste steki z grilla, to w tej sekcji znajdziesz sprawdzone wskazówki, jak je przyrządzić, aby uzyskać satysfakcjonujący efekt.

Po dobraniu mięsa wołowego odpowiedniej grubości i jakości, należy odpowiedzieć sobie pytanie o to, jak przygotować steka na grilla. Na początek podkreślmy, że piękno tkwi w prostocie! Doskonałej jakości, sezonowana wołowina nie wymaga stosowania marynat lub innego rodzaju przypraw, które mogłyby zaburzyć jej smak. Jeśli chcesz, możesz dodać sól oraz grubo mielony pieprz lub niewielką ilość ziół pod koniec grillowania. Dzięki temu walory mięsa pozostaną wyeksponowane, a Twoje kubki smakowe otrzymają dowód, dlaczego warto było postawić na wołowinę prosto od producenta.

Kiedy mamy ustaloną kwestię przyprawiania, możemy skupić się na samym procesie obróbki mięsa. W kontekście tego, jak przygotować steka na grilla, trzeba zaznaczyć jednak jeszcze jedną rzecz: Przed umieszczeniem steka na ruszcie powinieneś go odpowiednio wcześniej wyjąć z lodówki tak, aby uzyskał temperaturę pokojową. Jaki jest kolejny krok? Musisz dokonać wyboru metody grillowania – w przypadku wysokiej klasy mięsa optymalna będzie metoda tradycyjna, dzięki której Twój stek wołowy wyjdzie perfekcyjnie.

Wiesz już, jak chcesz przygotować steka na grillu? W takim razie czas na rozpalenie sprzętu! Zadbaj o możliwie wysoką temperaturę:

  • dla grilla gazowego będzie to ok. 420 stopni,
  • dla grilla węglowego będzie to ok. 320 stopni,
  • dla grilla na brykiet temperatura powinna wynosić ok. 280 stopni.

Tu jednak mała uwaga: unikaj sytuacji, w której stek trafi na żywy ogień. W takich okolicznościach dojdzie do wytopienia się tłuszczu i osocza, co spowoduje wzrost płomieni oraz spalenie Twojego mięsa.

Jak zrobić steka na grillu? Stopnie wysmażenia

Każdy miłośnik steków zdaje sobie sprawę z tego, jak istotny jest dobrze dobrany stopień wysmażenia mięsa. Niezależnie od tego, jak wysmażony stek preferujesz, powinieneś zaopatrzyć się w termometr z sondą, który pozwoli Ci kontrolować temperaturę mięsa podczas grillowania. Aby zmierzyć ten parametr, należy umieścić sondę na środku grubości porcji mięsa. Znając wewnętrzną temperaturę steka, możesz dopilnować, aby wysmażył się zgodnie z Twoimi oczekiwaniami.

Jak prezentuje się podział temperatur (w skali Celsjusza) i odpowiadających poszczególnym temperaturom stopni wysmażenia? Spójrz na poniższą „ściągę”:

  • Blue – podgrzewany do ok. 48 stopni,
  • Rare – podgrzewany do ok. 52 stopni,
  • Medium rare – podgrzewany do ok. 54 stopni,
  • Medium – podgrzewany do ok. 56-58 stopni,
  • Medium well – podgrzewany do ok. 61 stopni,
  • Well done – podgrzewany do ok. 62 stopni.

Zdaniem wielu entuzjastów wołowiny najlepsze steki to te, których temperatura osiąga 52 stopnie. Możesz oczywiście wybrać inną temperaturę, w zależności od Twoich preferencji. Pamiętaj jednak, aby po zdjęciu steka z rusztu dać mu chwilę odpocząć na drewnianej desce. Dzięki temu temperatura steka oraz rozkład soków wewnątrz mięsa się wyrówna.

W tym miejscu warto wspomnieć również o tym, jak długo grillować wołowinę na steki po każdej ze stron. Okazuje się, że jest prosty sposób, aby sprawdzić, czy stek jest gotowy do obrócenia go na drugą stronę. W tym celu trzeba zweryfikować, czy stek zsuwa się z grilla bez konieczności odrywania go na siłę z rusztu. Jeśli tak, to znak, że czas na obrócenie mięsa.

Jak zrobić steka z kością na grillu?

Osobne kilka słów warto poświęcić temu, jak zrobić steka z kością na grillu. Koneserzy wołowiny, którzy nie raz już wcielali się w Mistrzów Grilla doskonale wiedzą, że „zwyczajnie” przyrządzony stek z kością, np. T-bone, może być inaczej wysmażony przy kości, a inaczej przy brzegach. Jak uniknąć tych różnic? Wystarczy postawić stek na kości i poczekać do momentu, aż wyczuwalny będzie jej specyficzny, palony aromat. Kiedy do tego dojdzie, to oznacza, że można już położyć stek na płasko. Taki zabieg sprawi, że zarówno temperatura, jak i stopień wysmażenia będą równomiernie rozłożone w całej porcji mięsa.

Podsumowanie

Od przygotowania soczystych steków na grillu dzieli Cię już tylko kilka kroków. Wystarczy, że będziesz postępować zgodnie z naszymi poradami, a przyrządzona przez Ciebie wołowina będzie palce lizać! Nie zapominaj przede wszystkim o złotej zasadzie: wysokiej jakości mięso wołowe to absolutny priorytet. W naszej ofercie znajdziesz różnorodne sezonowane na sucho steki wołowe, które zapewnią Tobie i Twoim gościom nieziemskie doznania smakowe. Proponujemy między innymi:

Dostępna jest u nas takżę świeża wołowina na potrawy czy różnorodne podroby wołowe.

Zapraszamy do kontaktu!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium