Bezpieczna dostawa w całej Polsce

Darmowa dostawa od 500 pln

Dostawa DPD Food od 19,90 pln

Zapraszamy do kontaktu w godz. 8:00 - 16:00

Potrzebujesz pomocy?

Koszyk: 0,00 zł 0

Zawartość koszyka

Do darmowej dostawy: 500 zł

Koszt dostawy:
suma: 0,00 zł
Przejdź do podsumowania

Sprawdzone przepisy na idealny mostek wołowy z grilla lub piekarnika

Sprawdzone przepisy na idealny mostek wołowy z grilla lub piekarnika

Szukasz doskonałego przepisu na potrawę, którą pokochają Twoi bliscy? Mostek wołowy przyrządzony zgodnie z naszą recepturą to prawdziwy kulinarny majstersztyk – wystarczy, że raz go przygotujesz, a domownicy z pewnością będą się go domagać częściej. Jego uniwersalność sprawia, że możesz go podawać na różne sposoby w zależności od tego, na co akurat macie ochotę. Jako entuzjaści powiedzenia „przez żołądek do serca” musimy zdradzić też pewną tajemnicę: jeśli zależy Ci na przychylnym spojrzeniu rasowego mięsożercy, to nasz pieczony lub grillowany mostek wołowy zadziała skuteczniej niż lubczyk w rosole. Sprawdziliśmy to w praktyce!

Domyślamy się, że Twoje ślinianki po tym wstępie rozpoczęły już intensywną pracę (nic dziwnego, nasze też!), dlatego nie przedłużamy i przechodzimy do sedna. Najpierw wyjaśnimy Ci, czym dokładnie jest mostek wołowy, a później zaprezentujemy sprawdzone przepisy, którymi podzielił się z nami Mirosław Czarnogórski – członek i sędzia największego amerykańskiego stowarzyszenia grilla i BBQ, czyli KCBS. Zapraszamy do lektury!

Mostek wołowy z kością – jaki to element wołowy i skąd się go pozyskuje?

Zanim przejdziemy do tego, jak zrobić mostek wołowy, żeby Michelin na poważnie zaczęło rozważać przyznanie gwiazdek Twojej domowej kuchni, przeprowadźmy najpierw małe rozpoznanie tego elementu wołu. Uwierz, że nie jest to tylko wiedza akademicka – dobra znajomość mięsa, które przyrządzasz, to jeden z kluczy do kulinarnego sukcesu. Chętnie Ci go wręczymy!

Czym więc jest mostek wołowy? W ten sposób określa się odciętą od ćwierćtuszy przedniej dolną część partii piersiowej z towarzyszącą jej okrywą tłuszczową. Mostek wołowy może być oddzielany od ćwierćtuszy na dwa podstawowe sposoby:

  • poprzez cięcie prowadzone od dolnej części kostnej pierwszego żebra do dolnej części kostnej ósmego żebra,
  • poprzez proste cięcie startujące od styku pierwszego żebra oraz pierwszego segmentu żebrowego, prowadzące do zgięcia przepony, które znajduje się na wysokości jedenastego żebra, a następnie idące aż do trzynastego żebra.

Co jeszcze warto wiedzieć o tym elemencie wołowym? Mostek wołowy charakteryzuje się grubymi warstwami mięśni piersiowych oraz międzyżebrowych, które obrastają powięzi i tłuszcz. Obecne w nim są zarówno przepołowione kości mostka, jak i dolne odcinki żeber wraz z chrząstkami. 

Dużym atutem mostka wołowego jest jego uniwersalność. Z uwagi na wysoki poziom mięsności oraz obecność okrywy tłuszczowej świetnie sprawdza się do przygotowywania treściwych, pełnych smaku i aromatu bulionów. To również znakomity wybór do dań jednogarnkowych, które mogą zapewnić pyszny obiad na kilka dni. Warto podkreślić, że koneserzy wołowiny szczególnie cenią walory mostka pieczonego i grillowanego – przyrządzone w ten sposób mięso można wykorzystać na wiele sposobów, o czym opowiemy szerzej w dalszej części artykułu.

Czym się różni brisket od mostka wołowego?

Jeśli dopiero odkrywasz fascynujący świat wołowiny, może zaskoczyć Cię to, że często jako synonimu mostka wołowego używa się określenia: brisket. W fachowej nomenklaturze istnieje rozróżnienie między tymi pojęciami:

  • mostek wołowy to określenie wskazujące stricte na element wołu,
  • brisket jest rodzajem cięcia mostka wołowego, które jest szczególnie popularne wśród Amerykańskich entuzjastów wołowiny.

W potocznej mowie jednak oba wyrażenia stosuje się często zamiennie, więc warto wiedzieć, “co w mostku piszczy”, gdy podczas kompletowania listy kulinarnych życzeń na najbliższe garden party jeden z zaproszonych gości poprosi Cię o przyrządzenie brisketu.

Gdzie kupić mostek wołowy w cięciu brisket?

Jeśli chcesz przekonać się, jak smakuje mostek wołowy wycięty w taki sposób, to nasz sklep może Ci to umożliwić. Ściśle współpracujący z nami renomowany polski producent CHOBOT MEAT Jan Ludwiniak może na życzenie wyciąć brisket tak, jak to się robi w USA. Pracujący w jego zakładzie specjaliści zostali przeszkoleni w tym zakresie przez amerykańskich ekspertów, dzięki czemu będziesz mieć pewność, że zrobią to dokładnie tak, jak należy.

W kontekście dostępnego w naszym sklepie mostka wołowego warto podkreślić, że jest on pozyskiwany w rozbiorze anatomicznym z młodych byków i jałówek. Dlaczego rodzaj rozbioru ma znaczenie? Mostek wołowy otrzymywany drogą rozbioru anatomicznego, czyli „rozbioru na biało”, jest elementem pokrytym niewielką warstwą cennego łoju, która zapewnia zachować wyjątkową soczystość mięsa podczas obróbki termicznej. Alternatywną metodą rozbioru, jest tzw. rozbiór PAD, czyli „rozbiór na czerwono”, w ramach którego zdejmuje się warstwy łoju. Nie jest to optymalne rozwiązanie w przypadku mostka wołowego – lepiej sprawdza się ono przy innych elementach wołu, takich jak np. ligawa.

Anatomiczne pochodzenie mostka wołowego nie ma już przed Tobą tajemnic, więc możemy przejść do clue naszych dzisiejszych rozważań, czyli sprawdzonych receptur przygotowanych przez Mirosława Czarnogórskiego. Panie i Panowie, przedstawiamy oryginalne przepisy na grillowany i pieczony mostek wołowy!

Jak zrobić mostek wołowy z grilla?

Zdaniem wielu osób trudno sobie wyobrazić półkę na książki w polskim domu bez obecnego na niej „Pana Tadeusza”. Jesteśmy przekonani, że przepis na mostek wołowy z grilla, z którym zaraz się zapoznasz, będzie cieszyć się taką samą estymą w domowym zaciszu każdego miłośnika grillowanej wołowiny. Przetestowaliśmy go w praktyce i musimy przyznać, że jego autor spisał się na medal, ponieważ od przyrządzonego w ten sposób mięsa wołowego aż miękną nogi z wrażenia!

Co będzie Ci potrzebne, aby przygotować mostek wołowy z grilla by Mirosław Czarnogórski? Przede wszystkim musisz zaopatrzyć się wysokiej jakości świeży mostek wołowy – przepis jest skrojony pod kawałek o wadze 3 kg, ale śmiało możesz sięgnąć również po mniejszą lub większą porcję, ponieważ wystarczy dostosować czas przyrządzania do wagi mostka. Kluczem do wydobycia smaku mostka będą odpowiednie przyprawy. Sprawdzonym połączeniem jest kompozycja złożona z soli, brązowego cukru, czosnku granulowanego, pieprzu oraz papryki. Możesz jednak śmiało postawić na swój ulubiony rub, czyli mieszankę przypraw. Czosnek, majeranek, rozmaryn… wszystkie chwyty dozwolone!

Jeśli chcesz, aby danie miało bardziej amerykański charakter, możesz ostrzyknąć mięso mieszanką soku jabłkowego, swojego sprawdzonego rubu, sosu sojowego oraz alkoholu, np. cydru. Do ostrzyknięcia mostku wykorzystaj strzykawkę kuchenną, która zazwyczaj służy do ostrzykiwania wieprzowiny.

Do późniejszych działań na grillu przydadzą Ci się również świeże plastry cebuli i… Coca-Cola. Zaufaj nam, a efekt przerośnie Twoje najśmielsze oczekiwania!

Poza wskazanymi składnikami oraz strzykawką będą Ci potrzebne:

  • worek do pieczenia, który posłuży do zamarynowania mięsa,
  • grill z pokrywą, dzięki której będzie można poddać mięso działaniu dymu,
  • pojemnik GN np. ze stali nierdzewnej bądź żaroodporny pojemnik szklany, ewentualnie papier do pieczenia mięsa (wybierz ten o dużej gęstości),
  • folia aluminiowa przystosowana do wykorzystania na grillu,
  • termometr do pomiaru temperatury mięsa,
  • drewniana deska, na której będzie mógł odpocząć mostek po grillowaniu.

Kiedy wszystko jest gotowe, możemy zaczynać!

Pierwszym krokiem w procesie przyrządzania naszego wybornego dania jest obsypanie mostka przyprawami. Zastosuj w tym celu mieszankę złożoną z: soli, cukru brązowego, czosnku granulowanego, pieprzu i papryki. Jeśli wolisz skorzystać ze swojego sprawdzonego rubu, to nie ma problemu – każdy z nas ma swoje indywidualne preferencje, a niezależnie od tego, jaką mieszankę lubisz najbardziej, mostek przygotowany według naszej receptury jest skazany na sukces.

Niczym w dobrym amerykańskim filmie czas na suspens i małe zaburzenie chronologii. Jeśli chcesz, aby Twój brisket przywodził na myśl potrawy zza Wielkiej Wody, przed obsypaniem mostka przyprawami wykonaj ostrzyk mięsa przy użyciu mieszanki soku ananasowego lub jabłkowego, ulubionego rubu, sosu sojowego oraz alkoholu – my korzystaliśmy z dobrej jakości cydru i uwierz, nie zawiedliśmy się. Jak prawidłowo wprowadzić tę „amerykanizującą” mostek mieszankę do mięsa? Wprowadź igłę strzykawki do końca, a następnie powoli ją wyciągaj, wciskając jednocześnie tłoczek. Podkreślmy, że ostrzyk jest opcjonalny – bez niego danie również wyjdzie genialnie.

Po naszym małym skoku na osi czasu możemy wrócić do chronologicznie następujących po sobie działań. Przyprawione mięso umieść w worku do pieczenia i zamknij na 12 godzin w lodówce. Kiedy wskazany czas upłynie, wyjmij mostek z worka i osusz mięso.

Następnie umieść mięso na grillu i piecz je w niskiej temperaturze, pod przykryciem przez ok. 3 godziny tak, aby dym „zrobił swoje”. Przypomnijmy, że dotyczy to porcji o wadze 3 kg – jak zrobić mostek wołowy o większej lub mniejszej masie? Zastosuj prosty przelicznik: jedna godzina obróbki termicznej w podanych warunkach na jeden kilogram mięsa.

Po upływie wskazanego czasu grilluj mostek dalej w temperaturze ok. 110 stopni Celsjusza. Jaką temperaturę powinno osiągnąć mięso w środku? To zależy od tego, ile tłuszczu zostało pozostawione w mięsie oraz jak duży kawałek przyrządzasz. Optymalny przedział temperatur to 79-82 stopnie Celsjusza, przy czym im mniejsza porcja mostka, tym niższa powinna być temperatura, jaką mięso powinno mieć w środku.

Kiedy mostek będzie dochodzić do wskazanej temperatury, ułóż w pojemniku GN lub na papierze i folii plastry cebuli. Po osiągnięciu przez mięso odpowiedniej temperatury przenieś je na ułożone wcześniej plastry i podlej całość Coca-Colą. Następnie przykryj szczelnie mostek poprzez owinięcie go najpierw w papier, a dopiero później w folię aluminiową. Owinięte mięso piecz nadal w niskiej temperaturze do osiągnięcia temperatury w mięsie mieszczącej się w przedziale od 90 do 93 stopni Celsjusza.

Przyrządzany mostek osiągnął już odpowiednią temperaturę? Nie odwijaj go, tylko przełóż w całości do wystudzenia na desce. Gotowe – przekonasz się, że dzięki temu przepisowi wyjdzie Ci wołowinka palce lizać!

Unikalny przepis na wyśmienity mostek wołowy z piekarnika

Czas przedstawić drugi przepis na mostek wołowy, który sprawdza się idealnie zarówno wtedy, gdy planujesz niedzielny obiad w rodzinnym gronie, jak i wtedy, gdy synoptycy zapowiadają wybitnie „niegrillową” pogodę, a chcesz spędzić czas na ucztowaniu z przyjaciółmi. Co musisz zrobić, aby otrzymać mostek wołowy pieczony, który nie pozostawi złudzeń, kto jest Mistrzem Kuchni?

Jeśli chodzi o składniki i proces marynowania, to jest analogiczny jak w przypadku mostka z grilla. Po tym, jak zamarynujesz mięso, włóż je w worek do pieczenia i rozgrzej piekarnik do 115 stopni Celsjusza. W tej temperaturze piecz ok. 2-3 godziny – wskazany czas pieczenia dotyczy kawałka o masie ok. 3 kg, w przypadku porcji o innej wadze zastosuj podany przez nas wcześniej przelicznik. Temperatura w mięsie po tym czasie powinna osiągnąć 80-86 stopni Celsjusza. W momencie, gdy pieczony mostek będzie miał temperaturę minimum 93 stopni w środku, to zacznij go studzić razem z piekarnikiem. W ten prosty sposób otrzymasz delikatne, pełne smaku mięso, które z pewnością oczaruje Twoich gości.

Co zrobić z mostka wołowego, żeby go optymalnie wykorzystać?

Wiesz już, jak zrobić mostek wołowy zarówno w piekarniku, jak i na grillu. Przyrządzone w ten sposób mięso możesz wykorzystać w swojej kuchni na wiele satysfakcjonujących sposobów. Przygotowany według jednego z naszych przepisów mostek wołowy możesz podać m.in.:

  • w całości a'la pieczeń z esencjonalnym z sosem oraz dodatkiem ziemniaków lub ryżu,
  • w formie szarpanej wołowiny z dodatkami,
  • jako smakowitą porcję mięsa z dużą ilością sosu majonezowo-czosnkowego,
  • podzielony na włókna i zawinięty w tortille z pikantnymi dodatkami w środku,
  • w postaci burgerów z szarpanej wołowiny.

Warto zaznaczyć, że sam mostek wołowy możesz jeść także na zimno. To nie tylko idealne mięso na pastrami, ale sprawdzi się również po upieczeniu lub grillowaniu jako smaczny, mięsny wkład do kanapek zamiast zwykłej wędliny.

Wniosek jest prosty: przyrządzenie mostka wołowego z wykorzystaniem naszych receptur otwiera Ci drzwi do przygotowania w oparciu o niego wielu znakomitych potraw!

Podsumowanie

Mostek wołowy według przepisu naszego eksperta Mirosława Czarnogórskiego trafi w gusta nawet najbardziej wysublimowanych koneserów wołowiny. Niezależnie od tego, czy przygotujesz go w piekarniku, czy na grillu, efekt będzie ten sam: szeroki, błogi uśmiech na twarzach osób, które nim poczęstujesz. Przyrządzenie tego mięsa zgodnie z naszymi przepisami pozwala Ci zyskać bazę do wielu dań, dzięki czemu możesz pozytywnie zaskoczyć swoich gości zarówno pikantnymi tortillami, apetycznymi burgerami, jak i fantastyczną pieczenią. Decyzja należy do Ciebie!

Gdzie kupić mostek wołowy, który pozwoli przyrządzić danie spełniające wysokie oczekiwania miłośnika wołowiny? Doskonały mostek znajdziesz w naszym sklepie – podobnie jak inne produkty w naszej ofercie pozyskujemy go od renomowanego polskiego producenta CHOBOT MEAT Jan Ludwiniak. Dzięki tej współpracy nasi klienci mogą cieszyć się w swoich domach wysokiej jakości mięsem wołowym, które do niedawna było dostępne praktycznie jedynie dla szefów kuchni uznanych restauracji.

Warto podkreślić, że w naszym asortymencie znajduje się nie tylko świeża wołowina, ale także wiele innych wartych uwagi produktów, w tym jedyne w swoim rodzaju steki sezonowane na sucho. Podzieliliśmy je na trzy linie różniące się między sobą poziomem marmurkowatości: Standard, Premium i Extra Marmur. Wśród dostępnych w nich sezonowanych na sucho steków znajdują się:

Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą i składania zamówień!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium